Smrt a pohřby slavných – Marie Michlová

Nahlédněte pod pokličku smrti s pohřbů slavných velikánů, kteří se zapsali do české historie. Jaký byl jejich osud po smrti?


     Kolik biografií velkých osobností postrádá zakončení v podobě smrti a pohřbu? Jistě, nějaké informace jsou udány, aby se neřekla, ale proč se smrti nepřikládá stejný význam jako životu? V dnešní době je smrt společenské tabu, o kterém se nemluví, ale přitom jde o součást života, která k lidskému bytí neodmyslitelně patří.
     Dnes se člověk dožívá mnohem vyššího věku, než tomu tak bylo ve středověku, a přesto (nebo právě proto) se v moderní době o smrti nemluví, kdežto v minulosti byla součástí každodenního života. Lidská touha po nesmrtelnosti a honba za elixírem věčného mládí jako by lidstvo zaslepila a nechtěli vidět, že každý život jednou skončí.

     Autorka si dala za cíl ukázat, že i smrt v sobě má kouzlo, proto v knize „Smrt a pohřby slavných“ najdeme čtyřicet osobností, které se nějak zapsali do historie české země, a byly u nás pohřbené. Jejich smrt nebyla snadná, posmrtný život je často poznamenán stěhováním z hrobu do hrobu. Mohou mrtvý najít věčný klid, nebo budou navždy rušeni? Kde jsou hroby velikánů a v jakém stavu se nacházejí? Mají na ně lidé zapomenout a nechat náhrobní kameny se navždy rozpadnout v prach?

     Osobnosti jsou řazeni chronologicky podle data úmrtí a jsou průřezem velikánů v celé naší historii, takže v knize najdete slavná jména jako je sv. Ludmila, sv. Václav, Karel IV., Tycho Brahe, Rudolf II, Jakub Jan Ryba, Karel Hynek Mácha, Božena Němcová, Bedřich Smetana, Jan Neruda, Franz Kafka, Tomáš Garrigue Masaryk, Karel Čapek, Alfons Mucha… Přečtěte si v krátkosti o jejich životě, ale hlavně jak zemřeli a co se s nimi dělo pak. Jejich posmrtné osudy jsou často zajímavé, ale nezáviděhodné.

     Například když se řekne sv. Václav, tak mě jako první napadne jeho zavraždění u kostela ve Staré Boleslavi. Zda to skutečně udělal jeho bratr Boleslav, nebo jaké byly podrobnosti tohoto osudného dne, se už jen stěží dozvíme. Ale co se stalo s knížetem Václavem pak? Nejdříve byl pohřben v boleslavském kostele sv. Kosmy a Damiána, ale pak byly ostatky s velkou poctou přeneseny pod oltář v rotundě sv. Víta, kterou kníže Václav založil. Zdálo by se, že sv. Václav konečně nalezl klid, ale není tomu tak. Jeho ostatky byly poškozeny, jelikož jeho kult byl na vzestupu a ostatky svatých mají zázračnou moc. Václavova lebka je součástí svatovítského pokladu a dnes ji můžeme vidět na zdobném polštáři a s čelenkou. Zbytek ostatků se nachází ve Svatováclavské kapli.

     Hodně mě zaujal osud Jakuba Jana Ryby, který se nejvíce proslavil mší vánoční „Hej mistře!“, jenž dnes patří neodmyslitelně k vánočním tradicím. Ale už mnoho lidí neví, že si v lese podřezal zápěstí a hrdlo, čímž šokoval nejen svou rodinu, ale i přátele a žáky. Jako sebevrah nemohl pohřben na posvěcenou půdu hřbitova, a tak se konal malý pohřeb pouze s rodinou na morovém pohřebišti. Naštěstí se tomuto velikánu dostalo „odpuštění“ a po mnohaletých žádostech od rodiny nakonec církev povolila přenesení ostatků do nového hrobu na hřbitově.

     Smrt a pohřby slavných je netradiční literární zážitek, které ponouká čtenáře, aby vyrazily k hrobům, náhrobkům či pomníkům velkých osobností českých dějin. Rozhodně nejde o nutné čtení, autorka pojala získané informace čtivě a zajímavě, takže mohu knihu jedině doporučit.

Velké díky patří nakladatelství ČAS za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu najdete na jejich stránkách:

Název: Smrt a pohřby slavných, aneb Poslední cesty osobností našich dějin
Autor: Marie Michlová
Vazba: Vázaná
Počet stran: 152
Vydal: ČAS, 2016

Komentáře