Klatovská pouť - momentky

Tenhle víkend se u nás v Klatovech konala pouť, tak bylo jasné, že se na ni vyrazím mrknout. Původně měla přijet i Narciska, ale něco jí do toho přišlo. No, abych řekla pravdu, dobře, že nepřijela. Tedy, ji bych samozřejmě kdykoliv velmi ráda viděla, ale celá pouť je jedna velká fraška.
     Na náměstí to je docela v pohodě - folklorní festival hudby, zpěvu a tance, k tomu několik řemeslných stánků s cetkami, železnými ozdobami, polštáři, perníky a sklem, ale jinak v horní části náměstí jsou stánky s jídlem - klobásy, trdelníky, koláče a nějaké chlazené nápoje.
     Nejhorší bylo asi to vedro, které bylo k nevydržení. Ale úplně nejvíc mě vadili lidi, kteří se ploužili jako nějací zombíci krůček po krůčku k dalšímu stánku s občerstvením. Někdy jsem měla pocit, že snad zařvu, ať se laskavě pohnou nebo uhnou na stranu. :-)


     Na pódium se tancovalo, hrálo a zpívalo, k vidění bylo mnoho krásných krojů a taky hodně souborů z ciziny.


     Klatovské karafiáty vám neukážu, nakonec jsem do zahrady vedle muzea nešla, tak jsem vyfotila alespoň ceduli u vchodu.


     Stánky, které byly po celé Plánické ulici od náměstí až nahoru k atrakcím, byly dost velké zklamání. Vietnamci jsou vážně všude, stejně tak jejich stánky s oblečením hlásající "super levné" a přitom jsou ceny vyšší než v jejich tržnicích. No, jsou na pouti, tak pochopitelně zvednou ceny.

     Pokud byste očekávali nějaké místní nebo alespoň tradičně české věci, tak jste na omylu. Slovenské klobásy stály vedle mexických tortil a o kus dál byl zase kebab. Občerstvení bylo vážně hodně, jen se jaksi nedomysleli odpadkové koše, které jsem viděla jen dva. Takže lidi žmoulali v ruce prázdné kelímky od piva nebo ledové tříště a přemýšleli, jak se jich nenápadně zbavit. :-)

     Kdybych to měla shrnout, tak nejvíc bylo oblečení všeho druhu a občerstvení. Pak nechyběly stánky s perníky a cukrátky, ale třeba balonky se nám změnili do podoby postaviček Disney. A taky hračky tu byly k vidění, nějaké dřevěné nečekejte, to byly samí plyšáci a postavičky z komixů a Disney. No, ale jak bylo vidět, lidi to kupovali, protože dítka nutně potřebovali něco nového (a dosti předraženého).




     Atrakce byly takové klasické - velké kolo, kolotoče s koňmi i autíčky, řetízkové kolotoče, nějaké točivé dráhy, dům hrůzy a labutě. Ale nejvíc mě fascinovaly Avengers trampolíny. To jste se přivázali do popruhu na gumě a skákali na trampolíně jako Thor. (Jen malý rýpavý dotaz, odkdy Thor skáče jako Gumídek?)





     Po procházce po pouti jsem se potřebovala ochladit a taky se trochu najíst, tak jsem zalezla do útulné kavárny Café Jednorožec, která je na náměstí hned vedle Barokní lékárny U bílého jednorožce. Je tam příjemný chládek a také krásné prostředí. Dala jsem si jahodovou limonádu a citrónový koláč. Oboje bylo vynikající. :-)


Komentáře

  1. Citronový koláč vypadá naprosto bezvadně a na pouti už jsem nebyla ani nepamatuju :) Moc pěkné fotky!

    OdpovědětVymazat
  2. Thor - buď si šlehnul hopsinkové šťávy, nebo si něčeho šlehnuli kolotočáři. Citrónový koláč vyhlíží vskutku božsky a co se týče stánků - u nás zase měli stánky se slzným plynem, boxery, plynovými pistolemi, noži a katanami, zkrátka divoký severovýchod.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.