Citronové a melounové osvěžení

Nevím, jak vy, ale já se v létě ráda osvěžuji ovocnými nápoji, hlavně aby nebyly moc sladké a co nejvíce ledové. :-) Proto jsem si připravila odhalení citronového a melounového osvěžení. Limonádou bych to nenazývala, protože je to spíš jen ovocná voda, jelikož je to bez bublinek, takže jen osvěžení. :-D

Citronové osvěžení


Potřebujete:
- 1 citron
- 150 ml citronovou šťávu
- 2 lžíce cukru
- 1 litr studené vody
- led

Postup:
- Omyjeme citron, nakrájíme na plátky a ty nandáme do džbánu. Trochu je zmáčkneme, aby se uvolnila chuť a šťáva.

- Pak si buď vymačkáme citron, nebo použijeme citronový koncentrát. Asi 150 ml citronové šťávy nalijeme do džbánu.

- Do džbánu nasypeme 2 lžíce cukru (pokud chcete více sladký nápoj, tak si tam cukru nasypte víc, ale takhle je to příjemně nakyslé a málo sladké).

- Přilijeme asi 1 litr studené vody a zamícháme dřevěnou měchačkou, aby se cukr rozpustil. Na závěr nandáme do nápoje kostky ledu (čím víc, tím líp). :-)

Poznámka: Sklenici můžete ozdobit plátkem citronu, nebo si do nápoje přidejte pár lístků máty.


Melounovo-citronové osvěžení
V létě mám ráda kromě citronu také meloun, tak proč si to nezkombinovat. :-) Přímo jen samotný melounový "koktejl" už jsem dělala minulé léto, takže je to prostě kombinace melounu s citronem. Ale vezmu to raději od začátku.


Potřebujete:
- citronové osvěžení (viz. recept výše)
- meloun
- voda

Postup:
- Připravíme si citronové osvěžení podle postupu výše a džbán odložíme.

- Kousek vychlazeného melounu, vypeckujeme a nožem odkrojíme zelenou slupku. Kousky melounu nandáme do mixéru. Nalijeme trochu studené vody (nemusí jí být moc, záleží na tom, jak moc chcete mýt „koktejl“ tekutý) a rozmixujeme.

- Melounový koktejl nalijeme jen do 2/3 sklenice a dolijeme citronovým osvěžením. Můžeme hned podávat. Nebo můžeme oba nápoje smíchat ve džbánu, to už záleží na vás.

Poznámka: Do kombinace melounu s citronem jsem cukr nepřidávala, protože mi to přijde zbytečné. Meloun je sladký dostatečně a citronové osvěžení už máte trochu oslazené, ale pokud hodně sladíte, tak si do nápoje přidejte cukr podle potřeby.

Komentáře