Plástev jedu – Josef Pecinovský

Napínavé sci-fi z edice Pevnost, které nevykresluje svět v budoucnosti příliš růžově, spíše to celé působí dost děsivě…

Budoucí svět je natolik přelidněný, že se lidstvo ukrylo do útvarů připomínající včelí úly, které jsou vystavěny do výšky několika set metrů nad zemí. Miliardy lidí jsou obyčejní trubci, kteří pracují a nic neznamenají, aby Vyvolení mohli žít spokojeně nahoře na vzduchu.
Život v úlech se rodí pomocí obřích královen a vše řídí počítač, Mocný Durham a rada. Jenže ještě je tu Zwada, který systém zneužívá ve vlastní prospěch, vlastně ovládá celou sekci plástve. A na jeho praktiky přijde inspektor Mon Lester. Ovšem osud tomu chce tak, že jeho identifikační kartu ukradne trubec Mayo, který se tím dostane mezi Vyvolené a Lester je uvržen hluboko, až na dno plástve… Jeho neteř Ella otěhotní s Mayem, což je něco neslýchaného nejen kvůli rozdílu vrstev, ale hlavně proto, že už dlouhá léta děti (embrya) rodí pouze královna plástve, a tak Zwad malou Dianu pošle dolů… Mezitím se Lester přizpůsobuje situace a hledá cestu ven, jenže nic není tak jednoduché, jak se může zdát…

Setká se ještě někdy Lester se svou neteří Ellou? Vrátí se někdy mezi Vyvolené? A co dívenka Diana? Jak dopadne Zwad? Může existovat život mimo plástve? A mohou lidé přežít?
……………..

Sci-fi o budoucím světě, kde lidstvo vyřešilo přelidnění Země tak, že miliardy lidí jsou pouze nahraditelní otroci, kteří mohou být kdykoliv eliminováni. Život trubce se skrádá pouze z vykonávání své práce a několika hodin se speciálním spánku, nic víc už dávno neznají.
Smrt už nic neznamená. Trubci se dají snadno nahradit a Vyvolené jde zregenerovat. Jde ovšem tento systém využívat do nekonečně, nebo se za nějaký čas samovolně rozpadne a zemře? Co bude pak se všemi lidmi?

Plástev jedu je prvním dílem sci-fi série od českého autora Josefa Pecinovského, následují další knihy – Děti plástve 1-2, Plástev v ohrožení a Válka pláství. Tato série patří do Edice Pevnost, kterou vydává nakladatelství Epocha. Jen Plástev jedu vyšla v prvním vydání u Wolf Publishing, ale s pokračováním se dá sehnat i nové vydání. Já si knihu sehnala v antikvariátu, ale dlouho mi ležela doma. Díky projektu Dobývání edice Pevnost jsem se rozhoupala k přečtení.

Jde o tenoučkou knihu, která v sobě skrývá mnohé, nejen sci-fi příběh, ale také filozoficko-sociální témata o lidství, přelidnění světa, rozdílech mezi společenskými vrstvami, byrokratickém systému bez citu a lidech, kteří jsou pro moc ochotni udělat cokoliv.
„Že tam někde zakouší váš strýc útrapy života obyčejného otroka? Čím se váš strýc odlišuje od ostatních lidí?“
„Je přece Vyvolený!“
„Vyvolený k čemu a kým? Je to člověk jako každý jiný, který se jen náhodou narodil tady, nahoře. Teď na něho dřou miliardy.“
„To je přece nutnost.“
„Ta dřina miliard otroků, to je nutnost? K čemu? K tomu, aby se pár set tisíc Vyvolených mohlo oddávat životu plnému blahobytu a přetvářky, aby mohli dýchat vzduch a vidět slunce?...“
(str. 40)
Je zajímavé sledovat osudy lidé – trubců, kteří vlastně ani nemají jména, ale pouze čísla a pocházejí z chovné řady. Inteligence je u nich záměrně potlačována, takže nemají svobodnou vůli a ani nevědí, že jejich den se skládá z dvaceti hodin práce a urychleného odpočinku, který je uměle navozen. Lidé jsou prostě uměle chovaní jako snadno nahraditelné součástky plástve. Hodně mi tento systém připomněl Matrix, jen tady jsou lidé alespoň přivědomí, i když ve výsledku to nemá žádný význam.

Děj plyne rychle a kniha se velmi dobře čte. Jen jsem občas žasla, co si lidé dokáží vymyslet. Vážně si „trubci“ svůj život vybrali, nebo jim byl prostě určen? Myslíte si, že si příroda poradí s lidskou populací? Nebo jsme odsouzeni k vyhynutí? Vážně se jednou budeme množit jen přes zkumavku? Příběh mě hodně zaujal a jistě si přečtu i další pokračování.

Plástev jedu je povedené sci-fi, které zaujme hlavně příznivce tohoto žánru a postapokalyptických světů. Sice tu kromě přelidnění žádná apokalypsa nenastala, ale lidé si nějakou katastrofu určitě zaviní sami. Pohodová odpočinková četba.

Hodnocení: 80%

Název: Plástev jedu
Autor: Josef Pecinovský
Vazba: Brožovaná
Počet stran: 211
Vydal: Wolf Publishing  - edice Pevnost, sv. 19,  2007 (2. vydání – ve Wolf Publishing  první)

Komentáře

  1. Mně se Plástev moc líbila, mám za sebou i Děti plástve a chystám se na třetí díl. Ale ten první se mi zatím líbil nejvíc. A nemůžu si pomoct, ale od začátku mi knížka připomíná jeden animovaný film, na který jsem se dívala jako malá - Mravenec Z :D Přitom to má společné jen to, že je tam hodně jedinců, kteří makají pro dobro někoho nahoře. Ale prostě se mi ta plástev a mraveniště nějak spojily :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, tak mraveniště a včelí úl mají taky hodně společného, takže není divu, že ti to připomnělo. Plástev jedu je dobrá kniha, takže se určitě pustím do dalších dílů. :-)

      Vymazat
  2. První vydání Artservis - Rodokaps 3/90.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.