Recenze: Těžké melodično – Terry Pratchett

Hudba může být někdy nebezpečná a jindy je také vražedná… Vydejte se na Úžasnou Zeměplochu již po šestnácté, bude to stát za to…

Zuzanka není obyčejné děvčátko, vlastně je hodně neobyčejná, její dědeček je totiž sám Smrť. Rodiče mu ovšem zakázali se s ní vídat a ona na něho skoro zapomněla. A proto také nechápe, čím že se to vlastně odlišuje od ostatních dětí. Všechno pochopí, když Smrť zase zmizel neznámo kam a je potřeba, aby někdo převzal rodinné povinnosti. Zuzanku vyhledá bělouš Truhlík společně s Krysím Smrťěm, a tak se stává „Smrťkou“.
Zeměplocha je znovu v ohrožení, tentokrát krajem zní nebezpečně návyková melodie, kterou má na svědomí trojice hudebníků ve složení Chalamaďan Imp y Cilin, trpaslík Zlota a troll Perm M. Skalice (M jako Modroš). Dokáže Zuzanka nebezpečí odvrátit, nebo všechno ještě více zkomplikuje? A kam se zase poděl Smrť?
……………

Úžasná Zeměplocha je velký pojem, o této sérii snad slyšeli všichni, a pokud ne, tak by to honem měli napravit. Terry Pratchett (Nyní už je u Smrťě a nejspíš se dohaduje s Albertem, co bude k večeři. Ze světa tak odešel velký mistr, který nemá sobě rovného!) dokázal vytvořit pozoruhodný svět, který nepřestává udivovat. Ano, Zeměplocha je plochá, vlastně má tvor koláče, leží na zádech čtyř velkých slonů - Berilian, Tubul, T´Phon Velký a Jerakeen, kteří kráčí po krunýři želvy - Velké A´Tuin.
Zní vám to bláznivě? A o tom to je, Úžasná Zeměplocha je jakási parodie nejen na fantasy. Dělá si žerty ze všeho typického z tohoto žánru, například udatní hrdinové a velcí mágové jsou tady hodně odlišní od zaběhnutých představ. Postavy si často dělají legraci sami ze sebe, a tak tuhle sérii prostě nelze brát vážně

Již potřetí se setkáváme se Smrťěm v hlavní roli. No, ono to není tak úplně přesné, jelikož v knize „Mort“ byl oficiálně hlavní postavou Mort a tady v knize „Těžké melodično“ je hlavní hrdinkou dívenka Zuzanka. Ale to je jedno, prostě to je Smrťova dějová linie, protože on je charismatický kostlivec v černém plášti a s kosou. Všude kde se objeví, tak na sebe strhává čtenářovu pozornost a navíc je to má nejoblíbenější postava z Úžasné Zeměplochy, takže je prostě nej…
TAKŽE JÁ JSEM SE ZTRATIL. A TY SI MYSLÍŠ, ŽE JSI ZDĚDILA RODINNÝ PODNIK, TY?
„Já o to přece nestála! Najednou se objevil ten kůň s krysou!“
(str. 165)
Trocha rekapitulace jistě neuškodí, hlavně pokud jste nečetli předchozí díly, tak by vám to nemuselo dávat smysl. I když, svým způsobem je celá Zeměplocha více či méně bláznivá, takže si zvyknete na ledacos.
Smrť kdysi zachránil dívku Ysabell a vychoval ji jako svou dceru. Společnost v jeho domě (kde neplyne čas) mu také dělal Albert, něco jako komorník a hospodyně zároveň. Jednou se Smrť rozhodl, že si pořídí učedníka a vybral si chlapce Mortimera (Mort), a pak si vzal dovolenou, aby mohl pracovat jako kuchař v hospodě. Tak se Mort stal Smrťěm, ale příliš se mu nedařilo a málem způsobil zkázu Reality i celé Zeměplochy… Nakonec ho Smrť (když se vrátil a vše napravil) ušetřil a Mort odešel zpět do světa smrtelníku společně s Ysabell… (kniha Mort)
Pak Smrť dostal padáka a jeho hodiny začaly sypat písek odměřující zbývající čas života. Smrť tedy odešel a pracoval na poli jako sekáč. Mimochodem byl ten nejlepší sekáč v celé historii Zeměplochy. No co, s kosou to prostě umí. Jenže pak se něco přihodilo a on se opět stal Smrťěm… (kniha Sekáč)

A jak už to v pohádkách bývá, zamilovaný Morti se s Ysabell vzali a měli spolu děťátko. A tak se Smrť stal dědečkem. Chtěl být ten nejlepší děda, ale bohužel rodiče mu to zakázali, jelikož se rozhodli vychovávat Zuzanku jako normální dítě. Zuzanka ovšem není obyčejné dítě, dokáže se udělat neviditelnou a navíc má sny o podivných věcech, kterým nerozumí. Tedy až okamžiku, kdy jí navštíví Krysí Smrť s mluvícím havranem jako tlumočníkem, a později i krásný bělouš Truhlík.
Smrť se ztratil, a tak se Zuzanka musí urychleně stát novým Smrťěm, což je k velké nelibosti Alberta, který s tím zásadně nesouhlasí…
„… Teď se do toho dám já! Tak Mistr si myslí, že může jen tak zahnout kramle, co? Starému Albertovi nikdo nezmizí! Vy dva tady počkáte!“
(str. 317)
To by nebyla Úžasná Zeměplocha, aby nehrozil konec světa, a tak je tu podivná melodie, která všechny okouzluje. Skupina Howling Rocks to umí při koncertě pořádně rozbalit a všechny posluchače strhnout… Nebo za to všechno může jedna kytara? No co, hlavní je, že se můžete těšit na tančící, zpívající a poblázněné mágy z Neviditelné univerzity, což je rozhodně nezapomenutelný zážitek.
A aby toho nebylo málo, tak tam nesmí chybět ani knihovník – orangutan Oook, který se krapet zbláznil, a mágové se nestačí divit. Jak je patrné, o humorné scény, u kterých se bude válet smíchy, není nouze.
„Je to kvůli té vaší opici,“ prohlásil muž.
Výsměšek se usmál.
„Hm, vážně?“
„No, jak všechno vypadá, tak ukra- odmontoval nějaká kola z vozu tohoto gentlemana,“ řekl kvestor, který byl na depresivní straně své náladové křivky.
„A jste si jistý, že to byl knihovník?“ zeptal se arcikancléř.
„Tlustý, ryšavé chlupy po celém těle a často používá výraz ,oook´?“
„To je on. No pozdrav tě. Proč to asi udělal?“ zavrtěl Výsměšek hlavou. „Nic ve zlém, ale víte přece, co se říká… dvouapůlmetráková gorila ulehne, kde se jí zlíbí.“
„Jo, ale stotřicetikilová opice mi okamžitě vrátí mý zatracený kola,“ odpověděl muž…
(str. 148-149)
Kniha se čte jedním dechem a skvěle si užijete další bláznivé dobrodružství. Pozor, kniha je hodně návyková, jakmile začnete číst, tak nebudete chtít přestat. Šílený děj, který musí všechny pořádně pobavit. Je tu Smrť se svými filozofickými úvahami, knihovník – orangutan a mnoho vymožeností, jako mlácení do kamenů nebo cosi s dvěma koly, na čem Smrť zachraňuje situaci. Finále je ohromující, takže se opravdu máte na co těšit a počtení se stává doslova požitkem.

Těžké melodično je skvělé humorné fantasy s napínavými dobrodružstvími a blázniviny, které dokážou vyrazit dech.


Název: Těžké melodično (orig. Soul Music,)
Autor: Terry Pratchett
Překlad: Jan Kantůrek
Série: Úžasná Zeměplocha
Díl: 16
Vazba: Brožovaná
Počet stran: 416
Vydal: Talpress, 2001 (1. vydání - dotisk)

Komentáře

  1. Těžké melodično patří mezi moje nej :) Bylo to super.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak třeba mě se Těžké melodično moc nelíbilo a to Smrť patří mezi moje nej postavy, ale to je na Zeměploše to krásné, každý si najde to svoje...

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.