Recenze: Prázdné místo - J. K. Rowlingová

Prázdné místo je první román pro dospělé od nepřekonatelné vypravěčky J. K. Rowlingové... tak hlásá reklama. A platí to doslova, protože nepřekonala skvělé vyprávění o brýlatém čarodějovi, který přežil a zvítězil nad Pánem Zla.

Nezáživná kniha bez děje o politice maloměsta!
Obvykle na tomhle místě shrnuji děj, jenže tady svým způsobem žádný nebyl!
Na začátku se vydal Barry Faibrother s manželkou na večeři a zemřel, prostě padnul k zemi a byl mrtvý. Tím se uvolnilo místo v radě, což si uvědomilo celé město ještě dřív, než Barryho mrtvola stačila vychladnout. Na venek všichni truchlili ze ztráty „milovaného“ člověka, ale v soukromí se radovali a už plánovali, jak se dostat na jeho místo v radě... No a to je celé!

Pagford vypadá jako městečko snů, ale já bych v něm žila jen za předpokladu, že bych všechny obyvatele do jednoho postřílela a radovala se ze získaného klidu.

Žijí v něm bohaté rodiny, které jen intrikují v politice, dělají vše, aby si sami nahrabali, případně jiné oškubali. Vlastně se zdá, že ve městě není nikdo, kdo by se o politiku nezajímal. Ironií je, při čemž jsem se dost pobavila, že všichni dělají jako by kandidovali do senátu, a ne do maloměstské rady. Šílenství je tak na spadnutí a nikdo nezůstane ušetřen.

Propletené osudy postav, to je oč tu běží!
Přesně, děj tu není, stejně tak hlavní postava, tady jde o osudy lidí různých rodin. Každý má stejnou váhu a reagují na vzniklé situace. Tím se rozehrají komplikované vztahy mezi bohatými a chudými, manžely a manželkami, rodiči a náctiletými dětmi, učiteli a studenty, nebo studenty a studenty.
Na každého se dostane. Nikdo nepřevyšuje, i kdyby sebevíc chtěl, autorka ho zarazí. A tak všechny postavy (a že jich tady je) mají stejnou roli, a to pouze čeřit vodu.

Všichni obyvatelé městečka mají nějaká tajemství a ta vždy objeví někdo, kdo je rád poví. Drby se šíří jako epidemie moru a volby se blíží. Kdopak zvítězí?

Problémy s chováním nemá jen dospívající mládež, ale i rodiče, tak ať se nikdo nediví, že to ve městě vypadá jako ve válce. Ale teenageři jsou vážně otřesní, mluví sprostě, ničeho si neváží a každého uráží. Prostě je postřílet a hotovo!

Velký román o malém městě...ale číst se to nedá!
Vím, že jen kritizuji, ale ono se na celé knize dají cenit jen komplikované vztahy postav a jejich pletichaření. Celé město je skrz na skrz zkažené a nic je už nezachrání. „Happyendu“ se nedočkáte, v politice ni žádný není.

Od této knihy jsem čekala všechno možné, jen ne to, že se u ní budu užírat nudou. Na začátku umřel nějaký chlap a zbytek knihy se o tom postavy jen baví a rozebírají to, to je vše. Na to mi stačí si pustit zprávy z naší politiky a pobavím se víc, než že nějaký trotl usiluje o prázdné místo v radě.

Je to velký román, a kdyby byl o polovinu kratší, tak by se možná i dal číst. Jak na tuhle knihu může někdo napsat pochvalnou recenzi, kde ji vyzdvihuje do nebe, vážně nepochopím. Do knihy jsem se pustila mimo jiné i kvůli autorce a lituji toho. Četla jsem jí šest nekonečných dní a stala se u mě rekordmankou - nejdéle čtenou knihou.
Myslela jsem, že ji ani nedočtu. Pořád jsem si říkala, že se tam přece musí něco stát, že se tam bude něco dít, ale ono nic. Takové vlekoucí vyprávění o několika rodinách, kteří se navzájem nesnáší, dělají si naschvály a pomlouvají se. Hrůza a děs. Byl zázrak, že jsem ji dočetla. Spíše jsem se modlila pro sílu jí vůbec dočíst.

Jsem přešťastná, že jsem si jí půjčila z knihovny, i když jsem na ni čekala několik měsíců, protože bych byla vážně nasr..., kdybych za tenhle „bestseller“ utratila třeba jen korunu.
Doufám, že Rowlingová napíše pokračování... To jí pak tou knížkou půjdu roztřískat okna. (Omlouvám se za svou násilnost, ale takhle mě nevytočila žádná kniha.)

Prázdné místo je (co je to vlastně za žánr?!) asi beletrie o politickém maloměstském pletichaření se spoustou postav a žádným dějem. Průměrná kniha, která nepobaví, ale spíš unudí. O proti Harrymu Potterovi se to vážně nedá číst. Není tu žádné vyprávění, ale jen prázdné místo.

Hodnocení: 2/5

Název: Prázdné místo (orig. The Casual Vacancy, 2012)
Autor: J. K. Rowlingová
Překlad: Hana Zahradníková
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 544
Vydal: Plus, 2013 (1. vydání)
Doporučená cena: 499 Kč

Komentáře

  1. Zrovna dneska jsem stála u regálu v knihkupectví a uvažovala jsem, že bych si knihu koupila... Ale asi si ji také raději nejdřív půjčím v knihovně... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná se ti to bude líbit, ale mě tahle kniha vůbec nesedla. Bohužel. Ale rozhodě jí zkus.

      Vymazat
  2. Zaujímavé. Knihu si určite plánujem prečítať, ale nie hneď, lebo ten námet ma príliš nezaujal, bojím sa, že ma to tiež nebude proste baviť.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě si jí přečti. Mě k ní nalákala autorka, ale bohužel to nezabralo a kniha mě vůbec nebavila.

      Vymazat
  3. Prázdné místo jsem si koupila na Světu knihy 2013 právě kvůli Rowlingové. Trvalo dlouho, než jsem se k ní dostala a teď už ji konečně čtu. Abych pravdu řekla, mám teď dost málo času, takže ji čtu už dlouho, ale nemůžu říct, že by mě nudila. Samozřejmě, jsou tam pasáže, které bych nejraději vynechala a přeskočila, někdy až zbytečně dlouhé kapitoly, ale... baví mě to. Kniha o ničem ale přesto o něčem. Možná je to tím, že jsem kdysi viděla seriál na podobném principu, kdo ví. A taky jsem věděla, co přibližně od Prázdného místa čekat.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.