Recenze: Jméno hvězdy - Maureen Johnson

Navštivte Londýn a setkejte se tváří v tvář s Jackem Rozparovačem...

Rory se přestěhovala z malého louisianského městečka do Londýna, kde má rok navštěvovat prestižní střední školu v centru. S jejím příjezdem se ovšem začnou šířit ulicemi zvěsti o Jacku Rozparovači. Někdo zavraždil v jeho stylu ženu a pohodil jí na místě vraždy legendárního vraha. Okamžitě nastává mediální humbuk, který se Rory snaží ignorovat. Snaží se totiž zapadnout a také studovat, což je obtížné, když všichni kolem ní mají strach s přibývajícími vraždami v okolí školy. Spřátelí se se spolubydlící Jazzou a milým klukem Jeromem, který se zajímá o případy nového Jacka Rozparovače. Jenže kolem Rory se dějí podivné věci, a když spatří plešatého muže, kterého Jazza neviděla, tak je jasné, že za vším je mnohem více, než policie říká.

Zabíjí snad duch Jacka Rozparovače? A kdo je záhadný mladý policista a nová spolubydlící? A je vůbec možné, aby Rory viděla duchy?
.....

Duchařský thriller, který místy hraničí až s hororem. Nejde ani tak o brutální vraždy žen, jako o děsivou atmosféru vycházející z příběhu s duchy. Na druhou stranu to s tím strachem autorka příliš nepřehání, a tak tu je mnoho tajemna a záhad.

Hlavními postavami je dospívající mládež kolem osmnácti let, tedy kromě Jacka Rozparovače, proto knihu nejvíce ocení stejná věková skupina.

Rory je normální dívka, která zažívá stěhování do nové školy, kde si musí najít své místo, což není zrovna jednoduché. Nejspíš by si mohla vesele pískat, kdyby se u první večeře na internátě málem neudusila. Pak začne vídat lidi, které nikdo jiný (až na několik výjimek) nevidí. Netrvá dlouho a Rory dojde, že to jsou duchové. Souvisí to snad nějak s těmi záhadnými vraždami?

Ano, duchové existují a někteří nejsou zrovinka přátelští, proto také existuje tým mladých lidí, kteří mají stejnou schopnost jako Rory - dokáží spatřit duchy. Vlastně by se dalo říci, že jde o novodobé krotitele duchů, jen chtějí zůstat v anonymitě. Všechny spojuje událost blízké smrti a pomocí zvláštního zařízení mohou zlé duchy poslat ke všem čertům.

Kdo vraždí v ulicích současného Londýna? Skutečně se jedná o ducha Jacka Rozparovače, nebo snad legendární vrah vstal z hrobu? Nebo jde o vraha z masa a kostí, který pouze napodobuje? Co vrah chce? A jak to souvisí s Rory?

Jak jsem již řekla, kniha se nejvíce hodí pro mládež, která ocení napětí, akci, humor, citová rozpoložení hlavních postav i náznak zamilované atmosféry, kdy se Rory zakouká do chlapce ze školy. To však nemá pro příběh nikterak významnou roli, tady je důležitější napětí.

Děj je hodně jednoduchý, proto nečekejte nic složitého. Dá se předvídat a zápletka není příliš originální, což pro mě bylo zklamání. Za to závěr byl dost překvapující a ponechává si otevřená vrátka k pokračování, kterému bych se nespíše nebránila.

Jméno hvězdy je čtivá a napínavá kniha s prvky thrilleru a trochou hororové atmosféry, zároveň nepostrádá humor, který vše odlehčuje. Rozhodně jde o příjemnou oddychovou četbu, která nenudí.

Hodnocení: 3/5

Název: Jméno hvězdy (orig. The Name of the Star, 2011)
Autor:
Maureen Johnson
Překlad: Jakub Volný
Vazba: Měkká
Počet stran: 328
Vydal: Levné knihy, 2012 (1. vydání)

Komentáře

  1. Mně se Jméno hvězdy moc líbilo. :)

    OdpovědětVymazat
  2. I já mám tuhle knížku moc ráda. Je to už ale delší dobu co jsem ji četla a tak jsem si nemohla vzpomenout na děj. Moc mi tak pomohlo, že je to tu tak hezky napsané. Děkuju :))

    OdpovědětVymazat
  3. Tahle knížka mě zaujala. Vypadá to, že by to mohla být fajn knížka s hororovou atmosférou :) Pěkná recenze! :))

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.