Recenze: Novicka - Lisa Jackson

Domníváte se, že klášterní zdi znají jen modlitby? A jeptišky, že jsou ctnostné ženy? Vrah je rozhodně opačného názoru...


Valerie Houstonová se vzpamatovává ze smrti své sestry, která byla zavražděna v klášteře sv. Markéty. Všichni byli šokováni, když byla nalezena uškrcena sestra Camille oděná do svatebních šatů. Detektivové Montoya a Bentze netuší, proč by někdo zabíjel jeptišku a k případu zpočátku přistupují dost vlažně, jelikož se domnívají, že patrně šlo o vraždu z vášně, hlavně proto, že sestra Camille měla poměr s knězem a byla těhotná. Valerie ovšem tuší, že Camille byla zavražděná kvůli něčemu jinému, proto se sama pustí do hledání pravdy. Postupem času vyplouvají na povrch dávná tajemství a Valirie si musí pospíšit, protože s přibývajícími mrtvými jeptiškami je jí jasné, že brzy přijde řada i na ní...

Jaká je pravda o sestře Camille? Co před Valerií skrývala? Kdo škrtí jeptišky a proč? Jde snad o sériového vraha, který před časem už zabíjel? Nebo se motiv skrývá v minulosti sirotčince? Za jaké hříchy musí nevěsty Kristovy zaplatit? 
..........

Lisa Jackson je výborná autorka psychologických thrillerů i historických romancí, jsou to sice různé žánry, ale on si s nimi umí pohrát, a tak si z jejích vybere každý.
Thrillery jsou temné a často mají náboženský motiv, jako by snad chtěla říci, že vrazi zabíjejí hlavně z těchto důvodů. Fanatici se ovšem najdou všude, občas se prostě objeví nějaký „magor“, který bere vše až příliš doslova, a to se pak mrtvoly v zájmu vyššího dobra jen kupí a policie z toho jde hlava kolem.
Novicka není odlišná, již podle názvu je jasné, že tu někdo bere víru příliš vážně a sestry umírají jedna za druhou. Ale proč jen v klášteře sv. Markéty? Jsou tam snad všechny jeptišky bývalé hříšnice? Nebo se vrah mstí za křivdu z minulosti? Je náprava hříšnic jen zástěrka, jak své činy ospravedlnit před Bohem?

Při čtení vám bude běhat mráz po zádech!
Od počátku je jasné, že to detektivové Montoya a Bentz nebudou mít snadné a vyšetřování se pořádně zamotá, protože půjdou po několika falešných stopách, které je nikam nedovedou. K tomu je Montoya do případu osobně zainteresován, protože Camille znal ze střední a i další osoby z případu zná ze soukromí. Správně by se případu měl vzdát, ale Montoya se rozhodl chytit vraha za každou cenu.

Valerie sice o své sestře neměla příliš velké iluze a nechápala její rozhodnutí vstoupit do kláštera, jelikož Camilla nikdy příliš ctnostná nebyla, spíše naopak, kolem ní se vždy kupily samé problémy. A nyní je Camilla mrtvá a Valerie zjišťuje, že svou sestru vůbec neznala, protože měla velké tajemství. Zbývá jen otázka, zda by jí kvůli tomu někdo zavraždil? A není ohrožen i Valeriin život?

V knize je hodně důležitá propracovanost děje, který se zpočátku zdál docela jednoduchý, ale s přibývajícími stránkami se všechno pořádně zkomplikovalo, až se před detektivy objevil složitý případ, který snad ani nemá řešení. Vrah zabíjí nečekaně a brutálně, policie to proto nemá vůbec snadné, protože mrtvé jeptišky ve svatebních šatech se náramně vyjímají na titulních stranách novin, proto všichni pasou po detektivech a policie jim naopak nehodlá nic prozrazovat.

Závěr byl děsivý, hlavně v okamžiku odhalení pravého motivu k vraždám, tak vám přeběhne mráz po zádech. Chladnokrevnost vraha je ohromují, nic pro slabé nátury. Zároveň vás čeká několik nečekaných překvapení, protože vrahem je totiž snad nejméně podezřelá osoba z celé knihy, nebo alespoň mě by to nikdy nenapadlo, a za to autorce tleskám.
Děj je těžko předvídatelný a pro čtenáře je připraveno několik hodně děsivých okamžiků, ale to vše jen přispěje k tomu, abyste si pořádně užili napínavou atmosféru knihy.

Novicka je další dech beroucí thriller z pera světoznámé autorky Lisy Jackson, která umí napsat vynikající příběh plný napětí, mrtvol, falešných stop i propracovaných postav, jenž mají hned několik tváří a mnohá tajemství. Policisté tu nejsou vůbec strozí panáci v uniformách, ale komplikovaní lidé, kteří během pátrání po vrahovi musí řešit i soukromé problémy, což dodává knize na čtivosti.
Čtenář si vychutná každý moment knihy.

Hodnocení: 5/5

Už se těším na říjen tohoto roku, kdy vychází další thriller této autorky „Nechtěj nic vědět“, určitě půjde o napínavé počtení.


Název: Novicka (orig. Devious, 2011)
Autor:
Lisa Jackson
Překlad: Marie Čermáková-Frydrychová
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 480
Vydal: Domino, 2013 (1. vydání)
Doporučená cena: 299 Kč

Komentáře