Recenze: Analfabeta Negramotná - Ján Uličiasky

Pohádkový příběh pro děti od devíti let, které rádi objevují kouzlo knižních dobrodružství.


Alžbětě Panenkové je jedenáct let, ale za svůj život nepřečetla žádnou knihu, nechce se učit ani číst a psát, proto í všichni říkají Analfabeta Negramotná. Bětčino chování se nelíbí ani mamince, ani babičce, které by rády měli pěknou panenku, ale Bětka je vzbouřenec proti všem. Hlavně je to kvůli tomu, že by chtěla tatínka - motorkáře, který od nich odešel s jejím narozením a maminka se o něm odmítá bavit. A tak se stane, že Bětka uteče z domova na Štědrý den a nohy jí zavedou do knihovny. Dívka je u vytržení, protože nikdy neděla tolik knih pohromadě. Bydlí ve Knihovanech nad Vltavou, ale nikdy nic nečetla a nyní je zavřená v knihovně, kde zůstala sama. Jenže pak jí začnou dělat společnost knižní postavy a Bětka poznává, že knihy nejsou vůbec špatné...

Co všechno Analfabeta Negramotná zažije v zamčené knihovně? Přinese jí setkání s Pinocchiem, Palečkem, Harry Potterem a dalšími hrdiny nějaká ponaučení? Splní se Bětce sen a setká se se svým tátou? Vrátí se domů nebo zůstane uvězněná v knižním světě?
..........

Tahle kniha mě zaujala na první pohled netradiční obálkou i názvem. Holka celá v černém a rozčepýřenými vlasy obvykle nebývá na titulních stranách dětských knih. Co kdyby se nějaké dítko nechalo inspirovat? Proto jsem neváhala a sáhla po ní.

Dívka vzbouřená proti světu dospěláků - to není nic výjimečného, ale častý pohled na vztah puperťáka s rodiči. Tak čím by kniha mohla překvapit? Má příběh, který do sebe vtáhne každé dítě!

Bětka, která nikdy nepřečetla knihu, je zamčena v knihovně s postavami z knih, které jí pomáhají poznat nejen moc knih, ale i samu sebe. Bětka se tak setká s roztodivnými osobami, jako je Pipi dlouhá punčocha, Pinocchio, Paleček, Anna Shirleyová, „Tři pátrači“, nebo dokonce se samotným Harry Potterem. Dívka poznává, že čtení není nic hrozného a po otevření knihy se můžete dostat do kouzelného světa, zažívat dobrodružství s hrdiny daného příběhu.

Kniha mi vzdáleně připomíná Nekonečný příběh, kdy se kluk skrze knihu dostal do říše fantazie. Analfabeta Negramotná je však o trochu něco jiného a mladí čtenáři si v ní jistě najdou místo.
„Nerozumím tomu! Všude se psalo, že ta Rowlingová udělala největší zázrak na světě, knihami o čarodějnickém chlapci probudila zájem milionů dětí po celém světě o četbu - a vidíš to? U nás to nefunguje. V Číně čtou, a tady na knihy sedá prach! Zbytečně vyhozené prachy...tedy peníze.“
(str. 71-72)
Alžběta si nikdy nedala říct, raději se více začernila a dál vzdorovala světu. Rodiče by jí to měli více vysvětlit, jenže ona má jen matku, a v tom je ten největší problém. Bětka chce otce, a proto bojuje proti všem. Ale kouzelné setkání v knihovně jí hodně otevře oči a ona se často před knižními postavami stydí, protože nečetla jejich příběh a vůbec tedy nechápe, o čem to hovoří.

Naštěstí jsme v pohádce, a tak je jasné, že vše skončí dobře, ale jak, to si přečtěte v knize. Kdyby mi bylo o tak patnáct či šestnáct let méně, tak bych si ji užila ještě více, přesto byla zajímavá, čtivá a já si vychutnávala každé písmenko. Proto věřím, že pokud rodiče čtou společně s dětmi, tak i jim se bude Analfabeta Negramotná hodně líbit.

Jen bych pro děti volila o trochu větší písmenka, která mi přišla až příliš malá. Nejde sice o knihu pro úplně malé děti, ale stejně by bylo lepší, kdyby měla větší písmena.
Za to ilustrace jsou báječné a k příběhu se výborně hodí. Je jich tu hodně a kniha je tak pastvou pro oči. Skvělá práce.

Analfabeta Negramotná je originální kniha podporující dětskou fantazii a nejvhodnější bude pro děti od devíti let, které rády zažívají dobrodružství.

Hodnocení: 4/5

Název: Analfabeta Negramotná
Autor:
Ján Uličiasky
Překlad: Jana Čeňková
Ilustrace: Vladimír Král
Vazba: Tvrdá
Počet stran: 96
Vydal: Práh, 2013 (1. vydání)
Doporučená cena: 299

Komentáře