Recenze: Sukuba 5: Stíny - Richelle Mead

Již po páté má sukuba Georgina potíže, i tentokrát bude ohrožen nejen její život...


Sukuba Georgina Kincaidová řeší svatbu svého bývalého přítele Setha Mortensena a své nejlepší kamarádky Maddie. Georginin nový spolubydlící je nefil Roman, s kterým měla před časem pletky a on jí chtěl zabít. K tomu do města přijela sukuba Simone, která se až příliš zajímá o Setha. A aby toho nebylo málo tak ji pronásleduje záhadná síla, která ji k sobě vábí a ona již několikrát málem podlehla. Navíc nikdo pořádně netuší, o co se jedná.

Dokáže Georgina odolat „volání sirén“? Jak dopadne svatba Setha a Maddie? Kdo chce Georginu zabít? Existuje způsob jak ji zachránit?  
..........

Richelle Mead je u nás známá především svou upíří romantickou sérií „Vampýrská akademie“ určenou hlavně mládeži, „Sukuba“ je oproti ní vyspělejší a hlavně je v ní i trochu lechtivějších scény, ale nic extra to není, tak nemusíte mít obavy. Něco je poukázáno a něco jiného naznačeno.
U sukubu jakožto sexuálního démona, je předpoklad, že bude sexy a holdovat radovánkám s muži. Ani se není čemu divit, vždyť se živý jejich životní energií a dokáže měnit podobu podle libosti, proto také vždy vypadá perfektně.

Georgina je ovšem tak trochu (vlastně hodně) trpící typ, proto si neustále všechno vyčítá a pro ostatní by se ráda obětovala, což není u démonů zrovna typická vlastnost. Její minulost je plná bolesti a naděje do budoucna nejsou zrovna růžové. Hlavně jí vadí, že nemůže být s mužem, kterého tak moc miluje, a tak se utápí v žalu. (Seth dělá totéž, takže je jasné, že se „happyendu“ dočkáme.)
Ostatní postavy jsou sice různorodé, ale zároveň přesně určené (vesměs jsou to všichni dobráci) a příliš nepřekvapí. Dokonce i místní démonní pán Jerome není zase tak špatný a Roman si hraje na drsňáka, aby si nemusel přiznat, že Georginu miluje.

Na tomto díle jsem nejvíce ocenila závěr, který dává naději na šťastný konec, jenž se od počátku dal předpokládat. Originální by bylo, kdyby série skončila tragicky - Seth umřel nebo Georgina se dala dohromady s Romanem :-) - ale toho se určitě nedočkáme. Jde přece o romanci a ty musí skončit šťastně.

Velká část děje se odehrávala ve světě snů, kde Georgina trpěla tím, že viděla přítomnost i budoucnost, jen byla otázka, zda to byla pravda či lež. Bylo zajímavé sledovat, jak její mysl tápe a občas je bezradná, ale nevzdávala se a věřila svým přátelům dál, čímž přiváděla věznitele k šílenství. Věřím, že ke konci už litovali, že se to té pomsty vůbec pouštěli, ale mohli si za to sami. Jen ať trpí parchanti! Kdo ublíží sukubě zasluhuje porážku.

Jak jsem se již zmínila, tak je děj okořeněn několika lechtivějšími scénami, ale skutečně to není příliš velká erotika, přesto to knihu obohatilo, a byla tak čtivější i zábavnější.
Mnohem důležitější než akce tu byly emoce a city postav, které jsou neustále zmatené a rozpolcené. Divím se, že tu vůbec je někdo, kdo ví, co chce. Hodně postavám je pár set let, ale stejně se občas chovají jako praštěný puberťáci, co dělají samé blbosti. Na druhou stranu to způsobuje vtipné situace, které čtenářky pobaví.

Hlavní je, že je Georgina opět v nebezpečném pokušení a bude potřebovat přátele, aby jí zachránili, nebo alespoň jí byli oporou. Budeme mít možnost nahlédnout do její minulosti a dozvíme se něco o její smlouvě, ale v závěru nás čeká i smutný okamžik.
Může se sukuba opět stát člověkem a milovat Setha? Nebo je navždy odsouzena k službě peklu? Je možné, aby láska zvítězila?

Sukuba - Stíny je zábavná paranormální romance, která zaujme procítěností, vtipem a nerozhodnými postavami, která neustále blbnou. Pokud ovšem hlubší příběh, tak ruce pryč. Tohle je jednoduchá oddychová četba, která zažene nudu, ale nesmíte od ní očekávat příliš.

Hodnocení: 3/5



Název: Stíny (orig. Succubus Shadows, 2010)
Autor:
Richelle Mead
Překlad: Katrin Mekki
Série: Sukuba
Díl: 5
Vazba: Měkká
Počet stran: 264
Vydal: Domino, 2013 (1. vydání)
Doporučená cena: 249

Komentáře

  1. Dobrá odpočinková série. :) Souhlasím s tebou, že se postavy často chovají jako puberťáci a to by člověk řekl, že by za pár staletí života mohli mát trošku rozum. :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.