Recenze: Pronásledovaná - Jennifer Hillier

Co má žena dělat, pokud její milenec nedokáže pochopit, že to skončilo? Místo toho ji chce stále vlastnit a žárlivě střežit. Pokud ji nemůže mít on, tak ji nebude mít nikdo...

Děj:
Psycholožka Sheila Tao učí na univerzitě, jenže podlehla flirtu s přitažlivým studentem Ethanem Wolfem, který nyní nechce pochopit, že je konec. Sheila se totiž zasnoubila s Morrise, úspěšným bankéřem, kterého miluje. Ethan je však začne vydírat choulostivým videem, které by Sheile zničilo nejen vztah s Morrisem, ale i kariéru. Nakonec se pod tíhou viny Ethanovým pronásledováním svému snoubenci přizná, ten je v šoku. Nejenže ho podváděla se studentem, navíc je závislá na sexu a jemu přitom tvrdila, že chce počkat až do svatby. Morris prostě potřebuje čas, jenže pak Sheila zmizí a nikdo o ní nic neví. Policie se tím nehodlá zabývat, prý někam odjela, ale Morris má pochybnosti a najme si soukromého detektiva, s kterým se vydají po stopách.
Proč Ethan unesl Sheilu? Dokáže jí Morris vyrvat z náruče smrti? A jak s tím vším souvisí smrt mladé plavkyně a Ethanova přítelkyně?
.
Můj názor:
Jedná se o drsnější psychothriller, který zaujme na první pohled. Obálka na mě působila jako magnet a skvěle se k ději hodí.
.
Kniha je čtivá a dokáže vás vtáhnout do sebe, po přečtení několika prvních stran jsem se nemohla vůbec odtrhnout a knihu přečetla jedním dechem.
Autorka se nevyhýbá intimním scénám či představám, a to příběhu dodává na skutečnosti a šťavnatosti. Od knihy se prostě nedokážete odlepit a něco vás nutí, číst pořád dál, až se konečně dozvíte pravdu o všem.
.
Děj je rozhodně skvěle propracovaný a rafinovaně vykresluje hru kočky s myší, která podněcuje napětí. Ethan má prostě od počátku navrch, jenže je to skutečně on, kdo udává rozkazy? Nebo je tady ještě někdo další?
Výborně zde vyznívají i myšlenky, jak šíleného milence, tak jeho oběti, která bojuje o přežití. Má nějakou naději? Sheila brzy začne litovat, že Ethana nedokázala prohlédnout už dříve.
.
Policie se v knize skvěle předvedla. Morris jim oznámí, že Sheila zmizela a nikomu o sobě nedala vědět, a oni na to, že lidi se prostě schválně vypaří. Třeba chtěla mít od něho klid. Ona je však mezitím držena ve sklepě a vrah se jí připravuje zabít.
A právě těmito paradoxy a hloupými nedorozuměními je kniha plná. Skvěle to vyznívá v textu a během čtení vám dost často pěkně zarazí v zádech, hlavně nad chladnokrevností vraha a šíleného Ethana.
.
Po psychologické stránce je Pronásledovaná naprosto dokonalá, protože máme možnost nahlédnout jak do mysli a myšlenek psychopata i oběti. Sheila naštěstí tuší, co Ethan prožívá, protože je sama psycholožka, takže se ho pokusí zmanipulovat, aby jí pustil. Dokáže však zvítězit nad šílencem, který tvrdí, že jí miluje a přitom plánuje její smrt?
.
Kniha je natolik reálná, že se během čtení přistihnete s myšlenkou, jak byste se zachovaly vy? I samotné téma je atraktivní, protože je vcelku běžné. Chorobná posedlost, žárlivost a touha někoho vlastnit. Pokud Sheilu nemůže mít Ethan, tak ji nebude mít nikdo!
.
Jen závěr mi příliš nesedl. Sice je překvapivý, ale všechno přijde ráz na ráz a je konec. Prostě by bylo lepší, kdyby nebyl tak uspěchaný.
.
Pronásledovaná je úžasný psychothriller, u kterého se nudit nebudete a napětím ani nevydechnete.
.
Hodnocení: 7/10
Název: Pronásledovaná (orig. Creep, 2011)
Autor: Jennifer Hillier
Překlad: Jana Pavlíková
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 372
Vydal: Baronet, 2012 (1. vydání)
Doporučená cena: 279 Kč

Komentáře