Recenze: Oscar Wilde & Vraždy za svitu svíček - Gyles Brandreth

Ocitáme se v Anglii kolem roku 1890, kdy velký básník a dramatik Oscar Wilde psal Obraz Doriana Greye, a také se stává hlavní postavou tohoto detektivního příběhu, který vypráví jeho blízký přítel Robert po padesáti letech. Dokáže Oscar Wilde objasnit vraždy?

Děj:
Oscar Wilde se už dlouho přátelí s Robertem Sherardem a nyní poznává i Arthura Conana Doyla, který se proslavil literární postavou Sherloka Holese. Oscar, jak mu říkají všichni přátelé, nalezne zavražděného mladíka Billyho Wooda v pokoji s mnoha svíčkami, jenže tělo později zmizí a někdo dokonale uklidí pokoj. Policie ani inspektor Fraser z Scotland Yardu po této vraždě nepátrá, a tak se Oscar s pomocí přátel pouští do objasnění vraždy. Mrtvých však přibývá a případ se komplikuje.
Kdo a proč vraždí? Dokáže Oscar svým důvtipem a výřečností objasnit vraždu, nebo se snad sám stane objetí?
.
Můj názor:
Tato kniha je vlastně z části historický román, ukazuje totiž Anglii a hlavně Londýn tehdejší doby, který nebyl nijak ideálním, vlastně šlo o dost špinavé město plné odpadků, zápachu a krys, a zároveň jde o klasickou detektivku, kde se spisovatel snaží odhalit vraha.
Zavede vás jak do nóbl klubů a bytů bohatých džentlmenů, tak i do domů neřesti i jinou spodinu společnosti. Londýn tu je vykreslen skutečný, tak jaký v té době skutečně byl.
.
Máme také možnost nahlédnout do života Oscara Wilda, spatříme hlavně jeho složité přátelské vztahy s významnými osobnostmi, ale i umělci, bohémy a někdy až pochybnými existencemi. On nezapuzoval nikoho a rád se obklopoval různorodou společností, kde pak bral inspiraci pro knihy i jeho literární postavy.
.
Rozhodně jde o velmi zajímavý a originální nápad na zpracování příběhu, kde najdeme nejen útržky z historie literatury, detektivní zápletku, důvtip a smysl pro detail, ale i Oscarův suchý humor a sarkasmus. Jeho chování i přemýšlení i však až příliš připomíná Sharlocka Holmese, i když v knize sám o sobě tvrdí, že by byl "Holmesův líný bratr".
A to jeho velkolepé divadlo, kdy v závěru odhaluje vraha před všemi hlavními postavami, mi přišlo dost přehnané. Asi se hrozně rád poslouchá a miluje publikum, protože všem musí vysvětlit nejen to, kdo je vrah a jaký měl motiv, ale také jakou roli kdo sehrál v Oscarově pátrání.
.
Oscar vraha odhaluje pomocí indicií obsažených v příběhu a všechno skládá jako skládačku, ale až v závěru je schopen odhalit viníka. Je hodně opatrný a raději si všechno promyslí a ověří, což však děj dost natahuje a čtenář se místy může nudit.
.
Kniha je to nanejvýš zajímavá, přesto mě nijak zvlášť neuchvátila. Přišla mi dost zdlouhavá a Oscar Wilde z příběhu vychází jako ten nejchytřejší, protože ani Robert, který s ním přicházel vraždám na kloub, tak na nic nepřišel a v závěru mu to musel Oscar pořádně vysvětlit.
.
Oscar Wilde & Vraždy za svitu svíček je klasická detektivka, která nadchne hlavně příznivce tohoto žánru, ale i ostatní čtenáře by mohla zaujmout.
.
Hodnocení: 6/10
Název: Oscar Wilde & Vraždy za svitu svíček (orig. Oscar Wilde & The Candlelight Murders, 2007)
Autor: Gyles Brandreth
Překlad: Klára Šumová
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 282
Vydal: Domino, 2011 (1. vydání)
Doporučená cena: 229 Kč

Komentáře