Recenze: Plamen a květ - Kathleen E. Woodiwiss

Zajímavě čtivá historicko-romantická červená knihovna pro ženy, u které si odpočinete a můžete se i zasnít. Přepracovaná žena tuto četbu jistě ocení.

Děj:
Po smrti rodičů je mladá Heather nucena žít na venkově u nesnesitelné tety, která jí připravila o celé dědictví po otci, ona si však nestěžuje a tiše trpí. Jednou se jí pokusí znásilnit tetin bratr, ale Heather uteče do ulic Londýna, které jí zavedou až do přístavu, kde ji námořníci odvedou na loď Američana Brandona Birminghama, který si jí vezme násilím, v domnění, že je prostitutka. Následně si z ní chce udělat milenku, která by mu dělala během pobytu ve městě společnost. Heather je však jiného názoru a podaří se jí utéct, vrátí se k tetě. Jenže brzy zjistí, že je těhotná a teta pomocí vlivných přátel přinutí Brandona k sňatku. Ten si Heather vezme a odpluje s ní domů do Charlestonu, kde vlastní plantáž a rodinné sídlo.
Vztah mezi Heather a Brandonem je plný sporů a nedorozumění, takže se neustále kvůli něčemu hádají. To však není jediný jejich problém, protože někdo v okolí zabil dívku a podezření padá na Brandona.
Kdo je vrah a co chce od Heather? Jaké tajemství dívka skrývá? Dokáží se novomanželé usmířit, všechno si vysvětlit a najít společné štěstí?
.
O knize:
Plamen a květ patří k mým oblíbeným od této autorky, kterou si mohu přečíst kdykoliv znovu a nikdy se jí nenabažím.
Má také zvláštnost, protože je i pokračování, kde se dozvíme více o osudech dalších dvou mužů z rodiny Birminghamů, a to Brandonova bratra Jeffa (Žhavé líbánky) a syna Heather a Brandona, "malého" Beaua (Plamen v srdci).
.
Můj názor:
Rozhodně jde o moc povedenou historickou červenou knihovnu, z historie se toho sice příliš nedozvíte, za to čtení si rozhodně užijete, protože příběh je zábavný i plný zvratů, zároveň se klidně můžete vsázet, který z hlavních hrdinů bude mít nakonec navrch.
.
Kniha se četla naprosto lehce a děj mě vtáhl do sebe. Je to skvělá odpočinková četba, u které si můžete vydychnout od každodenních starostí a klidně se i trochu zasnít.
.
Příběh je okořeněný nejen intimními scénami, které se od červené knihovny očekávají, ale i suchým anglickým humorem a dávkou napětí.
Ono už první setkání Heather a Brandona je tak trochu neobvyklé. Ona utíká před násilníkem v domnění, že ho zabila a náhoda ji svede dohromady s Brandonem. Ten se po dlouhé plavbě na moři potřebuje odreagovat a uvolnit, proto mu muži shánějí společnost a náhodou narazí na vyděšenou Heather. Americký kapitán se s ní vyspí a ona otěhotní...a o zábavu je postaráno.
Heather ho zpočátku nenávidí, protože jí sebral to jediné, co měla, a to její čest. Postupně se však do něho zamiluje, ale nedorozumění pokračují a on se domnívá, že ho plánovala dostat do manželství. Mají tihle dva vůbec šanci na spokojené manželství plné lásky?
.
Jen je trochu škoda, že je kniha napsána v zaběhnutém duchu těchto lechtivějších romantických příběhů, a to, že se hlavní hrdinové zpočátku nemohou vystát, on jí zachrání, oba pak nacházejí štěstí, jenže se objevuje nějaký "zloduch", který se je snaží rozeštvat případně zabít, ale všechno dobře dopadne a oni jsou šťastní.
.
Od knihy nikdo nemůže čekat příliš originální zápletku, přesto je příběh zajímavě čtivý. Prostě je to taková odpočinková, historická červená knihovna s velkou dávky romantiky, ale najde se tam však i trocha napětí a akce.
.
Hodnocení: 7/10
Název: Plamen a květ(orig. The Flamme and the Flower, 1972)
Autor: Kathleen E. Woodiwiss
Překlad: Jaroslava Novotná
Vazba: Tvrdá
Počet stran: 384
Vydal: Euromedia Group - Knižní klub a Ikar, 2000 (2. vydání)
Doporučená cena: cca 200 Kč

Komentáře