Toskánský koláč

Dnes tu pro vás recept na koláč z kynutého těsta, který vám připomene slunnou Itálii. Našla jsem ho v časopisu "Chvilka v kuchyni" č. 8 a zaujal mě na první pohled. Chutnal skvěle.


Ingredience:
100 g hrozinek
100 ml červeného vína
42 g droždí
80 g cukru krystal
150 ml mléka
500 g polohrubé mouky
1 vejce            
100 ml olivového oleje
špetka soli
500 g hroznového vína
olivový olej na vymazání formy a potření koláče
2 lžíce třtinového cukru

Postup:
- Hrozinky dáme misky, zalijeme červeným vínem, necháme přes noc nabobtnat.

- Droždí, cukr krystal a vlažné mléko necháme v misce vzejít kvásek. Přidáme mouku, vejce, olej, špetku soli a červené víno, které se nevsáklo do hrozinek. Zpracujeme a necháme vykynout.

- Do těsta zapracujeme nabobtnalé hrozinky a rozdělíme na dvě poloviny. Jednu i druhou část těsta vyválíme na kulaté pláty (velikost podle formy).

- Jeden plát dáme do olejen vytřené formy a poskládáme na něj polovinu kuliček hroznového vína. Můžete trochu zatlačit do těsta. Pak na to dáme druhý plát těsta, který potřeme olivovým olejem. Na koláč poskládáme zbylé kuličky vína (trochu zamáčkneme do těsta) a posypeme třtinovým cukrem.

- Koláč necháme pár minut vykynout, pak ho dáme do vyhřáté trouby a pečeme na 180´C asi 45 minut.


Poznámky:
- Místo červeného hroznového vína jsem použila světlé. A nejlepší je použít odrůdu bez pecek, hlavně pokud se vám je nechce „prskat“. 

- Formu jsem si raději i vysypala, takže koláč šel skvěle ven. Jen to chtělo trochu širší formu.


Komentáře

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.