Recenze: Pomněnkové matky – Lenka Chalupová

Psychologický román zabývající se citlivým tématem zmizelých dětí, který vám nedá spát. Co prožívá matka, které zmizí dítě? Kdo může dítě unést? Nebo, proč děti utíkají z domova? Čeho je schopna žena toužící po dítěti? Kdo jsou „Pomněnkové matky“?

Šárka Jordanová se ani po deseti letech nevyrovnala se ztrátou své dcery Igliky, kterou odvezl ze země její otec, hudebník Atanas s bulharskými kořeny. Od té doby o nich neslyšela, takže není divu, že Šárka prožívá peklo každý den. Nezvladatelnou situaci řeší tím, že se pokouší znovu otěhotnět. Nehledá ovšem stálého partnera, ale pouze dárce spermatu, a tak loví muže v internetových seznamkách, stráví s nimi noc a pak už je nikdy nevidí. Je tohle vůbec ještě život? Čeho je tato žena schopná?

Dora má dospívající dceru, a na cestě je další dítě. Okamžiky štěstí nastávají maminky, ovšem kazí minulost jejích rodičů. Po letech se objevil její otec, Čeněk Mádl, kterého neviděla od svých osmi let a nyní mu zbývá jen pár týdnů života. Dořina matka Johanna si našla nového partnera a Čeněk se pro malou Doru stal jen strýcem, který časem zmizel z jejího života, ale nyní se pravda dere na povrch. A to není všechno... Kdo byla pětiletá Zuzana Mádlová, která beze stopy zmizela v srpnu 1968? A proč o ní Dora nikdy neslyšela?
...........

Lenka Chalupová napsala mimo jiné také vydařenou detektivku Utopená a nyní vyšla její psychologický román s detektivními prvky, ve kterém se zaměřila na „Pomněnkový den“, který připadá na 25. květen, kdy se slaví Mezinárodní den pohřešovaných dětí. Tento den patří všem „pomněnkovým matkám“, kterým se ztratilo dítě a nikdy nebylo nalezeno.
Kniha nutí k zamyšlení nad tématem zmizelých dětí a „opuštěných“ matek, které se často ze ztráty dítěte jen stěží vzpamatovávaly, pokud to vůbec někdy dokázaly.

Příběh vypráví několik dějových linií, které se zpočátku zdají být nesouvisející. Je to jako když někdo něco vypráví a odbočí, pak vypráví úplně něco jiného. Ale zdání klame. Postupně se dějové linie zubařky Šárky, Dory a její matky Johanny propojují a vám nezbývá než žasnout nad autorčině vypravěčském umění. Opravdu to stojí za to. Navíc jsou v příběhu zajímavé postavy, dobře charakterizovány, mají hloubku a hlavně dokážou překvapit.

Pokud bych měla určit hlavní postavu knihy, pak by to mohla být Šárka toužící po dítěti, něbo Dora objevující minulost rodičů, i důvod proč si její matka Johanna tolik rozumí s Šárkou a často jí pomáhá. Doře naopak Šárka vždy připadala velmi zvláštní, a to i před zmizením dcery Igliky. Je to ovšem jen osobní nesympatičnost, nebo je za tím něco jiného?

Zubařka Šárka je rozhodně postava z knihy, která vám nejvíce utkví v paměti. Tolik touží po dítěti, že si zavedla svůj zelený notýsek, kam si zapisuje nejen své plodné dny, ale také všechny muže, se kterými spala. Pro dítě je ochotná udělat všechno, a tak každý měsíc loví muže na internetu a pak s nimi spí, samozřejmě bez ochrany, což ti muži netuší, a to jen aby otěhotněla. Stálého partnera už nikdy nechce, protože před deseti lety jí unesl dceru Igliku její partner Atanas. Od té doby o ní neslyšela, a tak se Šára rozhodla prázdnotu v srdci zaplnit novým dítětem. Ale kde ho vzít a neklást? Po tolika souložích přece musí jednou otěhotnět, ne? Podaří se jí to? Nebo vymyslí jiný plán?
...Šárka rozevřela zelený deníček s kalendářem, znovu přepočítala termín plodných dnů a vydala se na virtuální lov samců. Nořila se do sexuálních diskuzí nadržených chlapů, rajcovala je naučenými frázemi a během hodiny už měla na háčku jednoho predátora.
(str. 39)
Říct o závěru knihy, že byl překvapující, je slabé slovo. Konec totiž vyrazí dech a nejspíše zůstanete koukat s otevřenou pusou neschopni jediného slova, stejně jako se to stalo postavám knihy. Více neprozradím, raději si přečtěte román a vychutnejte si ho plnými doušky.

Příběh se občas (hlavně zpočátku) nečte úplně nejlépe, protože děj skáče z jedné linie do druhé, ale jakmile se začne propojovat, tak už se v postavách plně vyznáte a můžete si užít čtení. Kniha je určená ženám, které se snáze dokážou vcítit do „pomněnkových matek“. Tak úplně si nedovedu představit, že by knihu četl muž, i když se jistě najdou výjimky.
Děj působí velmi reálně, klidně se mohl přihodit komukoliv. Ztráta dítěte bolí, a pokud zmizí beze stopy, je tu ještě nejistota a prázdnota, které se nelze zbavit. Je dítě ještě naživu? A co se s ním stalo?

Detektivní zápletka je celou dobu spíše v pozadí, hlavní slovo má psychologie a vztahy mezi postavami. Nahlédneme do Přerova, na Vysočinu, nebo také do Buenos Aires. Autorka nám předkládá spletité bludiště postav, souvislostí, času i dějových linií, ale to vše tvoří zajímavý román, který stojí za pozornost.

Pomněnkové matky jsou psychologický román s prvky detektivky, který upoutá nádhernou obálkou, ale také námětem ztracených dětí, které zmizely beze stopy a jejich matkami. Kniha dokáže chytnout za srdce a donutí čtenáře zamyslet se nad situacemi matek. Tleskám autorce za skvělou knihu a doufám, že „Pomněnkový den“ se dostane více do podvědomí lidí.

Hodnocení: 90 %
Velice děkuji nakladatelství Čas za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:

Název: Pomněnkové matky
Autor: Lenka Chalupová
Vazba: Vázaná
Počet stran: 216
Vydal: Čas, 2014 (1. vydání)
Doporučená cena: 269 Kč

Komentáře

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.