Recenze: Zapomnění - Kateřina Pojkarová

Středověké fantasy, které prověří charakter a odvahu všech postav!
Kayle, žije už nějaký čas na panství Karmalech, kde se stará o děti, které učí a hlavně je vychovává. Obdivuje Orly, což jsou nejlepší bojovníci na hradě, kteří se každý rok utkávají v kappu s bojovníky ze sousedního panství Rosslare. Jenže nyní přišel Aran, pán z Rosslare, s tím, že by se podle staré smlouvy měl Karmalech vzdát pastvin, s čímž samozřejmě nesouhlasí Liam, který panství spravuje. Král se tedy rozhodl tento spor vyřešit soubojem - v hodu oštěpem, ve veslování, v běhu, v plavání a v lezení po skále, ale podmínkou je, že se jedné disciplíny musí zúčastnit žena pobývající na panství. A tak se Kayle dostane mezi Orly, kde podstoupí tvrdý výcvik...
Může se žena utkat v souboji s vytrénovaným bojovníkem? Kdo je tajemný poutník? A odkud Kayle pochází?  
.......

Vyprávění ze středověkých časů nám ukáže život na panství Karmalech, kde vládne Liam a všem se zde žije dobře. Vidíme starosti běžného dne a najde se zde i nějaký šťoura, který má proti panování Liama výhrady. Objeví se začínající láska mezi dvěma mladými lidmi, kteří se však ke svým citům nedokážou dlouho přiznat.

Ocitneme se ve středověku, tedy v době rytířských soubojů a trubadúrských písní, ale ani jednoho z toho se nedočkáme. Za to tu budou soutěžní souboje, něco jako každoroční „olympiáda“, kde spolu bojovníci změří síly hned v několika disciplínách.
Jak už to bývá, vždy se najde někdo, kdo chce vyhrát za každou cenu, proto tu nesmí chybět Aran jako hlavní záporák, jenž má dlouholeté spory s Liamem a touží ho pokořit. A tak se snaží podplatit bojovníky, připravuje léčky a ta jeho dávná smlouva je taky dosti pochybná.
„Ty si myslíš, že mě chtěl někdo vyřadit?“
„No, ty boty na to vypadají.“
(str. 135)
Kniha se čte velmi dobře a je hodně napínavá, proto se od ní jen stěží odtrhnete. Příběh v sobě má určité tajemno, které se pozvolna pohybuje mezi řádky. Jen mi přijde škoda, že je kniha pouze tenoučký sešit, protože bych si jí snadno dokázala představit jako velkolepou historicko-fantazijní ságu.

Zůstane zde mnoho otázek a samotný závěr naznačuje, svým otevřeným koncem, možné pokračování. Doufám, že se ho dočkáme, protože bych na to byla hodně zvědavá.
Kdo je dívka, která zapomněla svou minulost? A jaký má úkol? Co skrývá Poutník? Jaké úklady Aran ještě vymyslí? Co čeká Kaylu?

Velkou část knihy zabírá výcvik bojovníků, který je hodně tvrdý a těžký. Každý na svého učitele Lindena nadává, ale jak už to bývá, jedině čas ukáže to, že ten ví, co dělá a dokáže z každého vytřískat to nejlepší.
„Ano, ale nejde jen o to. Jde o to uchránit své domovy, svůj způsob života svou svobodu, kterou tady máme. Jde o možnost žít tady dál, s lidmi, na kterých ti záleží. Copak to nestojí za trochu té námahy a únavy?“
(str. 97)
Dokonce i Kayle, jenž nikdy netrénovala, se pozvolna mění v bojovnici a rychlého běžce. Musí si sáhnout až na dno svých sil, kdy by bylo tak snadné to všechno vzdát, ale její silná vůle a odvaha ji ukáže cestu, kterou má kráčet.

Jen je tu jedna věc, která mi na knize vadila, a tou je čistota. Pokud je mi známo, tak ve středověku si na hygienu zrovna nepotrpěli a spíše panovalo přesvědčení, že koupel znamená smrt. Jenže tady jsou všichni jak ze škatulky i po náročném tréninku v horách. Příběhu to samozřejmě nijak neublíží, ale někomu to vadit může.

Zapomnění je skvělé historické fantasy ze středověku, které bude bavit jak mládež, tak i dospělé. Jen nevím, co na to řeknou chlapci, jelikož je děj psán z pohledu dívky, tak se kniha dle mého názoru hodí spíše pro „slabší“ pohlaví. Jinak je to však příjemné počtení, kde si užijete napětí i myšlenky postav.

Hodnocení: 75 %
Velmi děkuji bux.cz za možnost získat výtisk k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:
Název: Zapomnění
Autor: Kateřina Pojkarová
Vazba: Měkká
Počet stran: 184
Vydal: BELETRIS, 2013 (1. vydání)
Doporučená cena: 235

Komentáře

  1. vypadá to zajímavě, děkuji za recenzi:)

    OdpovědětVymazat
  2. Je zajímavé přečíst si recenzi na vlastní knížku. Díky za ni! (a v druhém díle se dozvíte mnohé z toho, co teď není úplně jasné :o))
    Katka P.

    OdpovědětVymazat
  3. Jsem ráda, že Káťa napsala tuto knížku a možná je dobře, že ji ocení spíše ženy, protože i ony by si měly užít trochu té fantasy atmosféry, kterou více autorů pojímá spíše z toho chlapského hlediska. Jinak bych měla malou otázku na autorku recenze. Opravdu si myslíte, že žena je tím slabším pohlavím? Nemusíte odpovídat, je mi jasné, jak jste to myslela a děkuji za hezkou recenzi :-) Dana K.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.