Recenze: Dublin Street - Samantha Youngová

Hravá erotická romance, která nenudí a skrývá v sobě víc, než se může zdát!
Joss utekla před tragickou smrtí rodiny do Skotska, kde žije samotářský život a náramně jí to vyhovuje. Nyní se však stěhuje do luxusního bytu na Dublin Street jako spolubydlící Ellie. A tato změna otřese jejím životem v ulitě, protože se setká s Bradenem, sexy bratrem Ellie, který vždy dostane, co chce a nyní touží po Joss. Ta však o vztah nestojí, jelikož se nerada komukoliv svěřuje. Jenže Ellie je až přespříliš přátelská a hned od začátku považuje svou novou spolubydlící jako součást rodiny. To je ovšem pro Joss velký problém, protože se ani po letech nedokázala smířit se smrtí rodičů a sestry a teď prostě nemůže jen tak opět někam patřit. Nebo ano?
Dokáže tahle samotářská žena odhalit svou bolestivou minulost svým novým přátelům? A jak se Joss vyrovná se svými city k Bradenovi?
.......

Dublin Street se může na první pohled zdát jen jako další erotická romance, kterých v knihkupectvích najdete mraky a z části to také tak je, ale doporučuji knize věnovat i druhý pohled, při kterém zjistíte, že příběh má i určitou hloubku a velmi povedeně zpracované téma - ztráty blízkých.
Ano, kniha donutí čtenáře se zamyslet nad tím, jak by se mohl zachovat, kdyby ztratil rodinu. Právě s tímto problémem se hlavní hrdinka Joss musí vypořádat. Kdyby jí to potkalo v dospělosti, nejspíš by nad tím každý mávl rukou, jenže jí se to stalo v dětství. Policie přišla do školy s tím, že její rodiče a sestra jsou mrtví, Joss tak zůstala na světě sama a toto trauma si nese jako těžké břemeno dál svým životem.
To vyprávěj svým kalhotkám, kotě.
(str. 137)
Přiznám se, že Joss mi byla sympatická od počátku knihy a dokázala mě upoutat svým samotářstvím a neschopností navazovat jakékoliv vztahy. Díky tomu se jedná o komplikovanou osobu s psychickými problémy, s kterými sice naoko bojuje (navštěvuje terapeutku), ale ve skutečnosti jí tento stav vyhovuje. Nikdy se smrtí rodiny nesmířila a hned od počátku proti tomu „bojovala“ hodně nespoutaným životem, který však skončil další její ztrátou.
To vše zapříčinilo, že kolem sebe vybudovala vysokou zeď, za kterou nikoho nepustí. Ani její minulá spolubydlící z ní nic nevypáčila.
Svou složitou povahou a myslí Joss rozhodně, mezi ostatními naivními hrdinkami erotických sérií, vyniká. Ona totiž není žádná nevinná studentka, na nic si nehraje a hlavně chce být samostatná, aby nemusela být na nikom závislá.

Braden je na první pohled typický samec, který musí sklátit každou sukni v okolí, ale po setkání s Joss zjišťuje, že chce jen ji. Konečně se dostaneme i pod tuto, nepřístupnou, slupku a vidíme, že dokáže cítit emoce a hlavně má velkou starost o své blízké.
Jen je tu jeho chorobná žárlivost, která je někdy až děsivá, protože jako správný chlap neváhá chránit své teritorium a klidně se s někým porve.
„...A jestli tě uvidím, jak znovu flirtuješ s tím kokotem, vyrazím mu všechny zuby.“
(str. 137)
Neodpustím si pár slov o Ellie, která mi dost lezla na nervy a já bych s ní pod jednou střechou nevydržela ani den. Vím, že chce být jen přátelská, jenže mě připadá až vlezlá. Taky, stejně jako Joss, mám ráda klid a hlavně soukromí, což je u Ellie v bytě dosti velký problém, jelikož tam neustále někdo leze.

Vztah Joss a Bradena je od začátku jako na horské dráze, protože se Joss nedokáže otevřít a svěřit, a Braden se ji snaží svádět na každém kroku. Jelikož se v ženách vyzná, ví hned, že Joss na něho reaguje, nebo alespoň její tělo, a ona si to nechce přiznat.
Pak spolu začnou „kamarádit“, což pro oba znamená sex a sex v jakékoliv situaci. Těchto lechtivějších scén si zde užijeme do sytosti a ještě se u toho řádně nasmějeme. Ne kvůli sexu, ale díky jejich věčnému haštěření, které to vše pořádně okoření.
Gavin si znovu otřel obličej a trhl sebou.
„Prokristapána, když jsem vojel tvou bejvalku ani jsi mě nepraštil, Bray. Teď stačí, abych si tě kvůli týhle couře dobíral, a hned letím k zemi. Copak má kundu ze zlata?“
(str. 241)
Nejde sice o nic světoborného, ale kniha určitě dokáže zaujmout spletitostí postav a jejich problémy, i dějem, který pobaví a hlavně ani na chvilku se nebudete nudit.
Neustále se zde něco děje a je zajímavé sledovat, jak hlavní starosti řeší všichni dohromady, jako jedna velká rodina. Někdo onemocní, už jsou u něho a podporují ho, a pokud potřebuje pomoc, tak mu jí poskytnou. A tady se Joss opět dostává do úzkých, protože na něco podobného není připravená. Nebo se dokáže změnit?

Dublin Street si jistě zamilují nejen ženy holdující erotickým romancím, ale i někdo, koho zajímá hlubší příběh. Rozhodně šlo o zajímavé počtení, které dokázalo mile překvapit.

Hodnocení: 80 %
Velmi děkuji bux.cz za možnost získat výtisk k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:

Název: Dublin Street (orig. On Dublin Street, 2012)
Autor: Samantha Youngová
Překlad: Zdeňka Zvěřinová
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 336
Vydal: Ikar, 2013 (1. vydání)
Doporučená cena: 299 Kč

Komentáře

  1. Na tuhle knížku jsem koukala ještě než vyšla a po tvojí recenzi vím, že si jí prostě musím přečíst! :))

    OdpovědětVymazat
  2. O této knížce jsem už slyšela a dost mě zaujala. :) Snad se k ní někdy dostanu.

    OdpovědětVymazat
  3. Už sa ňu chystám aj ja :3 neviem sa dočkať

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.