Recenze: Říše temnot - Spřízněné duše - L. J. Smith

Odvěká láska se znovu vrací! Budou konečně spolu?

Hannah navštěvuje psychologa, protože má pocit, že se zbláznila. Někdo jí asi sleduje a sama sobě píše ve spánku varovné vzkazy, aniž by tušila proč. Pak je napadena vlkem, a to už se celý její život naprosto zbláznil. Pod vlivem hypnózy se dostane do svého minulého života, kdy byla Hana od Tří řek, zamilovala se do upíra Thierryho a zemřela...
Thierry už od dob pravěku hledá nové reinkarnace své spřízněné duše Hany, aby mohli být opět spolu, jenže to nikdy nevyjde, protože je tu Maya, první upírka, jenž chce Thierra pro sebe... Všechno se tak neustále točí v kruhu mezi Hannah, Thierrem a Mayou.
Může jejich příběh láska někdy skončit šťastně?
.......

Šestý díl Říše temnot nás přivede na počátek všeho. Nikdy jsme se totiž nepodívali tak daleko do minulosti, jako nyní a Thierry je vážně hodně starý upír.
Ocitneme se v době kamenné, u lidského kmene od Tří řek a nadpřirozeného kmene, který vedou Hellewise a Maya, dcery královny čarodějnic Hekaté. O obou ženách jsme již v minulých dílech slyšeli, ale je lepší si to připomenout. Hellewise je Ohnivá žena, pramáti Harmonovy rodiny a čarodějnic, za to Maya je pramáti lamií (narozených upírů) a přeměněných upírů.

Předchozí knihy nám naznačovali detaily v pozadí většího (ucelenějšího) příběhu a nyní se toto snažení zúročuje. Dokonce se ke konci setkáme s minulými dvojicemi, které porušují zákony Říše temnot, protože milují a většina se dala dohromady s člověkem. Nyní jsou vyvrhelové společnosti, ale vlastně jim to nijak nevadí, protože jsou spolu a šťastní. Hlavně že se dočkáme Ashe, který mě svými komentáři vždy rozesměje.
„Promiň, Ashi, ale když tady spíš, nemůžeš nás vinit z toho, že jsme na tebe zapomněli.“
(str. 189)
Příběh se nezaměřuje pouze na Hannah, ale máme možnost spatřit minulost a přítomnost také z pohledu Thierryho, což knihu obohatilo. Tento „mladík“ se totiž, oproti předchozím věčně mladých hrdinů, nechová jako puberťák a přece jen je to vážený upír. To je dost pokrok, od minulých knih, které mi v tomto ohledu trochu vadily.

Bohužel se děj dá velmi snadno předvídat - čeká je velká láska až za hrob, jak jinak. A to doslova, protože Haně není nikdy souzeno žít příliš dlouho. A pak se po čase znovu zrodí, aby mohlo všechno začít na novo.
„Nemyslím, že by za dveřmi čekala apokalypsa, Hannah. ...“
(str. 12)
Hlavní dívčí postava Hannah se mi líbila, vypadala sice křehce, ale dokáže se i bránit a nechybí jí ani kuráž sledovat naprosto neznámého upíra. Ten jí sice málem zabije, ale naštěstí vše dobře dopadne. No, jo, prostě pohádka.

Přiznám se, že kniha mě z počátku zaujala tím, že Hannah navštěvovala psychologa, a sama nevěděla, co se to kolem ní děje. Proč by si sama sobě měla psát vzkazy? A proč má pocit, že jí někdo sleduje? Tahle nejistota, jestli se náhodou nezbláznila, byla perfektní. A ten její psycholog byl taky dobrý. Zhypnotizuje pacientku a pak jí není schopen probudit, ale později jí zhypnotizuje klidně znovu. Vážně vtipné.

Říše temnot - Spřízněné duše je prostě průměrná paranormální romance pro náctileté dívky, které nehledají nic složitého, ale spíše něco čtivého a nad čím nemusí příliš přemýšlet. A přesně toto kniha splňuje.
Příjemná oddychová četba pro chvíle nudy, a tu zažene velmi dobře.

Hodnocení: 50 %
Velmi děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:


Název: Spřízněné duše (orig. Night World - Soulmmate, 1996)
Autor: L. J. Smith
Série: Říše temnot
Díl: 6
Překlad: Milena Hordinová
Vazba: Měkká
Počet stran: 240
Vydal: Fragment, 2013 (1. vydání)
Doporučená cena: 199 Kč

Komentáře