Recenze: Vlk a Holubice - Kathleen E. Woodiwiss

Historická červená knihovna otevírá své stránky a čtenář v ní najde romantickou lásku, ale i boj, vzdor, zákeřnost a nenávist.
.
Děj:
Je rok 1066, Vilém I. Dobyvatel usedá na Anglosaský trůn a Normané plení Anglii. Jedním z nich je i rytíř Ragnor, který s vojáky přepadl sídlo Darkenwald a zabil jeho pána, pak znásilnil jeho dceru Aislin. Následně se však ukáže, že celé panství připadne rytíři Wulfgarovi. I on se snaží krásnou Aislin získat, ale ne násilím, nýbrž spravedlivým chováním k poddaným.
Vše se komplikuje, když do sídla dorazí zdrcený Kerwick, Aislinin snoubenec, s který měla mít za krátko svatbu, a Wulfgarova nevlastní sestra, která ním sice pohrdá, přesto by však zde chtěla vládnout, proto hned od počátku nesnáší hodnou a starostlivou Aislin, která léčí zraněné.
Dokáže Aislin nakonec najít v pochopení v normandském dobyvateli Wulfgarovi? A kdo nakonec získá srdce krásné Aislin - spravedlivý Wulfgar nebo zrádný Ragnor? Vzdá se Ragnor své kořisti, nebo se bude pokoušet Aislin opět získat, třeba násilím?
.
Můj názor:
Neočekávejte zvlášť složitý děj, tohle je nenáročná oddechová četba pro ženy, u které se mohou unavené a přepracované ženy odpočinout. Třeba se i trochu zasní nad "ideální" partnerem, který je bohužel vymyšlený a něžné pohlaví se musí spokojit se skutečnými nedokonalými muži.
.
Přestože se jedná o lehkou a jednoduchou četbu, tak tu jsou úryvky z historie a velmi slušně propracované postavy a prostředí. Objeví se zde nejen láska až za hrob, ale i intriky a zákeřnosti. K tomu se o krásku utkají v souboji dva soci a samozřejmě jen jeden může získat dámu.
Soubojů a bitev si v této knize docela užijete, stejně jako následků - země vsakující krev mrtvol, nejen rytířů a vojáků, ale i rolníků a žen. Přesně takový byl vpád Normanů do Anglie, který kniha vcelku reálně zachycuje, i když jen v útržcích.
.
Vlk a holubice patří mezi moje dvě nejoblíbenější knihy od této vynikající autorky, ta druhá je Růže v zimě. K oběma se velmi ráda vracím a kdykoliv si s ní mohu sednout a odpočinout si. Už jsem ji četla tolikrát a vždy se do ní ráda začtu.
.
Jak už jsem řekla, od knihy nelze očekávat zázraky. Je to čtivá, historická červená knihovna a příjemná oddychovka, nad kterou nemusíte přemýšlet a děj plyne sám.
.
Hodnocení: 6/10
Název:Vlk a holubice (orig. The Wolf and the Dove, 1974)
Autor: Kathleen E. Woodiwiss
Překlad: Hana Linhartová
Vazba: Pevná
Počet stran: 352
Vydal: Ikar, 2001 (2. vydání)
Doporučená cena: 179 Kč

Komentáře