Recenze: Hustej nářez - František Kotleta

Hustej nářez. Tak se kniha jmenuje, ale tento název skvěle vystihuje i její obsah, protože je v ní jedna řežba za druhou, doplněná dávkou sexu a humorných hlášek.
 
Děj:
Upíři již tisíce let vládnou světu, lidé o tom však nevědí, dokonce ani nevěří na jejich existenci. Bratrstvo krve, nebo-li společenství upířích klanů, tak může celou historii lidstva stát v pozadí a tahat za nitky.
To se však změní v roce 2019, kdy na Zem přiletěli vesmírní žlutí mužíčci (Kartané) a ovládli lidstvo. Upíři pro ně představovali hrozbu, proto se pustili do jejich vyhlazování. Jen za jediný rok žluťásci zdecimovali upíří počty na minimum, ti se však nehodlají jen tak lehko vzdát a stále plánují zničení vesmírných nepřátel.
Jan Bezzemek až příliš pozdě zjistí, že Kartanům někdo pomáhá a téměř všechny hlavy klanů jsou pozabíjení, přežije jen jeho "Matka - stvořitelka" Veronika a němec Gerhard. Velmi brzy Jan pochopí, že s Kartany spolupracuje jeho bývalá milenka a "Dcera" Kareřina. Bývala to pražská prostitutka, kterou přeměnil a nyní pracuje pro žluťásky, zároveň však plánuje i pomstu.
Dokáže Jak zlikvidovat nebezpečnou Kateřinu? Porazí upíři své nesmírné nepřátele? Najde Jan nějaké spojence, nebo snad na boj o Zemi zůstane sám? A jak bude vypadat svět po tomto boji?
.
Můj názor:
Kniha si nejspíš dala za cíl provokovat svou surovostí a vulgarismy. To se jí rozhodně povedlo, protože není odstavec, kde by se alespoň jednou neobjevilo sprosté slovo či brutalita.
Příběh si přečtete jednou a nemůžete uvěřit, že tohle někdo dokázal napsat. Pro druhé přečtení však už potřebujete notnou dávku odvahy, která já postrádám.
.
Závěr mi přijde velmi uspěchaný a nikdo si nemůže pořádně užít střílečky a zabíjení Kartanů. Což je velká škoda, protože předtím, když umírali upíři, tak nám autor doslova neservíroval jejich střeva na podnose.
.
Přes všechny zápory však musím uznat, že děj je docela originální. Upíři versus mimozemšťané, to tady ještě nebylo, tedy pokud vím.
Upíří "pramatka" Sangot byla mimozemšťan, který ztroskotal na zemi. První upíry stvořila proto, aby měla silného a dokonalého muže, jenže upíři se otočili proti ní a pokusili se jí zabít. To se jim sice podařilo, ale ona se uzavřela i svou "magií" v hrobce, která však není nic jiného než vesmírná loď a její "magie" jsou velmi vyspělé technologie.
Zajímavé je i pojetí upírů, které sice zbraně zraní, ale oni se uzdraví téměř z každého zranění, hlavně pokud se co nejrychleji napijí krve.
.
Kniha je čtivá, tedy pokud si zvyknete na autorův styl plný brutality, krve a vulgarismů. Je to takové podprůměrné upíří sci-fi, které si přečtete jednou a víckrát nejspíš už ne.
Přesto nejde knihu úplně zatracovat. Něco zajímavého a fascinujícího v sobě rozhodně má a jako oddychovka je docela dostačující.
.
Hodnocení: 4/10
Název:Bratrstvo krve: Hustej nářez
Autor:František Kotleta
Vazba: Měkká
Počet stran: 290
Vydal: Poutník - Klub Julese Vernea, 2010
Doporučená cena: 290 Kč

Komentáře