Vraždy v kruhu: Muž na dně - Iva Procházková

Mohou se horoskopy používat během vyšetřování vražd? A jak by se tyto informace daly zkombinovat s důkazy a indiciemi z pátrání? To se dozvíte po přečtení české detektivky „Muž na dně“...


     V lomu je nalezen mrtvý policista podporučík Osvald Zapletal? Případ je přidělen majoru Mariánu Holinovi, v jehož týmu je mimo jiné mladý policista Diviš a také Rosťa, všem velí podplukovník Zdeněk Karoch. Vyšetřování se komplikuje, s tím, jak pomalu vyplouvají na povrch různá tajemství nejen zavražděného...
     Kdo je zodpovědný za smrt podporučíka Zapletala? Komu mohl vadit natolik, aby se jej zbavil? Objeví policisté pravý motiv vraždy?
     „To, co je vevnitř v člověku, se zrcadlí v tom, co ho potkává zvenčí.“
(str. 21)
     Detektivní seriál Vraždy v kruhu s Ivanem Trojanem jako majorem Holinou mám moc ráda. Zpracování jednotlivých dílů je zajímavé, tak jsem chtěla zkusit i knižní „předlohu“, která se odehrává ještě před dějem seriálu.
     Máme možnost poznat jednotlivé postavy a jejich vztahy z trochu jiného pohledu. Třeba astroložka Sabina chodí s Mariánem, pomáhá mu pochopit astrologii a její možnost aplikace na vyšetřování. Zároveň uvažuje o konci manželství s Rosťou. Skutečně jej opustí? Kdo zná seriálový děj, tak ví, co se Rosťovi přihodí a jak se Sabina nakonec rozhodne.
     Marián věděl, že někteří jeho kolegové si při vyšetřování dělají v kancelářích informační nástěnky, jemu stačilo okno. Lepil na ně fotografie i lístky s poznámkami, speciálním popisovačem si zakresloval přímo na skleněnou tabuli grafy a mapky. Pokaždé, když případ uzavřel, pečlivě okno umyl. V průběhu let se z toho stal rituál.
(str. 71)
     Marián Holina je inteligentní policista, který hodně přemýšlí a dává si věci do souvislostí. Je samostatný a občas mu dělá problém týmová práce, jakmile se pustí za nějakou stopou, tak nevnímá ostatní a urputně jde až do cíle. Jeho kolegové si ho váží, ale občas s ním a jeho chováním mají problém. Mezi lidmi z laborky je známý jako „prudič“, protože je neustále popohání, aby měl výsledky testů co nejdříve.
     Jeho nadřízený podplukovník Zdeněk Karoch ho chápe, jen by ocenil, kdyby ho Marián více informoval o případu, takhle občas před novináři vypadá jako idiot. Kvůli tomu se neostýchá Mariána pořádně seřvat.
     „Ale i bez Junga vím, že mi astrologie pomáhá přemýšlet o osobnosti oběti a možných pohnutkách pachatele. Všechno to, co jsi říkala, že symbolizuje Merkur, mi s provedením toho činu jde dohromady.“
     „Myslela jsem, že zaklínadlem moderní kriminalistiky je analýza DNA,“ prohodila s ironickým úsměvem, který napovídal, že i kyselina deoxyribonukleová pro ni znamená zjednodušování. „Údajně s její pomocí už odhalili i totožnost Jacka Rozparovače.“
     „Když mi analýza DNA ukáže, že Zapletala zavraždil Jack Rozparovač, tak ho zatknu,“ ujistil ji. „I kdyby měl postavení planet jako anděl Páně!“
(str. 259)
     Kniha je napsaná velmi čtivě, detektivní zápletka je příjemně zamotaná, takže rozplést síť tajemství dá policistům hodně práce.
     Vidíme Mariánovo vyšetřování a myšlenkové pochody, kde skloubí horoskopy jednotlivých znamení s vyšetřováním. Dá se poznat, kdo je vrah podle znamení zvěrokruhu? Sabina mu pomůže pochopit, že ano, ale musí se přemýšlet nejen nad chováním vraha, ale i oběti. Všechno spolu nějak souvisí a mnoho lidí má tajemství, o kterém nechtějí, aby se dostalo napovrch. Podaří se Mariánovi odhalit motiv pro vraždu a chytit pachatele?
     „Jestli chceš astropsychologii aplikovat v policejní praxi, musíš si uvědomit, že základem není událost - tedy kriminální čin - ale psychologický problém, který mu předchází a dá se astrologií zmapovat. S ním souvisí konkrétní osobní prožitek. Zločin je teprve reakcí na něj.“
(str. 21-22)
     Muž na dně je čtivá, napínavá a přemýšlivá česká detektivka, kde se ukáže, že najít vraha není žádná legrace. Detektivky poslední dobou moc nečtu, ale tahle je velice vydařená a mohu ji jedině doporučit. A pokud jste si oblíbily seriál, tak se do ní taktéž pusťte, bude se vám líbit.

Název: Muž na dně
Autor: Iva Procházková
Série: Vraždy v kruhu (1)
Počet stran: 336
Vydal: Paseka, 2014 (1. vydání)

Komentáře