Doctor Who: Roj hrůzy - Mike Tucker

Vydejte se s Doktorem na další dobrodružství, jen se nesmíte bát pavouků a všelijakých hmyzích breberek, kterých se bude v knize prohánět velké množství.


     Doktor se svou TARDIS přistane na odlehlém anglickém venkově, kde je útulná vesnice Ringstone. No, to zrovna nevypadá jako napínavé dobrodružství, které Doktor slíbil své společnici Claře. Ovšem, kdo zná Doktorovu vesmírnou loď, určitě tuší, že by nikdy nepřistála tam, kde se nic neděje. A pak při procházce najdou mrtvého muže chyceného do obří pavučiny a místní obyvatele ohrožuje obří hmyz. Vesnice je odříznuta od okolního světa a Doktor se rozhodne odhalit záhadu spojenou s tajemným kamenným kruhem, který byl během války poškozen náletem a místní laboratoří dřív, než všichni zemřou...

     Další kniha ze „série“ Doctor Who, kterou vydává nakladatelství Jota. Jistě ji ocení každý fanoušek seriálu, jen mě trochu mrzí, že začali až s „jedenáctým“ Doktorem (Matt Smith) a pokračují s „dvanáctým“ (Peter Capaldi). Můj nejoblíbenější Doktor je „desátý“, kterého hraje David Tennant, s ním žádné knihy v češtině bohužel nevyšly.

     Pro ty, kteří nikdy neslyšeli o Doktorovi, a přesto po knize sáhnou, mám dobrou zprávu. V této knize tentokrát nejsou žádné odkazy na seriál, ať už na předchozí Doktory, nebo jejich přátele či nepřátele, takže se Roj hrůzy může číst jako samostatná kniha.
     Doktor je humanoidní mimozemšťan pocházející z rasy Pánů času, který vypadá jako člověk. Od lidí, které má moc rád, ho odlišují dvě věci - má dvě srdce a pokud zemře, tak zregeneruje. To znamená, že se jeho tělo zahojí a změní na jinou podobu. Prostě každý Doktor vypadá jinak a také se jinak povahově projevuje. Prostorem i časem cestuje ve své TARDIS, což je vesmírná loď a také stroj času, která má podobu modré policejní budky. Zvenku se zdá prostě jako dřevěná policejní budka, ale uvnitř je mnohem větší.

     Roj Hrůzy je časově zařazen těsně po Doktorově regeneraci, takže i sám Doktor si na sebe teprve zvyká. Jedenáctý byl trochu ztřeštěný a jeho dobrodružství znamenala neustále někde pobíhat. Dvanáctý Doktor je jiný, vypadá starší, má trochu šedin, ale aktivní také dokáže být. Jen je více rozumný, také zasmušilý a někdy vypadá dost rozčileně, i když k tomu nemá důvod. Jedno se ovšem nemění, jeho společnice Clara pro něj znamená hodně a nikdo jí nebude ohrožovat. A tak dojde i na záchrannou misi, která se ovšem může doktorsky zvrtnout a výsledek bude docela jiný.

     Kniha se čte velmi lehce, jen z počátku je děj trochu zdlouhavý, protože sledujeme jednotlivé hmyzí útoky z pohledu místních obyvatel. Muž, který mírně podnapilý jde z hospody a zachytí se v obří pavučině, což se mu stane osudným, protože u pavučiny číhá obří pavouk. Chlapec jde ze školy, když na něj zaútočí obří komár. Dívenka volá maminku do pokoje, protože tam má obřího brouka... A tak to pokračuje ještě chvíli, než se objeví Doktor a začne řešit záhadu obřího hmyzu.

     Zápletka s útokem obřích brouků v odlehlé vesnici může znít trochu jako klišé z brakového sci-fi, ale je tu Doktor, který celému ději dává „doktorský“ nádech a celkově ho mění na napínavé dobrodružství, jehož tajemství může trochu překvapit. Anebo také ne.
     Jak jsem řekla, dvanáctý Doktor je po regeneraci roztěkaný a ještě pořádně nevyzkoušel, čeho je schopný. To ovšem neznamená, že se do akce nevrhne po hlavě a dojde i na několik útěků před útočícím hmyzem. Armáda se do toho samozřejmě také zamotá, ale je jasné, že celou situaci musí zachránit Doktor, kterému zůstal odpor vůči zbraním, a tak je vyzbrojený jen svým sonickým šroubovákem.

     Roj hrůzy je napínavé odpočinkové čtení s jednoduchým dějem, které potěší fanoušky seriálu Doctor Who. Atmosféra sice občas pokulhává, snaží se hrát na horor, kde lidi napadají obří pavouci a komáři, ale je to prostě sci-fi oddychovka. Lehké čtení, které pobaví a užijete si napětí.

Název: Doctor Who: Roj hrůzy (orig. Doctor Who: The Crawling Terror, 2014)
Autor: Mike Tucker
Překlad: Tomáš Oakland
Počet stran: 232
Vydal: Jota, 2016 (1. vydání)

Komentáře