Matěj a stegosaurus – Zuzana Pospíšilová

Pojďme se zasnít a představit si, co by se stalo, kdyby jeden kluk omylem oživil dinosaura z knihy? Ale nemusíte se bát, jedná se o krásný pohádkový příběh… 


     Matěj miluje dinosaury všech druhů a hrozně rád se o nich dozvídá. Knihy v jeho pokoji už zná téměř nazpaměť, proto si přeje k narozeninám další knihu, jenže ty má až za půl roku, a tak ho maminka vezme společně s dvěma sestrami do knihovny. Mezi policemi s knihami o dinosaurech si Matěj připadá jako v ráji a hned by si nejraději půjčil všechny knihy domů. Hodná paní knihovnice mu doporučí, aby si vzal maximálně pět knih, a za měsíc si může půjčit další. A tak si Matěj domů nese nějaké knihy o dinosaurech. Doma se do jedné hned začte, jenže nedává pozor a pokape knihu vodou. Snaží se to setřít a v tom se to stane, stegosaurus z obrázku z knihy zmizí a zhmotní se uprostřed zahrady… Jak se to stalo? A jak má před světem schovat obřího stegosaura? Když se ho snaží zatlačit do mnohem menší kůlny, tak Stegy najednou zmizí a opět je zpátky v knize. Matěj se rozhodne záhadě přijít na kloub a hlavně nechce přijít o svého nového dinosauřího kamaráda…


     Je to nádherná kniha pro čtenáře od šesti let, kteří mají rádi dinosaury, anebo se chtějí jen tak zasnít. Kdo by si nepřál, aby postavy z knih či obrázků skutečně oživly? Tady se splní přání malému klukovy, který oživí hodné stegosauří mládě, s kterým později zažije mnohá dobrodružství. Matěj si ovšem uvědomuje, že jeho dinosaura nesmí nikdo vidět, jinak by mu ho určitě zabavili, nebo na něm dělali pokusy, a tak je opatrný a své tajemství chrání.

     A jak je možné oživit obrázek v knize? No, to je velká záhada, ale možná stačí jen trocha vody a dotek teplé lidské dlaně. I když nápad doporučovat dětem polévat knihy moc neschvaluji, dotek lidské ruky umí zázraky. Možná, že je v tom ještě něco víc, než co nám tato kniha prozrazuje. Matěj je sice kluk milující historii okolo dinosaurů, ale také věčný snílek a moc si přál, jak bezva by bylo, kdyby měl skutečného dinosaura. Takže co kdyby za vším stálo dětské srdce a vyslovené přání napříč zasnění? Přání, sny a fantazie, hlavně ta dětská, mají velkou moc.

     Na knihu jsem narazila v knihovně, kde mě na poličce zaujal název a pak i krásná obálka. Hned jsem si knihu prolistovala a roztomilé ilustrace si mě získaly. Po přečtení knihy vím, že bez nich by kniha nebyla celá, protože i příběh je krásně naivní a roztomilý, takže se text a ilustrace výborně doplňují a utvářejí úžasnou knihu.

     Já v dětství viděla film Cesta do pravěku a také mám doma knihu o dinosaurech s ilustracemi Zdeňka Buriana, které na jednu stranu vypadají jako živé, ale na druhou si neumím přestavit, kdo by takovéto příšery chtěl oživovat. Takže buďme rádi, že Iveta Autratová nakreslila stegosaura hodně roztomile, takže si ho zamiluje úplně každý. I sám Matěj byl rád, že vyvolal z knihy Stegyho a ne třeba Tyranosaura Rexe.

     Matěj a stegosaurus je čtení pro prvňáky, takže kniha má velká písmenka a hodně obrázků, ale přesto si děti přečtou náramně povedený příběh. Sice už nejsem cílová skupina, ale knihu jsem si užila. Mohu jedině doporučit.

Název: Matěj a stegosaurus
Autor: Zuzana Pospíšilová
Ilustrace: Iveta Autratová
Počet stra: 72
Vydal: GRADA, 2014 (1. vydání)

Komentáře