Jiskra v popelu – Sabaa Tahir

Impérium ovládá většinu světa, už před lety zotročilo národ Učenců, kteří se nájezdníkům nemohli vyrovnat v boji, ale už dlouho potají doutná odboj. Povstane jiskra v popelu a zažehne oheň změny? 


     Laia jednou v noci přišla o všechno, babička s dědou byli zavražděni, bratr Darin uvržen do vězení a jejich dům shořel do základů. Takhle to ovšem pod nadvládou Impéria chodí, pokud je někdo obviněn ze spolupráce s odbojem, rychle se musí vypořádat s celou rodinou, aby Učenci viděli, že neposlušnost se netrpí. Laia uprchla a našla odboj, kde prosila o záchranu jejího bratra z vězení. Místo toho ovšem dostala úkol, aby se jako otrokyně dostala na vojenskou akademii Šerosráz, sloužila Velitelce a podávala informace odboji. Problémem je, že tento úkol se rovná sebevraždě, protože Velitelka zatím všechny špehy odhalila a bez milosti zabila. Laia přijímá pod podmínkou, že odboj zachrání její bratra, ale něco tu nehraje už od začátku...
     Elias je nejlepší voják na Šerosrázu, ale nelíbí se mu svět, ve kterém žije, protože nesouhlasí se zacházením s Učenci, kteří nemají žádná práva. Dokonce se rozhodl, že raději dezertuje, než aby se stal Maskou. Jenže osud zasáhne a Elias je vybrán mezi čtyři „soutěžící“, jenž v několika zkouškách mají dokázat, který z nich je hoden stát se novým císařem...

     Uspěje Laia v těžkém úkolu? Co všechno bude muset zaplatit jako otrokyně Velitelky? Zachrání svého bratra z vězení? Zvítězí Elias v klání o císařský trůn, i když o to vůbec nestojí? Nebo zemře pro svůj odpor k Impériu? Jakým způsobem se střetnou osudy Laii a Eliase?

     Přiznám se, že nebýt „knižní bitvy“, tak bych se k této knize vůbec nedostala, stejně jako k Odinovu dítěti, které se mi sice líbilo, ale zároveň mě nijak nenadchlo. Na Jiskru v popelu mě hodně navnadila Narciska, která tento žánr taky příliš nevyhledává, ale tato kniha jí překvapila a byla z ní nadšená. Což je pro mě důkaz určité kvality, i když každému se líbí něco jiného. No, Narciska byla tak laskavá a půjčila mi knihu, abych si na ni udělala svůj názor. A jak se mi Jiskra líbila? Je to skvělá kniha, která mě hodně překvapila a zaujala mě o dost více než Odinovo dítě.
     „Život není vždycky to, co od něj čekáš,“ řekne Kain. „Ty jsi jiskra v popelu, Eliasi Veturie. Budeš zapalovat a hořet, pustošit a ničit. Nemůžeš to změnit. Nemůžeš to zastavit.“
     „Ale já nechci...“
(str. 73)
     Ocitáme se ve světě, kde vládne velké Impérium, které je hodně inspirování Římany, ty také za zlatého věku ovládaly velkou část světa. I když tady nejde určit nějaké časové období, protože jde o fantasy, které s historií nemá nic společného. Impériu vládne císař Taius (další spojitost s císařským Římem), ale podle proroctví bude jeho rod sesazen z trůnu a nastoupí nový císař. A tím se stane ten, kdo projde všemi zkouškami a prokáže odvahu, lstivost a věrnost Impériu.
     Nebudeme si nic nalhávat, vážně si myslíte, že spravedlivý Elias, který touží po změnách a osvobození Učenců, by se mohl stát novým císařem? Nebude naivní, protože jde o politiku, a v ní se nedá bojovat čestně. A tak samotné zkoušky prověří charakter a ukáží, čeho je člověk schopen. Takže pokud je někdo vynikající bojovník, určitě bude bojovat do posledního dechu, ale dokáže učinit zásadní rozhodnutí, která ho dovedou k vítězství, i za cenu ztráty své vlastní duše? Domníváte se, že Elias je toho schopen?

     Laia je obyčejná dívka, která se vyzná v bylinách a léčitelství, jenže žije ve špatném světě, kde její národ je zotročený. Jistě, je schopna odvahy, ale zároveň nechce umřít, a tak je někdy lepší utéct a přežít, než být mrtvý hrdina. To je normální, ale ona si to chudák vyčítá a tím obtěžuje většinu dobu četby. Měla pomoci svým prarodičům...měla se postavit na odpor a zachránit svého bratra...měla udělat alespoň něco... Ale co? Byla by pravděpodobně mrtvá, a tak by se nikdy nedozvěděla pravdu o činnosti svého bratra, ani kdo zavraždil její rodiče.
     Přiznám se, že tahle ufňukaná postava mě hlavně z počátku neskutečně lezla krkem a přála jsem si její odstranění. Kdyby jí Velitelka odpravila, vůbec bych se nezlobila. Ale v závěru si trochu napravila reputaci, takže nakonec jsem ráda, že všechny nástrahy přežila. :-)
     „Ty přetékáš, Laio. Jsi plná života a temnoty a síly a ducha. Vídáme tě ve svých snech. Budeš hořet, protože jsi jiskra v popelu. To je tvůj osud. Špehování pro odboj – to je jen nepatrná část tebe samé. To není vůbec nic.“
(str. 407)
     Velitelka je hlavní záporák, jenž nejspíš nikomu nepřiroste k srdci. S otroky zachází jako s podřadnými věcmi, které nejsou hodni slitování a už vůbec života. Takže jí nedělá problém neposlušné služebné mučit, zmrzačit (pořezat obličej, vydloubnout oko nebo vypálit cejch) a zabít. Není divu, že neustále hledá svou novou osobní služebnou, protože třeba ta minulá spáchala sebevraždu. Úmrtnost v jejích službách je tedy velmi vysoká a tak se do jejich služeb málokdo hrne dobrovolně. Naštěstí tu jsou Učenci, zotročený národ, které si prostě koupí a po opotřebování otroka zabije a pořídí se dalšího. Rozhodně postava, která zaujme.

     Už podle chování Velitelky nebo jiných lidí, je patrné, že život v Impériu není procházka růžovou zahradou a dojde na trochu drsnější metody. Ale že by to bylo zase tolik brutální, to se mi nezdá, například některé thrillery se sériovými vrahy jsou o dost drsnější. Ano, je tu mučení, bičování, vraždění, mrzačení, ale detaily se nedozvíme a ani krev nestříká všude okolo, takže je to taková odlehčenější verze pro mládež.

     Kniha mě překvapila hlavně tím, že nejde o romanci. Sláva, konečně nějaký autor, který se vyprdnul na slazené řečičky a soustředil se převážně na napínavý děj, u kterého se nenudíte. Elias a Laia se střídají ve vyprávění, takže pokud vám hlavní dívčí postava leze na nervy, tak se vždy těšíte, až bude u slova Elias. :-) Jistěže se do sebe zakoukají, to snad není spoiler, protože je to jasné už z anotace, ale nejde o běžnou dvojici či milostný trojúhelník, protože je tu ještě někdo čtvrtý, i když ten se ke slovu či citům moc nedostane.
     Jde o první díl série, takže mnoho dějových linií (každá postava tu má své místo a nic není tak jednoduché, jak se zdá) zůstává otevřeno a pokračování příště. Ale v tomto případě mi to nevadí a už se těším na další díl. Hlavní otázkou ovšem zůstává, kdo nakonec bude ta jiskra v popelu...

     Co říct na závěr? Pokud jste toto akční fantasy s napínavým a svižným dějem nečetly, tak to honem napravte, protože Jiskra v popelu stojí za pozornost, i když obvykle young adult nečtete.

Název: Jistra v popelu (ori. An Ember in the Ashes, 2015)
Autor: Sabaa Tahir
Překlad: Petra Johana Poncarová
Počet stran: 456
Vazba: pevná s přebalem
Vydal: Host, 2016 (1. vydání)

Komentáře

  1. Objevte eToro, největší sociální investiční síť na světě, kde miliony klientů vydělávají kopírováním obchodních rozhodnutí našich nejlepších obchodníků.

    Výměna kdekoli - Čas jsou peníze. Obchodujte na počítači, mobilu a tabletu

    Otevřené obchody na eToro - 227,651,647

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.