Krvavá lázeň – Håkan Östlundh

Napínavý thriller, kde musí vyšetřovatelé rychle najít vraha a odahlit jeho motivy, než zmizí definitivně. Nebezpečná hra o čas začala...
Anotace:
Kriminální inspektor Fredrik Broman leží v bezvědomí v záchranářském vrtulníku vysoko nad Baltským mořem. Utrpěl těžká poranění hlavy a nikdo neví, jak to s ním dopadne. 
Tři týdny před tím byli na statku v Levide nalezeni dva mrtví. Žena, zavražděná jediným bodnutím, a muž, zmasakrovaný k nepoznání. V okamžiku objevení leželi na zkrvavených luxusních parketách v přepychovém obývacím pokoji už dva dny.
Arvid Traneus, majitel domu, se před nedávnem vrátil domů po několika letech v Japonsku, kde pracoval jako konzultant velké, úspěšné firmy. Zpočátku se předpokládalo, že právě on je oním zavražděným mužem. Žena po jeho boku byla identifikována jako Kristina Traneusová, jeho manželka. Záhy se ale ukáže, že v tratolišti krve neleží Arvid Traneus, nýbrž jeho bratranec, a tak vyšetřování nabírá nový směr. Podezřelí však mizejí beze stop...
..................................
  
Čtvrtý díl ze švédské krimi série, kde je hlavní postavou inspektor Frederik Broman, který ovšem můžete číst jako samostatný případ. Pouze vztahy okolo Bromana odkazují na pár minulých událostí, které však lze vyvodit během čtení, proto není příliš důležitá znalost předchozích dílů.
                                                                
Na ostrově Gotland došlo k další velmi brutální vraždě, o které si policisté nemohou dlouho udělat závěry. Proč byla žena jen podříznuta, kdežto muž vedle ní byl doslova zmasakrován? Stali se oběťmi nějakého šílence, nebo jde o vraždu z vášně? A kam zmizel manžel zavražděné ženy? Má ho policie podezřívat z dvojnásobné vraždy? Nebo je pravda někde úplně jinde?
„Myslím, že jsem ještě nikdy nic podobného neviděla, ani ve skutečnosti, ani na fotografii,“ komentovala Eva. „Řezná rána přes oči a kořen nosu byla tak hluboká, že vyloupla oči z hlavy. Pak je tu hluboký řez doprostřed lebky, další přes krk, povrchový přes bradu, jeden tak silný přes spánek, že odpadl i kus skalpu a ucho. To je to, co leží tady.“
Frederik si prohlížel to, o čem byl přesvědčený, že je krví nasáklí záhyb koberce, ale teď si uvědomil, že se jedná o velký kus kůže porostlý vlasy s uchem a částí krku.
(str. 92)
Děj tvoří tři linie – inspektor Frederik Broman leží těžce zraněný v nemocnici, bojuje o život a zároveň je uvězněný sám ve své hlavě plné vzpomínek a myšlenek. Další dvě linie se odehrávají o tři týdny dříve a postupně dojdou do okamžiku, kdy je Broman převážen do nemocnice. Policie vyšetřuje vraždu dvou lidí a tak můžeme pozorovat práci Bromana a jeho týmu. Dvě děti zavražděné ženy, dnes již dospělí sourozenci se musejí smířit s tím, že jejich matka je mrtvá a otec zmizel. Rodinná minulost se probouzí a kostlivci ve skříni už chrastí svými kostmi, jak se derou z dlouhého ticha. Jaká tajemství rodina ukrývá?

Stejně jako předchozí díly série je i Krvavá lázeň skvělý thriller, který dokáže děsit nejen svou atmosférou, ale také pro detailní seznámení s místem činu a těly obětí. Zároveň je tu ponecháno dost místa na myšlenky postav, které se zabývají případem i osobními životy.

Případ se na první pohled zdá být jasný a vrah je od počátku evidentní, vždyť všechny stopy na něho přímo ukazují, tak proč hledat jiné podezřelé? Inspektor Frederik Broman má ovšem podezření, že pravda se může skrývat někde jinde, a tak k nelibosti nadřízených pátrá se svým týmem po dalších podrobnostech a v minulosti rodiny zavražděných.

Závěr je nečekaný a přinese vyústění detektivního případu, při kterém zamrazí v zádech. Přežije Frederik Broman vážná zranění a co se mu vlastně přihodil? Kdo je vrahem a proč zabíjel?
Všechny cestičky k tomuto okamžiku pomalu, ale jistě směřovaly a ukazovaly směr vyšetřování, jenže se také může ukázat, že se mýlili všichni...

Krvavá lázeň je švédský krimi thriller, jenž donutí čtenáře k soustředění na příběh a nenechá jej od čtení odtrhnout. Knihu ženou dopředu hlavně dialogy a myšlenky jednotlivých postav, a tak je děj čtivý. Věřím, že si složitý případ užijete. Jde o skvělé čtení.

Hodnocení: 90%
Velice děkuji Knihcentrum.cz za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:
http://www.knihcentrum.cz/krvava-lazen-4

Název: Krvavá lázeň (orig. Blot, 2012)
Autor: Håkan Östlundh
Překlad: Jarmila Kocourková
Vazba: Vázaná s přebalem
Počet stran: 400
Vydal: Baronet, 2015 (1. vydání)
Doporučená cena: 349 Kč

Komentáře

  1. Poslední dobou občas ráda otevřu thriller. Tento teda vypadá dobře.
    http://kniho.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.