Eleanor & Park – Rainbow Rowell

Romance young adult, která překvapí již po přečtení několika řádek a získá si čtenáře na svou stranu… Eleanor a Park nejsou typickými hrdiny tohoto žánru a to ovlivňuje celou knihu, což z ní dělá zajímavé počtení…


Je rok 1986 a Eleanor se po nějaké době vrací k rodině, jenže je ve městě nová a se svou osobnosti příliš nezapadá. Není štíhlá, má bujné zrzavé vlasy a její oblečení na ní až příliš poutá pozornost. Již první den pro ni bude jistě katastrofa…
Park je napůl Asiat a nejraději poslouchá hudbu se sluchátky na uších a čte komixy, hlavně se snaží být doslova neviditelný. Jenže pak do školního autobusu vejde Eleanor a on musí zachránit situaci, takže jí nabídne místo vedle sebe. A to je začátek něčeho víc... 
Dokáží si k sobě najít cestu přes jejich složité a nepřístupné povahy? A pochopí je okolní svět? Možná je čas, aby poznali sebe samotné...
………………..

Líbí se mi doba, do které je děj zasazen. Sice jsem v té době ještě nebyla, ale dobu bez internetu si dobře pamatuji, a přiznám se, že mi přijde nějak lepší, než teď co jsou všichni neustále připojeni k síti. Park se zabavuje, jak se dá – hudba v přehrávači a komixy, což je prostě sympatické.

Je to nezvyklá romance o první lásce, kde je od začátku jasné, že nemůže skončit šťastně. No, když se trochu zamyslíte, tak která první láska končí „a žili spolu šťastně až do konce svých dní“? Jedině v pohádce. A za to autorce děkuji, jelikož se vykašlala na romantické stereotypy a pokusila se vykreslit realistický svět, kde je šikana a nepřátelství, stejně jako podání pomocné ruky a přátelství.

Musím přiznat, že ti spolužáci občas působili dost šíleně a jejich chování hraničilo s únosností. Hlavně holky se předvedly ve velkém stylu, jenže ono to bohužel takhle může dopadnout i ve skutečnosti, tedy pokud se sejde několik nesnesitelných slepic a ty se začnou činit.

Park je normální kluk, který by sice mohl být docela oblíbený, ale přesto se snaží být neviditelný. Nemá rád pozornost a obvykle se ponořuje se sluchátky na uších do světa komixů, tím pádem pro něho okolní svět přestává existovat a ostatní, ať se jdou bodnout.

Eleanor rozhodně není typická hrdinka z romancí pro mládež, není štíhlá, nedokáže být milá, má šílené zrzavé vlasy a obléká se dost výstředně, takže je jasné, že nezapadá do kolektivu. Právě proto je to konečně postava, která dokáže zaujmout a vryje se do paměti. Je nová a obtížně se začleňuje a hlavně si s Parkem nepadli na první pohled do oka.

Líbí se mi vztah Eleanor a Parka, který se vyvíjí po malých krůčkách. Nejde o idealizovanou lásku na první pohled. Zprvu se navzájem nevšímají, ale jízda autobusem je dlouhá, a tak se mezi nimi začne klubat přátelství. Park brzy pochopí, že Eleanor je výjimečná a rozhodně není stejná jako holky, na které je zvyklý. Třeba proto, že mu čte komixy a jako kavalír počká, než otočí stránku.
Je kouzelné pozorovat tyto milá gesta a lehké oťukávání. Je pochopitelné, že jejich „cit“ postupně přeroste v něco víc. Ale zbývá otázka, zda jejich láska může vydržet?
„Nemám tě ráda, Parku,“ řekla a na chviličku to vyznělo, jako že to myslí vážně. „Já…“ Její hlas se málem vytratil: „Myslím, že pro tebe žiju.“
(str. 116)
Kniha je napsaná jak z pohledu Eleanor, tak i Parka, takže můžeme pozorovat jejich verze na stejné události. Je to holka a kluk, takže ve vnímání světa je prostě rozdíl. Navíc oba pochází z docela jiných rodin, což se také na nich podepisuje.
Jistěže nemůžete od knihy očekávat příliš, stále je to pouze romance pro dospívající dívky, ale přesto má své kouzlo, které si mě získalo. Většinou se totiž v romancích hlavní pár hned zamiluje, ale tady k tomu musí dospět, což působí mnohem přirozeněji.
Okolí je nikdy nepochopilo, ale když se Eleanor s Parkem poznávají, tak pochopí, že si rozumí a mají mnohé společného.

Kromě vztahu Eleanor a Parka je tu ještě další realistický prvek, a to násilnický otčím, který je proti Eleanor extrémně vysazený. A její matka se chová typicky – prostě se snaží přežít, což znamená být nenápadná a hlavně ho neprovokovat, jinak ponese následky.
Zároveň je tu také nakousnuté téma týrané ženy z pohledu dětí, jelikož Eleanor má několik mladších sourozenců. Jak vnímají to, co se děje u nich doma? Jak se chovají, když zaslechnou křik? Ale občas je až děsivé, tak se děti situaci přizpůsobily – stejně jako jejich matka se snaží být nenápadní a neupozorňovat na sebe.

Eleanor & Park jsem otevřela díky Narcisce, která o knize mluvila hodně kladně. A tak jsem po ní sáhla a rozhodně jsem byla mile překvapena citlivým přístupem, zajímavým dějem a neobvyklou hrdinkou. Příběh jsem hltala a nemohla se od něj odtrhnout.

Závěr byl v duchu celé knihy, konečně se našla autorka, která se odtrhla od romantických slaďáren a šla do toho po svém, tím ukázala, že všechno jednou končí...
Prostě to není běžná romance a určitě stojí za přečtení.

Hodnocení: 75%

Název: Eleanor & Park (orig. Eleanor & Park, 2013)
Autor: Rainbow Rowell
Překlad: Jana Kunová
Vazba: Brožovaná
Počet stran: 328
Vydal: Yoli, 2014 (1. vydání)

Komentáře

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.