Výlet za knihami do Plzně

Minulý týden ve středu 11. února jsem si udělala výlet za knihami do Plzně. Původně jsem se měla sejít s Narciskou, ale byla nemocná, tak jsem si vyjela na vandr sama. Od nádraží jsem se zase tolik nevzdálila, takže i když se v Plzni vůbec nevyznám, tak jsem nebloudila a všechno dobře našla.
Pokud mě sledujete na Twitteru nebo na Facebooku, tak jste mohli být mírně informováni o mé cestě. Kupodivu totiž můj „hloupý“ telefon na těchto dvou sociálních sítích funguje, takže můžu tweetovat myšlenky (fotky mi bohužel nejdou) či dávat něco na Facebook. 

Z Klatov mi jel vlak 8,06 a v Plzni jsem byla před devátou hodinou. Šla jsem po Americké až na hlavní ulici sady Pětatřicátníků, kde je knihkupectví Kosmas. Ještě jsem tu nikdy nebyla, tak jsem se tam chtěla podívat. Pěkně jsem se prošla mezi knihami a mají to tam moc hezké. Nakonec jsem si vybrala dvě knihy – Van Gogh a Malý princ (Antoine de Saint-Exupéry).

Pak jsem pokračovala po hlavní, jen jsem přešla na druhou stranu, až jsem narazila na roh s Divadelní ulicí, kde je antikvariát Beneš. Tady jsem už jednou byla a je to tu maličké, ale úžasné. Tolik knih po hromadě, jen si vybrat. Přiznám se, že jsem si koupila tři knihy, ale pokukovala jsem i po dalších. Zrzavý Orm (Frans G. Bengtsson), Příběhy plné lásky (Guy de Maupassant) a Doktor Faustus (Thomas Mann). Všechny jsou ve výborném stavu a stály docela málo, takže skvělá koupě. Navíc bych chtěla poděkovat obsluze, protože mi pomohl. Jsem totiž slepá a tak bych si koupila pouze druhý díl Zrzavého Orma, ale pán za pultem mě na to upozornil, a protože měli ještě oba díly v jedné knize, tak jsem si koupila tohle vydání. Vážně moc děkuji za pomoc, rozhodně je vidět, že se vyznají.


Poté jsem vyrazila k Plaze, vlastně je to jen kousek dál, takže jsem se příjemně prošla. Tam jsem byla asi podruhé, takže jsem mírně tápala mezi obchody. Nesnáším velká prostranství s velkým množství lidí! Nakonec jsem úspěšně našla Neoluxor, protože jsem potřebovala si koupit něco z Knižního klubu. Je to tam taky dost velké, a hlavně tolik krásných knih. No, nakonec jsem si vybrala thriller V údolí lišek (Charlotte Link) a Pudlenka (Karel Čapek). Víte, že Dášeňku jsem četla už mnohokrát, ale Pudlenku ještě ani jednou? Tak to alespoň napravím. :-)

V Plaze jsem o patro níže objevila Levné knihy, takže jsem zaplula i sem. Mají to tu o dost menší než na náměstí Republiky, ale nebylo tu moc lidí, takže příjemná procházka mezi kupami knih. Koupila jsem si Nepravděpodobná pouť Harolda Frye (Rachel Joyce), Milenec lady Chatterley (David Herbert Lawrence) a Démon (Michail Jurjevič Lermontov).


Moje kabelka se nějak nafoukla do obřích rozměrů a značně ztěžkla, takže mě začalo bolet rameno. Capkání po Plzni jsem už měla docela dost, a tak jsem vyrazila k náměstí Republiky. Ale ještě jsem se chtěla podívat do antikvariátu Dobrovský v ulici Zbrojnická. Antikvariát je tam po schodech nahoru. Je tam klid a spousta zajímavých knih. Mají tu pěkné slevy. A tak jsem si odtud odnášela čtyři knihy – Medvědi (James Oliver Curwood), Obraz Doriana Graye (Oscar Wilde), Paříž – Má zhouba a láska (Rosecrans Baldwin) a Šťastná kniha (Barbara Šťastná) – ta byla jen za 50Kč, prostě neberte to. :-)


Na náměstí je krásná kavárna a zároveň bistro La Tartelette café-resto, ale hlavně tam mají úžasný kouláče. Bohužel kolem poledne je tam narváno, takže jsem si koupila kávový a tvarohový sebou a šla si sednout na lavičku na náměstí. Upozorňuji, sednout si tam a něco jíst, tak jen na vlastní nebezpečí! :-) Nejdřív se objevil jeden holub, za chviličku tam byli tři a za další moment celé hejno. Koukali na mě, občas sezobli nějaký drobek. Jeden hajzlík si vyskočil na lavičku a chtěl zobat rovnou ze sáčku. Nakonec jsem jim hodila nějaké drobečky a oni zase zmizeli. Fakt zážitek.

Ještě jsem zašla do knihkupectví Dobrovský a prohlédla si knihy. Koupila jsem si dvě pohádkové knížky – Dodíkovy pohádky z Lesního Království 1. a 2. díl (Michaela Dodo Dostálová).


Domů jsem chtěla jet až ve tři hodiny, tak jsem si šla sednout do té kavárny La Tartelette café-resto. Dala si teplý čaj do konvičky a pařížský s meruňkami, poseděla jsem tam přes hodinu a začetla se do Šťastné knihy. Takže jsem si poté dala ještě jeden čaj a nakonec vyrazila na vlak.
Plzeňské nádraží má jednu vadu, uvnitř nejsou lavičky, nebo jsem je tam alespoň nenašla. Takže jsem chvíli stála u zdi a těžkou kabelku plnou knih jsem si odložila na zem. Vlak přijel včas, a tak vyjížděl v 15,02 a v Klatovech jsme byli 15,53. Ještě jsem musela počkat na autobus do Makova a domů jsem dojela ve čtvrt na šest. Výlet na celý den, ale užila jsem si ho. A koupila 16 knih. :-)


Komentáře

  1. Páni, takových knih! To bych domů neodtáhla, i kdybych se snažila sebevíc :D

    OdpovědětVymazat
  2. Nádherný článek, který mě pohladil po duši :) Je vidět, že ten den byl opravdu skvělý a že sis ho náramně užila! :) A nebudu popírat, že bych si strašně ráda dala tu meruňkovou dobrotu, mňam!
    PS: Dilmah čaje mám moc ráda!
    Nádherný článek, už se moc těším na další :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ti holubi mě upřímně rozesmáli :D ta představa je fakt dobrá ... no vypadá to na opravdu krásný den :) a krásný článek!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.