Recenze: Rozluštěno – Mai Jia

Dech beroucí román, který v sobě ukrývá mnoho záhadných míst, jenž čekají na zvídavého čtenáře, aby se je pokusil rozluštit a objevit pravou podstatu příběhu… 

Rodina Žungů vždy patřila mezi vlivné obchodníky se solí, až se jeden člen vzepřel této rodinné tradici a našel v sobě cit s nadáním pro matematiku, tím položil základ pro Univerzitu N, kde studoval nejeden velký matematik…O mnoho let později se narodil Ťin-čen nechtěný člen rodiny Žungů, protože jeho otec byl násilnický a zlý, proto se dalo předpokládat, že takový bude i jeho syn. A tak chlapec vyrůstal v ústraní pod vedením cizince, který v něm probudil zájem o matematiku. Brzy se ukáže, že Ťin-čen má obrovský matematický dar a nadání, proto ho Žungové vezmou na univerzitu N, kde své profesory udivuje svými matematickými postupy. Svým způsobem je na takové úrovni, že by mohl rovnou ukončit studium a věnovat se výzkumu, ale problém je v jeho podivínském chování, které ho odlišuje od ostatních studentů. Jenže svými znalostmi zaujme tajné služby a ty se rozhodnou Ťin-čena naverbovat pro řešení šifer – kryptografii. Opět se stává jen záhadou, vyděděnec, který se s nikým nestýká, dokonce ani s rodinou…

Dokáže Ťin-čen najít cestu ve složitém světě tajných služeb? Nebo bude navždy ztracen? A jak dopadne jeho křehká mysl? Rozdrtí se pod tíhou šifer, jak se to stalo mnoha kryptografům? Dokáže rozluštit nejobtížnější šifru ze všech, Nachovou? A pokud ano, neobjeví se ještě daleko složitější šifra?
…...

Zařadit tuto knihu do nějakého žánru nelze, ale určitě od ní neočekávejte akcí nabitý thriller plný špionů a konspiračních teorií, na to rovnou zapomeňte. Autorovi se podařilo stvořit mistrovskou knihu, která se od všech ostatních naprosto odlišuje a nemá sobě rovnou. Plyne si svým vlastním tempem a postupně odkrývá velký životní příběh Ťin-čena Žunga, který na povrch působil podivně, až zaostale, ale přitom to byl matematický génius, jenž neměl obdoby.
„… Ze všeho nejzáhadnější mi ale přijde to, že kdykoliv se dostane na novou křižovatku, pokaždé uhádne, kterým směrem se vydat – jako by ho řídil nějaký tajemný šestý smysl.“
(str. 96-97)
Rozluštěno je z části psychologickým dramatem, historickou ságou čínského matematického rodu, odhalení složité a vyčerpávající práce kryptografů (luštění šifer), vyprávění o životě výjimečného jedince – matematického geniálního zázraku a zároveň nahlédneme do temných zákoutí lidské mysli i života.
Nemusíte se ovšem obávat, že byste matematickým příkladům v ději nerozuměli. Není jich tu příliš a ty které se zde objeví jsou dovysvětleny slovy, i když pokud nejste v matematice zběhlí, tak jim asi moc neporozumíte. Důležitější je to, že je chápe a vypočítá Ťin-čen, čtenář to má jako malé zpestření.

Celou knihu vypráví neznámá osoba, novinář, který se rozhodl odhalit tajemství Ťin-čenova života. Jednotlivé střípky skládá pomocí výpovědí, dopisů a deníků Ťin-čenových známých, rodiny, učitelů, spolupracovníků a vojenských nadřízených. Proto také v ději dochází ke skokům v čase, které mohou být trochu matoucí. A k tomu v pozadí dochází ke společenským i politickým změnám v Číně mezi lety 1940 – 1970, ve kterých Ťin-čen také hraje svoji roli.
„To si vážně myslíte, že válka se dá vyhrát jen s pomocí jaderných zbraní? Pokud ano, pak se šeredně mýlíte. S Ťin-čenem Žungem bychom vyhráli jakoukoli válku i bez bomby! Jaderný program měl pouze jasně demonstrovat naši sílu; bylo to stejně, jako když si žena vetkne do vlasů růži, aby si jí všichni muži všimli. Ťin-čen Žung měl docela odlišný úkol: sledovat jiné lidi – na dálku dokázal zachytit jediný úder srdce, sebemenší šelest dechu ve větru. Uměl odhalit ta nejpečlivěji střežená tajemství. Pokud dobře znáte svého nepřítele a vyznáte se sám v sobě, zvítězíte ve všech bitvách, do kterých se pustíte. Můžu vás ujistit, že z vojenského hlediska pro nás měla Žungova práce daleko praktičtější přínos než celá slavná atomová bomba.“
(str. 189-190)
Nebudu vám nic nalhávat, kniha se nečte snadno a rozhodně nejde o lehkou oddychovou četbu. Velkým problémem je, že je kniha napsána jako vyprávění a obsahují velmi málo přímých řečí. Většina knihy je tak celý blok textu, který tvoří děj příběhu. Naštěstí je to příběh plný fascinujících okamžiků, které si čtenáře získají. Ani nebudete vědět proč, ale musíte číst dál, abyste se dozvěděli, jak to s Ťin-čenem nakonec dopadne.
Rozluštěno je jako rozbouřená řeka, která má svou duši, a pokud jí chcete porozumět, tak do ní musíte vstoupit a nechat se strhnout proudem příběhu, který vás pohltí a vám nezbývá, než čekat kam vás to všechnp zavede. Je to stejné jako když se Ťin-čen pustil do nějakého úkolu, ponořil se až do hlubin problému a doufal, že nalezne cestu zpátky. A přesně taková je i tato kniha, abyste ji lépe pochopili, porozuměli postavám a jejich činům, tak se musíte začíst, vnímat příběh svou duší a pokusit se rozluštit všechna tajemství.

Ťin-čen je hodně složitá osobnost, která si však čtenáře získá svým dobrým srdcem a zvláštním způsobem myšlení. Svým úsudkem a postupy nepřestává udivovat všechny kolem. Dokáže totiž, že i ty nejsložitější úkoly a příklady se dají vyřešit jednoduchými věcmi, i když ve výsledku je to daleko pracnější způsob.
Luštění šifer ho velmi vyčerpává, často to přirovnává k tomu, že tápá ve tmě. Podivím stranící se ostatním, až působil zaostale, ale přitom to byl génius. Jeho úspěchy nezávisely na štěstí, jak si někteří lidé mysleli, ale na jeho zvláštním vnímání světa. Ťin-čen nešel vyšlapanými cestami, ale hledal si vlastní, bádal v mnoha oblastech, hodně četl a všechno si držel uvnitř sebe. A pak prostě najednou oznámil, že je rozluštěno.
„Podle mě jsou všechny šifry jako živé organismy – jsou prodchnuté životem a navzájem spojené; šifry, které používáme a luštíme, jsou neviditelnými vlákny propojeny s šiframi, jenž se používaly v minulosti; navíc všechny šifry vznikly ve stejné době, jsou blízce příbuzné. Pokud chceme vyluštit nějakou novou šifru, řešení musíme hledat především v jejich předchůdkyních.“
(str. 231)
Závěr je smutný a také ironický, ale pokud se dobře zamyslíte nad Ťin-čenovým životem a duší, dojde vám, že se to dalo čekat. Tento geniální mladík byl totiž stále jen člověk a na to jeho okolí, i on sám, postupně zapomněli. Genialita a šílenství jde ruku v ruce vedle sebe a dělí je jen tenká hranice, pokud se něco pokazí, může to skončit jedině tragicky.

Přebal působí trochu depresivně, ale ke knize se skvěle hodí, jako by vyobrazený provaz znázorňoval křehkost geniální mysli. Stačí maličkost a roztřepí se na jednotlivá vlákna. Má lidská mysl své hranice? A pokud se překročí, existuje naděje na záchranu? Nebo se mysl roztříští na milion kousků a už ji nikdo neslepí dohromady?

Rozluštěno je zvláštní knihou, která nemusí zaujmout každého, ale pokud máte rádi hutné příběhy s hlubokou duší, nad kterými se musíte soustředit a dávat velký pozor, aby vám nic neuniklo, tak to bude kniha právě pro vás.
Byl to hodně náročný, ale zároveň famózní literární zážitek, na který musím myslet i po dočtení. Je to skvost, který se nedá k ničemu přirovnat, prostě se musí zkusit.

Hodnocení: 100 %
Velice děkuji Knihcentrum.cz za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:

http://www.knihcentrum.cz/

Název: Rozluštěno (z anglického překladu Decoded, 2013)
Autor: Mai Jia
Překlad: Jan Sládek
Vazba: pevná s přebalem
Počet stran: 308
Vydal: Jota, 2014 – 1. vydání
Doporučená cena: 398

Komentáře

  1. Zrovna tahle knížka mě moc neláká, ale jsem ráda, že tobě se líbila :)

    OdpovědětVymazat
  2. Taky jsem četla a líbilo poměrně hodně. http://naskokjinam.blogspot.cz/2014/12/jia-mai-rozlusteno.html

    OdpovědětVymazat
  3. Tahle kniha byla náročná, hrozně moc textu naráz :D myslím, že mi v životě tolik přímá řeč nechyběla...ale stálo za to se tím prokousat.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.