Recenze: Chalupáři stříbrného plátna - Radek Laudin

Vydejte se na výlet k chatám a chalupám, v kterých pobývali velikáni mezi českými herci...

Ve druhé polovině 20. století musel mít chatu nebo chalupu na venkově každý, jinak jako by nebyl. Venkov přinášel klid od městského ruchu, a tak není divu, že mnoho slavných filmových i divadelních herců si také pořídili nějaké venkovské stavení. Vedli hektický život handrkování mezi divadly a natáčeními filmů či seriálů, proto si často vesnický klid a pohodu oblíbili, někteří natolik, že se tam usadili natrvalo.

Kniha nám ukazuje, kde jsou oblíbená místa velikánů mezi herci, co ve svých chatách a chalupách dělali, kdo je tam navštěvoval a také, jak to tam vypadá dnes. Rozhodně to je skvělé počtení nejen pro obdivovatele českých herců, kteří často neměli na růžích ustláno, a přesto dokázali být šťastní.

Zjistíme, kde ty domky stojí, často můžete být překvapení, že se některé nacházejí třeba někde ve vašem blízkém okolí a vy jste o tom ani nevěděli. Mě nejvíce zajímal Jan Werich ve Velharticích a Helena Růžičková ve Slatině, oboje je v okrese Klatovy, až mě to láká podniknout výlet.
A k to mu je kniha také výborně zpracovaná, prostě si udělejte výlety a objevte kouzlo chat a chalup slavných herců, jistě to bude stát za to. Navíc jsou u každé kapitoly připsány i další zajímavá místa v okolí a stojí za návštěvu.


Krásu chataření a chalupaření objevili nejen slavní „Chalupáři“ Josef Kemr a Jiří Sovák, ale mimo jiných také Jaroslav Marvan, Miloš Kopecký, Jan Werich, Rudolf Hrušínský, Vladimír Menšík, Helena Růžičková, Vlastimil Brodský, Josef Vinklář, Oldřich Nový nebo Ladislav Pešek a mnoho jiných. Ty všechny najdete v této úžasné knize.
Když někdo zahlaholil: „Dobrý den, pane Kemr!“, dostalo se mu vlídné, ale jasné odpovědi: „Pátým pádem oslovujeme, voláme: ,Pane Kemre nebo Kemře!´ Obojí je přípustné.“
(str. 25)
Text je doplněn o fotografie míst, ale též obsahuje různé útržky z vyprávění a vzpomínání místních obyvatel, rodiny, přátel a kolegů, kteří na ně nikdy nezapomenou. Zjistíte, že přestože to byli slavní herci, tak si klidně zašli do hospody, nebo jen tak na kus řeči se sousedy.


Kniha je určena nejen pro ty co si fenomén chalupaření pamatují, ale také pro ty, co mají rádi staré kvalitní filmy s hereckými hvězdami s neopakovatelným talentem a též pro ty, co s oblibou objevují krásu přírody a venkova.

„Chalupáři stříbrného plátna“ stojí za pozornost a určitě si ji všichni vychutnají stránku po stránce jako dobrý ročník vína.

Hodnocení: 100 %
Velmi děkuji nakladatelství ČAS za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:

Název: Chalupáři stříbrného plátna
Autor: Radek Laudin
Vazba: Tvrdá
Počet stran: 132
Vydal: ČAS, 2014 (1. vydání)
Doporučená cena: 249

Komentáře

  1. Výletovací knížky mám moc ráda, ale spíš si je vždycky jen prohlížím. Mám doma nějaké filmové, pak po stopách Máchy a teď si chci koupit o uměleckých objektech v krajině... :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.