Recenze: Tess z d´Urbervillů - Thomas Hardy

Konečně jsem porozuměla Anastasii Steel (hlavní hrdince z „Padesát odstínů šedi“)... Nejspíš se podivujete nad tím, co má tento klasický román, který poprvé vyšel v roce 1891, společného s moderní erotickou sérií, ale pravě Anastasie si bere jako svůj vzor „Tess z d´Urbervillů“ a knihu neustále opěvuje. To byl také důvod, proč jsem se do „Tess“ pustila a musím přiznat, že s Anou mají hodně společného. Zároveň jde o výjimečný anglický román, který stojí za pozornost.

Tess je prosté venkovské děvče, které vypomáhá matce s domácností, otec pije a není s ním řeč. Jednou se náhodou dozví, že jejich příjmení Durbeyfied je zkomolenina rytířského rodu d´Urbervill, a tak se rozhodne, že na tom se dá zbohatnout. Pošle svou nezkušenou dceru Tess k „příbuzným“, co žijí v sídle d´Urbervillů, aby se naučila dobrým způsobům šlechty.
Jenže Tess se zaplete s Alekem d´Urbervillem a naivně se domnívá, že si ji vezme za ženu. Alek ovšem místo toho odjede a Tess následně zjišťuje, že je těhotná. Svým konáním přivedla svou rodinu do hanby, protože je svobodná matka (což se rovná poběhlici) a hodně lidí se k ní podle toho chová. Tess své dítě miluje a chce být dobrou matkou, ale nemoc vše zhatí. Odchází z domova co nejdál a pracuje jako dojička.
Už si nemyslela, že ještě někdy bude šťastná, ale potkává Angela Clareho, který je ten pravý muž. Tess se do něho zamiluje a on do ní, ale ona ho dlouho odmítá. Je přece nečistá! Zplodila nemanželské dítě a už není nevinná. Dívka je ovšem čestná, proto to musí Angelovi říct. Jak zareaguje? Opustí ji? Bude Tess opět vyvržena ze společnosti? Usměje se na ni ještě štěstí, nebo je tragický konec nevyhnutelný? Dokáže Tess čekat, až se Angel uráčí ji vzít na milost? Nebo bude raději žít jak žebračka?
.......

Thomas Hardy (1840 - 1928) je významný anglický realistický spisovatel, který svými romány pobouřil celou viktoriánskou Anglii. Nebál se kritizovat morální pokrytectví a nerovnost mezi lidmi zároveň často na tehdejší dobu zabrousil také do některých společenských tabu, jako byly svobodné matky, ženy, jenž se zřekl manžel, upadající šlechtičné rody, znásilnění a láska bohatého muže k chudé dívce...

Kdo by však čekal romanci podobnou Jane Austen, tak se velice plete, jelikož v této knize o romantiku téměř nejde. Láska a city zde hrají velkou roli, ale pohádková atmosféra „a žili šťastně až navěky“ se nekoná. (Tím se také Tess odlišuje od Anastasie, která končí happyendem.)

Autor se snaží realisticky ukázat vztah muže a ženy, který byl v té době běžný a hlavně pokrytecký. Sňatky se domlouvali bez snoubenců, nejdůležitější byla výše věna a na citech nezáleželo. Vše bylo pouze dobrý a výhodný obchod. Ti, kteří se pokusili mít vztah postavený na lásce, se odsoudili k tragédii, stejně jako je tomu v případě Tess. Její příběh, kde se vyskytují dva muži, prostě nemůže skončit šťastně, protože na tehdejší poměry žila hříšně a zavrženíhodně.
„Ženy jsou někdy nešťastné, a není to vinou jejich manželů - mohou si za to samy.“
(str. 307)
Dnes se to všechno zdá neuvěřitelné a Tess je svým způsobem obdivuhodná dívka, protože i přes nepřízně osudu ještě stále doufá ve štěstí a trpělivě čeká, jak do s ní dopadne.


Tess není nijak hezké nebo inteligentní a je typické venkovské děvče. K tomu je navíc velmi citlivá a oproti ostatním má charakter, proto také Angelovi řekne pravdu, přestože jí od toho matka odrazuje a radí ji, aby lhala. Jenže Tess nedokáže lhát a ani nechce. Má své zásady a těch se drží, což v době vypočítavosti není zrovna lehké. Její nepřizpůsobivost ji vede cestou smutku a těžkých životních ran, které by většina žen nezvládla, ale ona je až nadlidsky silná a vše přijímá s pokorou - znásilnění, zavržení okolím, zneuctění, ztrátu dítěte a opuštění všemi.

Oba její muži - Alek d´Urbervill a Angel Clare - jsou naprosté protiklady, ale také mají i něco společného - chtějí Tess milovat a vlastnit zároveň vlastnit.
Alek je bohatý hejsek, který Tess zneuctil, později hledal vykoupení, ale vlastně to nemyslel vážně.
Angel je čistý chlapec z rodiny kněží, ale pro svou lásku k Tess se všeho vzdal, jenže miloval jen přelud dokonalosti, který si vybásnil a nedokázal se vyrovnat s jejími chybami.

Kniha má hluboký příběh, který sice působí prostě, ale ve skutečnosti tady jsou dobře propracované postavy, jejich životní osudy se zaplétají do sebe a ukazují obraz viktoriánské společnosti i chování lidí.
Kdyby se Tessin otec John Durbeyfield nedozvěděl o aristokratických předcích a nechtěl díky tomu vydělat, tak by Tess žila úplně jinak a nečekal jí smutný život plný problémů a konfliktů se společností.

Autorův „popisovací“ styl nemusí všem vyhovovat a kniha se tak nečte zrovna nejlépe. Navíc se děj dost vleče a všechno působí rozvláčněně. Chvílemi se to natahování může zdát až k nevydržení, ale pak se zase něco přihodí. Kniha má nepravidelný rytmus a vy si musíte zvyknout.
Jde o vynikající příběh plný sociálních nesnází. Tess se nedokáže přizpůsobit společnosti, která se vyvíjí, ale dívka zůstává stále stejná.

Tess z d´Urbervillů je složitý román, který se musí vychutnávat po částech a s velkou trpělivostí, pokud chcete rychle plynoucí děj, tak se do knihy ani nepouštějte. Procítěný příběh dívky, později ženy, která nemá na růžích ustláno a pro svou lásku je schopna i vraždy, je dojemný a melancholický. Jde o výjimečnou knihu, která stojí za přečtení.

Hodnocení: 100 %

Název: Tess z d´Urbervillů (orig. Tess of the D´Urbervilles, 1965)
Autor: Thomas Hardy
Překlad: Mart Staňková
Vazba: Tvrdá
Počet stran: 440
Vydal: Odeon, 1975 (3. vydání)

Komentáře

  1. Ach, tolik Ti závidím, že máš knihu i v českém překladu. Já mám jen anglickou verzi. Ten příběh je úžasný, doporučuji i filmovou minisérii od BBC... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ji měla jen půjčenou z knihovny, ale určitě se po ní podívám v antikvariátech. Musím ji mít doma, abych se k ní mohla vracet. :-)

      Vymazat
  2. Thomase Hardyho miluju, ale mnohem víc než Tess se mi líbilo Daleko od hlučícího davu nebo Casterbridgeský starosta. Ještě mám doma Rodáky, ale do těch se nějak nemůžu začíst.

    OdpovědětVymazat
  3. Tuhle knihu si také chci přečíst, už poměrně dlouho. Bohužel, doma ji nemám. Za to jsem sehnala v Zákupech na burze jeho knih "Neblahý Juda" za nějakých 10,- a stejnojmenný film s Kate Winslet v hlavní roli (což tedy by důvod, proč jsem po filmu sáhla - zbožňuji jí) za 20,-. Nejdříve jsem viděla film, zaujal mne, takže se chystám v daleké budoucnosti i na knihu. :))

    OdpovědětVymazat
  4. Další z mých restů v klasické literatuře. Em. mi navíc tuhle knížku podsouvá už pěkně dlouho! Pomalu plynoucí děj mi nevadí a navíc mám obecně ráda díla z devatenáctého století, takže myslím, že Tess se zařadí k mým oblíbencům. Teď už jen najít si na ni čas :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj,chtěla bych se zeptat zda tuto knihu nemáte někdo k prodeji ?? :) pokud ano mam velky zajem a ozvu se :)

    OdpovědětVymazat
  6. Děkuji za recenzi, moc se mi líbila. Nad knihou přemýšlím a ráda bych se do ní pustila, ale uvidím, jak mě zaujme, pokud je děj takový nárazový.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.