Recenze: Případ nechtěného milionu - Inna Rottová

Kdyby vám někdo cizí odkázal milion korun, přijali byste to bez zaváhání? Nebo byste si to pořádně rozmysleli?

Anotace:
Tchyně majitele detektivní kanceláře Jana Brodská dostala zvláštní úkol. Napřed ho odmítla, protože jí vůbec nebylo jasné, co vlastně má řešit. Přesvědčit houslistku Renatu Polákovou, aby se nebála přijmout 50 tisíc švýcarských franků, které jí odkázala spisovatelka románů pro ženy Carol Davisová? A jakou roli v odkazu hrají nevěra, krkolomná kariéra tchána houslistky a pašování údajně vzácných houslí?
.......

Další detektivka od české autorky Inny Rottové, která jich už napsala mnoho, což svědčí o její popularitě. Tohle je první kniha, kterou od ní čtu, a tak nemohu srovnávat s předchozími detektivkami. Případ nechtěného milionu se mi ovšem líbil a rozhodně si od autorky přečtu i další její knihy.

Tenhle případ není o zločinu, nebo alespoň viditelném, ale jde tu p vypátrání pravdy v minulosti, která odkazuje až do poválečných let.

Jana Brodská, tchýně majitele detektivní kanceláře, kde občas vypomáhá ve shánění informací. Nyní stojí před složitým případem, který musí rozluštit. Osoby zainteresované do případu totiž neříkají celou pravdu nebo lžou a spousta z nich má své kostlivce ve skříni, kteří hrozí odhalením. Nikdo nechce, aby se jim nějaká ženská šťourala v minulosti, a to Janě Brodské hodně ztěžuje práci na případu.
Už začínám být jako ty hrdinky dobrodružných příběhů, které pátrají po starých rukopisech a dávných záhadách. Jen chybí, abych byla neohrožená mladá krásná blondýna ovládající bojové umění. Ta myšlenka mě už úplně rozveselila.
(str. 207)
Jde tady snad o nějakého ztraceného příbuzného? Nebo poválečné tajemství? A jak do všeho zapadají darované housle? Jsou snad vzácné a cenné, nebo pouze levné a obyčejné? Kdo touží po penězích a co je kvůli nim ochotný udělat? Dokáže paní Brodská přijít celé záhadě na kloub? Nebo zůstane případ nevyřešen?

Kniha se čte jedním dechem a čtenář netrpělivě očekává, jaké další stopy vyjdou kolem dědictví na povrch. Celý děj plyne s rozvahou a udržuje napětí po celý příběh. Postupně se odhalují další indicie, které mohou pomoci vyřešit případ, nebo také často vedou jen do slepých uliček. Nebezpečí se stupňuje, protože někdo je ochotný likvidovat důkazy a možná i zabíjet.
Ještě před několika dny jsem ani netušila, že nějaká Zdena Poláková vůbec existuje. A teď mě budou na švýcarské policejní stanici vyslýchat kriminalisté, protože někdo zavraždil českou důchodkyni Zdenu Polákovou.
(str. 5)
Jen závěr mi přišel trochu uspěchaný a oproti zbytku knihy byl až příliš akční. Celou dobu Brodská všechno řešila hlavou a najednou je zatažena do urychleného přesunu přes hranice nebo dokonce zatčena...

Případ nechtěného milionu je detektivka doplněna o sarkastický humor. Mohu ji doporučit všem příznivcům české detektivky, ale i ostatní si čtení určitě užijí.

Hodnocení: 80 %
Velice děkuji nakladatelství Moba za možnost získat výtisk k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:

Název: Případ nechtěného milionu
Autor: Inna Rottová
Vazba: Tvrdá
Počet stran: 264
Vydal: Moba - edice Původní česká detektivka - sv. 197, 2014 (1. vydání)
Doporučená cena: 239 Kč

Komentáře