Recenze: Původ - J. T. Brannan

Původ je sci-fi thriller plný konspiračních teorií, který přináší doslova vražednou směsici... Všichni nepohodlní svědci jsou umlčeni... Kdo za tím vším stojí?
Vědecký tým z NASA v čele s Lynn Edwardsovou objeví na Antarktidě v ledu zamrzlého člověka v moderním oblečení z neznámého materiálu, přesto tloušťka a struktura ledu napovídá, že je v tom ledu už více než 40000 let... Jak je to možné? Udělali vědci v určení stáří chybu?
Než stačí cokoliv blíže prozkoumat, je na expedici spáchán vražedný útok... Jen Lynn se jako zázrakem podaří přežít. Vědkyně netuší, kdo je chtěl umlčet a proč, ale je jí jasné, že se nezastaví před ničím. A tak se Lynn obrátí na svého bývalého manžela Matta Adamse, který býval členem vládního komanda, aby jí pomohl zjistit pravdu...

O co tady jde? Kdo stojí už po celá desetiletí v pozadí vlády světa? Skutečně mimozemšťané navštívili Zemi? Kdo vytvořil pravěké obrazce a starověké stavby? Ale hlavně, odkud se vzal lidský rod?
.......

Prvotina J. T. Brannana kombinuje mnoho konspiračních teorií a různých legend... Atlantida, pravěcí astronauti, Roswell, mimozemšťané na Zemi, původ člověka, nebo třeba tajná skupina fanatiků ovládající vše na Zemi... Vlastně jsem během čtení čekala už jen na to, jak ze stránek vykoukne Yetti nebo Lochneská příšera.

Kniha měla hodně velký potenciál, ale zabila jej překombinovaností. Celé se to zdálo až příliš přitažené za vlasy a stěží lze autorovi uvěřit, že je tohle všechno pravda.
„Když někdo tak pečlivě střeží nějaké tajemství, pak už to tajemství musí stát za to, ne?“
(str. 136)
Navíc je zvláštní, jak doktorka Lynn Edwardsová dokáže pobíhat po celé světě a setřást zabijácké komando v patách, nebo to její zázračné přežívání ve všech situací. Už jen to její vyskočení z vrtulníku do ledové vody na Antarktidě pouze s baťohem na zádech, je vážně k neuvěření.
U jejího bývalého manžela Matta by se to dalo očekávat, jelikož je jako indián zvyklý přežít v divočině, ale to jeho likvidování speciálně vycvičených žoldáků, je také trochu přehnané.

Kniha je čtivá a děj pěkně odsýpá, ale s každou stopou přibývá další záhada a závěr je už prostě příliš. To nikomu nevadí systematické vraždění vědeckých a politických špiček? To si toho žádná vládní či jiná organizace za celá desetiletí nevšimla? No, tak to jsou asi všichni slepí, hluší a nevnímají okolí.
„Tím se alespoň vysvětluje, proč nebyla Atlantida nikdy objevena,“ poznamenala. „Protože už vůbec není na Zemi.“
(str. 231)
Jak vysvětlit zachované tělo v ledu oblečené do neznámého, moderního oblečení, které tam leží už 40000 let? Hned na začátku mě napadlo cestování časem, vždyť takových knih a hlavně filmů už bylo, kde hrdinové občas našli své vlastní ostatky staré tisíce let, protože teprve v budoucnosti budou cestovat časem a tím vším vznikl paradox.
Autor ovšem chtěl vytvořit něco velkolepějšího, co čtenáře šokuje a donutí k pochybnostem všeho, co zná. Bohužel zůstal pouze na půli cesty a šílený závěr (při kterém zbývá jen se nevěřícně pousmát a kroutit hlavou nad touto fantasmagorií) celé snažení zazdil.

Škoda! Jinak je ovšem kniha zajímavé počtení, které dokáže i pobavit a užijete si napínavé cestovaní zběsilou rychlostí nejen přes hranice státu v Americe, ale také po Evropě. Nepřátelé jsou stále v pohybu, chystají svůj velký plán a pronásledují Lynn s Mattem, ale ti jim stále proklouzávají mezi prsty...
„Teď je nejspíš někde na stromě za domem a snaží se odhadnout, jestli mu vystačí lano,“ odpověděl Thomas. Když viděl, že tím Lynn nijak neuklidnil, dodal: „Ale určitě je v pořádku, protože jsme neslyšeli žádný alarm, křik ani štěkot.“
(str. 168)
Původ je sci-fi konspirační thriller, který zajme převážně nadšence všech možných i nemožných teorií, pro ostatní je to spíše pouze nenáročná oddychovka.

Hodnocení: 50 %

Název: Původ (orig. Origin, 2012)
Autor: J. T. Brannan
Překlad: Irena Steinerová
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 320
Vydal: Knižní klub, 2014 (1. vydání)
Doporučená cena: 299 Kč

Komentáře

  1. Zajímavé, teď ani nevím jestli ji chci nebo nechci číst :D

    OdpovědětVymazat
  2. Má to krásnou obálku, ale obsahově to nebude nic pro mě..:)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.