Recenze: Tampa - Alissa Nutting

Láska má vícero podob... A pokud se změní v pouhý chtíč, tak může mít až katastrofální následky! Nečekejte romanci, tohle je erotické drama!
Anotace:
Celeste je šestadvacetiletá středoškolská učitelka. Její zálibou jsou nezletilí studenti. Při výběru ideálního kandidáta má určitá kriteria: Nesmí být moc sebevědomý. Nesmí mít vysportovanou postavu. Nesmí mít akné. A brzy se její představy splní… Kritika román ohodnotila termínem „sexuálně explicitní“, autorka dopodrobna popisuje všechny sexuální scény. Zároveň nastoluje jízlivou otázku: Kdo by v patnácti dokázal odolat svodům atraktivní učitelky?
.......

Alissa Nutting stvořila doslova ďábelskou prvotinu, která si zaslouží plnou pozornost. Sice nemusí každému sednout, to je pravda (hlavně díky Celeste), ale přesto nikdo nemůže knize odepřít zajímavé zpracování, neotřelé vykreslení postav (Celeste se ani nesnaží získat vaše sympatie, tedy pokud nejste čtrnáctiletý chlapec) a velmi překvapivý konec který ovšem pouze dokazuje, jak skvělá kniha Tampa je.

Tampa je často přirovnáván k Nabokovově Lolitě, protože to údajně vypráví totožný příběh, jen se zde jako „oběť“ čtrnáctiletý chlapec a „zločincem“ mladá, atraktivní učitelka. Ovšem já zde spatřuji i další řadu odlišností, například učitelce je pouze dvacet šest let a není to tedy žádná zhýralá žena v letech, která by toužila po přemíru mladého zajíčka.

Ale hlavně jde o samotnou Celeste, která je velice zvláštní případ a podle mého patří pod dohled psychiatrů, protože by se měla léčit. Nejde ani o tu její posedlost nezletilými chlapci, zase o tolik starší není, takže z toho bych si nic nedělala.
V jejím případě jde o něco docela jiného, čím Celeste fascinuje, ale zároveň děsí a není divu, že si ji čtenář přespříliš neoblíbí, pokud vůbec. Ona touží po vládnutí nad „svým“ chlapcem, aby patřil jen jí, protože postrádá schopnost se ho a sexu s ním nabažit. Někdo ji může označit za děvku nebo ještě lépe za velkou mrchu, a přesto ještě nedokážou vystihnout jaká doopravdy je.

Své mladé hřebečky si Celeste vybírá až chladnokrevně a s rozmyslem, jako tak činí sériový vrah se svými oběťmi. Přiznám se, že jsem snad od ní i očekávala, kdy svého mladíčka rozporcuje a najde si jiného, ale ona s ním jen souloží a užívá si jeho mladého těla, protože to je to, co jí přitahuje. Celeste vůbec nejde o jeho vlastnosti nebo city (sama jich není schopná), ale jen o nedospělé tělo chlapce, protože v sexuálních představách zamrzla ve čtrnácti a od té doby jí stále přitahují tito nezletilí kluci, dospělý muž jí uspokojit nedokáže a jí se sex s ním opravdu hnusí.

Na atraktivitu děje mají podíl i další postavy, například její manžel Ford, který je už od střední velký samec, jenž je neustále při chuti na sexuální hrátky, jenže Celeste ho ignoruje a raději si po nocích masturbuje, než aby se o pět let staršího muže jen dotkla.
Nebo je tu kolegyně Janet, na které se autorka taky vyřádila. Učí ve škole spoustu let, rozhodně není nijak pěkná a svou práci nesnáší, děti označuje za zlo a nejraději by je všechny pomlátila. Nedokáže si sjednat pořádek a upadá do depresí.
A nesmím zapomenout ani na mladého Jacka, který se má stát novou obětí pro Celeste. Ale kdo je zde doopravdy lovec, a kdo kořist? Může tento nevyrovnaný vztah vydržet? Nebo skončí katastrofou pro všechny zúčastněné?

Celá kniha je postavená převážně na myšlenkách Celeste, sterá se těší na učení dětí, jen aby si mohla vybrat nějaké mladé masíčko do postele, a proto kniha dokáže svou otevřeností všechno popsat do detailu až děsit nebo alespoň šokovat čtenáře.

Čte se skvěle, budete až fascinovaní vším, co se v ději děje, sice se vám může z počínání Celeste dělat zle, ale nedokážete si pomoct, prostě se nemůžete od knihy odtrhnout a něco vás nutí číst dál a dál.

Tampa je výborný čtivý debut, který mohu jedině doporučit. Provokuje, šokuje svou otevřeností, vede k debatám o hodnotách společnosti, a co všechno je v sexu povoleno mezi dvěma lidmi. Může se vám dělat špatně, ale jistě se přistihnete, že vás kniha svým způsobem přitahuje a možná i dráždí.    

Hodnocení: 90 %
Velice děkuji bux.cz za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:
Název: Tampa (orig. Tampa, 2013)
Autor: Alissa Nutting
Překlad: Martin Pokorný
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 224
Vydal: Odeon, 20014 (1. vydání) - světová knihovna sv. 154
Doporučená cena: 269 Kč

Komentáře

  1. To vypadá hodně zajímavě. Myslím, že mám dalšího favorita na svůj wishlist :)

    OdpovědětVymazat
  2. O knižke som nepočula, no nevyzerá zle :)

    OdpovědětVymazat
  3. Konečně recenze na tuhle knihu s tak zvláštní obálkou. Lolitu miluju, podle tvého popisu mi to podobné nepřipadá, ale moc ráda si přečtu!

    OdpovědětVymazat
  4. Skvělá recenze! Páni, ta knížka mě celkem dostává už teď, to téma je prostě.. woooow :D
    Zvrácené a přesto vlastně zajímavé :D Moc povedená recenze!! :)
    PS: hlavní hrdinka na mě působí fakt jako psychopatka :-D

    OdpovědětVymazat
  5. Komentář – Lechtivé přiznání


    O této knize jsem se doslechl v neděli v podvečer z jednoho knižního okénka jen na půl ucha. Po vyhledání informací na internetu( mimo jiné i zde) a po přečtení pár reakcí čtenářů jsem se ujistil, že bych si ji také rád přečetl. V pondělí odpoledne jsem měl knížku doma.(mimochodem, je to moje první erotické literatura, nepočítaje nějakou tu porno povídk) Možná bylo moje čtení i načasované, protože jsem měl celý týden dovolenou. Venku zima a déšť. Nabízelo se tedy, že práce venku počká do odpoledne a já si v teplé vyhřáté posteli ráno začnu Tampu číst. Vložil jsem ji do zásuvky nočního stolku, aby hned nepodléhala zvědavým očím mé partnerky a těšil se na druhý den ráno.
    Přiznám se otevřeně hned na začátku, že mě erotický román přímo vtáhl do děje, až jsem se chvílemi vtěloval do role Jacka, když mi bylo jako jemu. Dost často mi to připomínalo má pubescentní léta a mou třídní učitelku .
    Poprvé, když Celeste spatřila Jacka jak se svérázně a rytmicky pravou rukou u okna sám uspokojuje a ona v autě, pozorujíce ho dalekohledem, sama masturbuje. Někdy stačí i pohled ze zadu a je zřejmé o co usilujeme. My si myslíme, jaké nemáme soukromí pro naše intimní chvíle, a ouha. Nějaké to zvědavé oko se občas nerado, jindy cíleně zatoulá…a pak jen nevěřícně zírá.
    Musím, i když z ostychem, přiznat, že mi pikantní intimní detaily lechtivých odstavců spolu s mou představivostí a trochou fantazie natolik viditelně a hmatatelně vzrušovaly, že jsem se několikrát během čtení přistihl, jak mi volná ruka sjela do mokrého rozkroku a já musel knížku odložit, ba takřka odhodit a bezostyšně se sám uspokojit. V tu chvíli jsem si připadal jako další smyšlená postava tohoto románu, kdy mi je čtrnáct a sním před spaním s rukama pod peřinou, ve svém dětském pokoji o své paní učitelce, jako o své vysněné erotické modle. Vůbec jsem si v tu chvíli neuvědomoval, že se jedná z její strany o závažný, neomluvitelný přestupek. Převládalo ala vzrušení.
    To ráno už jsem nemohl ve čtení pokračovat a nechal si knížku založenou na detailu jedné vzrušující erotické pasáži, že si ji ráno přečtu znovu a budu ve čtení pokračovat.
    Bylo mi v tu chvíli jasné, že zítra to bude to samé, co mě bude během čtení Tampy provázet. Vzrušení.
    Už jsem se se těšil na další ráno a raději si pro jistotu již použitý velký bílý kapesník pod polštářem nechal.
    Proč se vlastně trápit návalem touhy po uvolnění, při čtení erotického románu a nenechat se tou nejsnazší, nejpřirozenější cestou vynést na vrchol blaha, která nám je v podobě masturbace dána. Proto snad erotické romány a povídky vznikají, aby v nás vyvolaly touhu, vzrušení a popřípadě i vysvobozující uvolnění.
    Nevím, jestli na ženské pohlaví nebo i na ostatní mužskou část populace působí tato knížka stejně jako na mě, ale vzrušení nejednou přecházelo v uvolňující vysvobození.

    V posledních kapitolách ovšem ochabovalo vzrušení a měl jsem pocit, že fandím něčemu, co je vlastně trestný čin…….
    Chvílemi jsem Celeste fandil, ale zároveň ji za své cílené chování odsuzoval. Kolikrát mi až zatemněla mysl, jaká mrcha vlastně Celeste je a co je schopna pro ukojení svého chtíče podniknout.
    V pátek dopoledne jsem knížku dočetl a nechal ji položenou na nočním stolku. V sobotu ráno mi partnerka s mokrým kapesníkem v ruce odnáší knížku a pokládá si jí na svůj noční stolek.

    Jen doufám, že můj příspěvek někoho nepohoršil a setkáme se zde s podobně otevřenými názory. Není se, na tomto místě, snad za co stydět.

    OdpovědětVymazat
  6. Mne to treba vubec nebavi :) Uprimne nevim, zda mam cist dal s tim, ze pribeh bude mit vice hloubku.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.