Recenze: Stříbrný paprsek - Vlado Ríša

Dobrodružství pro malé a velké děti, které mohou vstoupit do světa snů a fantazie...
V jednom starém domě na Žižkově žijí tři děti se svými rodiči a vždy tu je i hodná babička Mařenka, která si ví se vším rady a občas se dětem zdá, že je snad kouzelná. Michalka chodí do první třídy, je velmi chytrá a hlavně má ráda zvířata. Verunka také chodí do první třídy a je skutečně krásná. Kuba je zatím předškolák, ale je to velký hoch, který vymýšlí samé lumpárny.
Jednou Michalka objeví před domem želvu, tedy ona to je jen skvrna po odlomeném betonu, ale dětem připadá jako živá. Vybarví ji a nakreslí jí zahrádku, aby na ní už nikdo nešlápl. A pak se stane, že v noci želva ožije a odnese děti do podzemního království zvířat, kde vládne král Laerdan III. a královna Naděje. Ty požádají děti o pomoc, protože se jim ve světě lidí ztratil jejich jediný syn, hříbě Stříbrný paprsek. Děti ho mají najít a přivést domů...

Jak si tři malé děti poradí s tak těžkým úkolem? Mohou Stříbrného paprsku najít? Jak se poperou s lupiči? A jakou roli v záchraně sehraje babička Mařenka?  
.......

Vlado Ríša (*1949) je členem Obce spisovatelů, pracoval jako šéfredaktor časopisu Ikarie a od roku 2010 je šéfredaktorem science fiction časopisu XB-1. Za svou činnost v science fiction obdržel řadu cen a na svém kontě má více jak třicet knih, jejichž je autorem nebo spoluautorem. Část svých knih vydal pod pseudonymem Richard D. Evans.

Stříbrný paprsek je krásný pohádkový příběh, který podněcuje dětskou fantazii. Ukazuje, že kouzelná říše se může nacházet i kousek od vás, stačí jen věřit a hledat. Zvířata jsou kolem nás, ale vidíme je doopravdy?

Autorovi se podařilo příběh sladit, takže se děti od čtení neodtrhnou a rádi se přidají k výpravě za záchranou prince Stříbrného paprsku. Napětí a akce střídá krásné vyprávění, obohacené o nádherné ilustrace, které přesně do děje zapadají.

Použil bohatý a květnatý jazyk, který však nepůsobí snobsky nebo nudně, spíše naopak, vše tak lahodí oku a vypadá doslova kouzelně. Až se čtenáři chce zavřít oči a popustit uzdu své představivosti. Vždyť snít může každý.
Byl jednou jeden starý dům. V kostech mu praskalo, tvář měl samou vlásku a zdravou barvu už dávno ztratil. Ostatně není divu. Postavili ho na Žižkově před mnoha a mnoha lety a od těch dob ho nikdy nikdo neopravoval.
Těžká hnědá dubová vrata se skřípavě otevírala do tmavého, nevlídného průjezdu. Kdo jím prošel, ocitl se na malém zaprášeném dvorku, odkud pak mohl po prošlapaných točivých schodech vyběhnout na oprýskané pavlače.
(str. 7)
Kniha ovšem i poukazuje, že děti jsou prostě děti a bez dospělých by se neměly toulat po celé Praze. Je vidět snaha dětí pomoct zvířatům a zachránit hříběcího prince, ale to naráží na realitu, kde se o své děti bojí rodiče a za neuvážený výlet je potrestají domácím vězením. Děti to sice chápou, ale zároveň se jim krátí čas, a tak se nebojácně vydají do noci, napříč Prahou.
V příběhu to vyznívá téměř hrdinsky, hlavně když se tři malé děti perou s nebezpečnými zločinci, ale v reálném světě se to zdá až neskutečné. Malé děti v noci sami venku, to přece nemůže dopadnout dobře.
Naštěstí je Verunka, Michalka a Kuba v pohádce, a tak jim jistě vypomohou kouzla či zvířecí pomocníci. Přece jen, je to pohádkový příběh, kde přece musí vše skončit dobře. Přesto je zde napětí a vy dětem fandíte, aby jim dobrodružství vyšlo.

Pěkné počtení pro všechny děti, které touží po nějaké dobrodružství a mají rádi zvířata. Pokud se ke knize zatoulá i nějaký dospělejší čtenář, tak ten si knížečku užije jako lehkou oddychovku a zavzpomínání na dětská léta.

Hodnocení: 90 %
Velice děkuji nakladatelství Fortuna Libri za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:

Název: Stříbrný paprsek
Autor: Vlado Ríša
Ilustrace: Zdeňka Boušková
Vazba: Tvrdá
Počet stran: 120
Vydal: Fortuna Libri, 20014 (1. vydání)
Doporučená cena: 149

Komentáře

  1. Dík za recenzi. jsem rád, že se vám kniha líbila.

    Vlado Ríša

    OdpovědětVymazat
  2. Nedá mi to nezareagovat. Ano, je to krásný příběh. Akorát mě mrzí to, že "autor" zapomněl zmínit spoluautorku, která ten příběh vymyslela a dávala ho s "autorem" dohromady. Z větší části je to její dílo... S pozdravem, Michalka (ano, právě ta z příběhu).

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.