Sirotek z Highbury - Joan Aiken

"Sirotek z Highbury" volně navazuje na jedno z nejuznávanějších děl Jane Austen Emma, ve kterém se Jane objevuje jako druhá hlavní hrdinka.

Anotace: 
Jane Fairfaxová poznala už jako malé dítě, že se bude muset spoléhat především sama na sebe. Otec jí zahynul na bojišti, matka podlehla těžké nemoci a starý dědeček, vikář z Highbury, který se jí po smrti rodičů ujal, zemřel zakrátko také. Jeho manželka, starší dcera i osiřelá vnučka se tak ze dne na den ocitají takřka bez prostředků ve světě, který je zatížený povrchními konvencemi a ženám příliš nepřeje. Malá Jane je roztomilé a nesmírně bystré dítě, ale skromné poměry její babičky a tety jí berou veškeré naděje na nějaké lepší vzdělání. Dívčiných schopností, které u jejích vrstevníků vyvolávají většinou posměch nebo odsudek, si naštěstí všimnou lidé, kteří jí dokážou pomoci. Nakonec z ní vyroste krásná a vzdělaná dívka toužící po lásce, ale pro své okolí stále zůstává tak trochu jiná a záhadná. 
Zdroj anotace a obálky: Baronet.cz

Od této autorky jsem již četla knihu Schovanka Eliza, která volně navazovala na další významné dílo Jane Austen Rozum a cit, kde jsme mohli sledovat další osudy sester Dashwoodových - Elinor a Marianny... Kniha je zastihla o několik let později, a tak nám dala možnost vidět, jak se jim daří, protože Rozum a cit končil klasickým „a žili šťastně až do smrti“. Ale bylo tomu tak doopravdy?

Schovanku Elizu lze číst samostatně, ale přesto bych doporučila mít základní znalosti děje Rozumu a citu, protože tak lépe pochopíte detaily příběhu, které jsou v pozadí a jen vykukují. Sice se bez toho obejdete, ale tak se připravíte o shledání se starými známými, přestože některé už nezastihnete a jiné byste raději neviděli.

Stylem je kniha opravdu podobná dílu Jane Austen, ale nesoustřeďuje se tolik na rozpolcenost postav. Děj je zde mnohem důležitější, proto si autorka mohla dovolit dát sem i náznak akce a napětí. Romantika tu v podstatě nehraje žádnou roli, protože se Eliza nezamiluje. Je tu sice muž, kterého má ráda a jiný, který miluje ji, ale Elizi jako by se to netýkalo.



Komentáře

  1. Díky za tip, tuhle následovnici J.A. neznám, myslela jsem, že to mám všechno přečtené (zrovna chystám jeden takový článek...), ale jsem vedle jak ta jedle :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.