Recenze: Ostrov s majákem - Leena Lehtolainen

Jak spolu souvisí úhyn ptáků, nehoda a vražda? To se musíte vydat, stejně jako vrchní komisařka Maria, na Ostrov s majákem...

Děj:
Maria Kalliová nastupuje po mateřské dovolené do nové práce jako vrchní komisařka policie Espov a hned začne pátrat po příčině smrti jejího dávného přítele ornitologa Herriho, který měl mít nehodu na ostrově, poblíž majáku, když pozoroval ptáky. Jenže nyní, téměř po roce, na stejném místě zemřel další člověk, což už nemůže být jen náhoda. Zároveň v okolí demonstrují ekologisté. Souvisí to spolu nějak?
Jak se Maria popere s případem, kde musí vyslýchat celou rodinu zavražděného obchodníka a hlavní podezřelí jí zaujme více, než by mělo? Dokáže si Maria udržet zdravý úsudek a hlavně svou rodinu, na kterou neustále nemá čas?
.
Můj názor:
Děj se odehrává v chladném Norsku a autorka nám přibližuje procítěný pohled na tamější lidi a jejich kulturu, která se od naší dost odlišuje, proto mi chvíli trvalo, než jsem si na to zvykla. Jde hlavně o odlišné smýšlení lidí, pro které je rodinná soudržnost vším a zradu nesou velmi špatně.
.
Vše je popisováno z pohledu vdané ženy, která raději volí práci než výchovu dítěte, o to se stará starostlivý manžel.
Nechci Marii nijak odsuzovat, své dítě miluje, ale stejně tak potřebuje i svou práci, měla by však dávat přednost dítěti. Takhle může na první pohled působit trochu chladně, ale ve skutečnosti je citlivá a má své problémy. Velmi špatně nese sebevraždu kolegy a dává si to za vinu, přestože ví, že nemohla nic udělat.
.
Co se týče detektivní zápletky, tak ta je zajímavě propletená a několik zdánlivě nesouvisejících případů je propleteno více, než se zpočátku zdálo. Až později se ukáže, že hodně věcí tvoří jakýsi celek, který se doplňuje.
Jsou zde informace, které poodhalují příčiny vražd či nehod, ale záleží jen na čtenáři, zda si jich všimne a dokáže je využít k odhalení vraha či vrahů. K tomu je však potřeba knihu číst pozorně a soustředit se n detaily příběhu.
.
Děj se zpočátku zdá jednoduchý a hned tušíte, že za vším bude něco víc. To se také brzy potvrdí a vy můžete vychutnávat napětí. Přesto se tu příliš akce neobjeví, hlavnější je zde hloubka příběhu a ukázání lidskosti.
.
Ekologisté v knize nejsou vykresleni zrovna v dobrém světle, protože se jedná až téměř o fanatické šílence, kteří pro "záchranu přírody" neváhají založit požár v továrně nebo někoho brutálně napadnout. Rozhodně zde nejde o mírumilovné demonstranty.
Přesto tu najdou i tací, například Mariin manžel, co chtějí změnit svět jinak než násilím, hlavně dělat vše s rozumem a vytrvalostí.
.
Na příběhu je celkem patrné, že ho napsala žena, protože je tak procítěný a má hluboký podtext, který musí čtenář najít sám. Kniha vás přinutí přemýšlet nad některými tématy obsaženými v ději, ale to záleží na každém, co si v něm najde.
.
Ostrov s majákem je velmi zajímavá severská detektivka, která je spíše pro ženy, ty jistě ocení procítěnost děje. Jinak to však je příjemná oddychovka, nad kterou se vyplatí trochu popřemýšlet.
.
Hodnocení: 8/10
Název: Ostrov s majákem (orig. Tuulen puolella, 1998)
Autor: Leena Lehtolainen
Překlad: Jitka Hnušová
Vazba: tvrdá
Počet stran: 304
Vydal: Hejkal, 2009 (1. vydání)
Doporučená cena: 268 Kč

Komentáře