recenze: Motýlí křídla - Veronika Bicker

Lehký thriller pro dospívající dívky, který nám přináší pohled na smutnou dívku, co ztratila při nehodě sestru. Byla to však nehoda?

Děj:
Elena má podezření, že smrt její sestry Laury nebyla nehoda, protože na stejném místě nyní, po roce, zemřela další mladá dívka. Proto se snaží pátrat po okolnostech Lauřiny smrti, jenže o tom nikdo nechce mluvit. Pak však objeví sestřin deník a zděsí se pravdy. Najednou vychází na povrch to, že svou sestru nejspíš vůbec neznala. Zároveň ji někdo anonymně zve na schůzku, prý má nějaké informace o Lauře. Elena je rozpolcená a neví, kdo říká pravdu. A najednou se o ní začne zajímat Tristan, velmi oblíbený a pohledný mladík.
Co se ukrývá za Lauřinou smrtí? Dokáže Elena odhalit pravdu nebo se i jí stane nějaká nehoda? Jak s tím vším souvisí Tristan? Skutečně jí miluje, nebo jí jen zneužívá?
.
Můj názor:
Kniha patří do edice Thriller, která je určená mládeži, spíše dívkám, které se jistě budou rozplývat nad dokonalým a úžasným Tristanem, ale na můj vkus byl až příliš dokonalý.
.
Děj je hodně předvídatelný, takže hned na začátku jsem věděla, že tam je něco, co někdo bude chtít ututlat a to za každou cenu.
Tristan mi hned přišel podezřelý. Možná jsem nedůvěřivá, ale ani ve skutečném světě bych mu nevěřila ani nos mezi očima, natož se s ním stýkat.
Elena byla hodně nezodpovědná, naivní a snad by si zasloužila, aby se jí něco přihodilo. Vůbec si nevážila matčiných starostí a klidně se po večerech potulovala s kdovíkým. Což mi na její věk přišlo hodně přehnané.
Obě hlavní postavy mi byly tedy hodně proti srsti, ale Elena mnohem víc. Tristan byl sice mistr přetvářky, ale Elena zase hrozně pitomá a klidně kvůli chození s klukem lhala nejen matce, tak kamarádům.
.
I když musím připustit, že Elenina matka to trochu přeháněla a občas byla až hysterická. Chápu, že se o svou dceru bála, hlavně když už jednu ztratila, ale stejně měla Eleně dávat o trošku větší volnost a ne jí neustále kontrolovat.
Ale vlastně jsem jí chápala. Laura se stýkala se "zkaženou" partou a dělala výtržnosti, jenže pak se údajně opila a zemřela při autonehodě. Nyní se Elena, její jediná zbývající dcera, začala tahat s tou samou partou a po nocích se toulat. Co byste dělali na jejím místě? Nechali byste dceru, ať si děla co chce, nebo ji bránili?
.
Co se týče postav, tak se kniha točí hlavně okolo Eleny a ostatní nejsou pro příběh nijak zvlášť důležití. Vlastně ho jen doplňují, proto také nejsou příliš propracovány, ale spíše jen načrtnuté.
Hlavní je Elena a její zmatené pocity, protože neví, co dělat, ani co si myslet.
.
Kniha se četla velmi lehce a plynula rychle, jen akce se tu nedočkáme. Tedy až v závěru, kde se konečně něco přihodí a zločin vyjde najevo, jenže nakonec stejně k ničemu vážnému nedojde.
Rozhodně je patrné, že je kniha určena mladším ročníkům, protože zápletka je jednoduchá, bez odboček a snadno se uhádne.
Jen tu téměř žádné napětí není, takže čtete spíše ze setrvačnosti, než abyste s napětím čekali, jak to všechno dopadne.
.
Jako lehké čtivo pro náctileté slečny, které jistě ocení procítěnost hlavní postavy, je kniha dostačující, pro ostatní jako nenáročná oddychovka ujde.
.
Hodnocení: 5/10
.
Tímto bych chtěla poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutí výtisku k recenzi.
Název: Motýlí křídla (orig. Schmetterlingsschatten, 2011)
Autor: Veronika Bicker
Edice: Thriller
Překlad: Alena Bezděková
Vazba: Měkká
Počet stran: 168
Vydal: Fragment, 2012 (1. vydání)
Doporučená cena: 229 Kč

Komentáře