Vlastní krev - Petra Neomillnerová

Soubor povídek Vlastní krev od Petry Neomillnerové vydalo nakladatelství Triton v roce 2006.
Kniha obsahuje tyto povídky: Hněv řeky; Čas, kdy klasy dozrají; Vlastní krev; Lístek cesmíny; U každého dubu; Žlutooká; Cesta k pravdě; Havranice; Stín divokého.

Kniha je autorčina prvotina, která se zkládá převážně z povídek publikovaných v časopise Pevnost.
.
Dnes (tedy za těch pět let) vydala autorka již řadu knih a získala si čtenáře, já ji objevila teprve nedávno, tak se s ní zatím jen seznamuji a musím říct, že píše úžasně čtivě, napínavě a s nikým si servítky nebere. Hrdinky knih a příběhů nejsou slabé, poddajné a utiskované dívenky, spíše jsou to svéhlavé a všeho schopné potvory, které neváhají pro dosažení svých cílů nastavit vlastní kůži a vyspat se s každým.
Tenhle druh fantasy není nějaký romantický a čistý jako třeba tolkienův Pán prstenu, ale všude je špína a ani u hlavního hrdiny si nemůže být nikdy jistý, na čí straně vlastně stojí. Je zde temnota a drsnoust nejen u mužů, ale i u žen, svět zde dokáže být pěkně krutý a nespravedlivý.
.
V povídkách Hněv řeky; Čas, kdy klasy dozrají; Vlastní krev; Lístek cesmíny; U každého dubu se setkáváme s čarodějkou Moire a Desmondem, kteří spolu sice mají vztah a společné lůžko, ale to neznamená, že se nemohou neustále dohadovat, oba jsou tvrdohlaví a nechtějí ustoupit.
Moire rozhodně není nevinná a pár strašáků ve své minulosti má, které proti ní mohou vyskočit a způsobit jí velké nepříjemnosti a možná i ohrozit na životě.
Žlutooká vypráví příběh divoké Virge, která se kvůli původu stala vyvrhelem společnosti. Je potomkem dávné prokleté rasy a proto se musí ukrývat v lese. Již v dětství byla znásilněna a od té doby se naučila mužům nevěřit a využívat je pro své cíle...
V povídce Cesta k pravdě se setkáme s dívkou Anne, která má sice poměr s králem, ale to nezabrání jejímu zatčení, královna ji totiž chce vidět mrtvou. Anne se za pomoci svých několika přátel dostane ven z vězení a musí odhalit, kdo stojí za spiknutím a únosem princezny.
Havranice je čarodějnice, která putuje světem a vrací se po válce zpátky domů, jenže se setkává s bandou dětí, kterým se pokusí pomoci. Oni se jí odvděčí tím, že okradou a málem upálí...
Stín divokého vypráví o čarodějce Černé Ule, která s pomocí žoldáka Ericha, zachraňuje město před obsazením mágy a vojáky...
Prostě a jednoduše, v těchto příbězích se rytíře na bílém koni nedočkáte, a kdyby náhodou se objevil, tak vás s největší pravděpodobností okrade, znásilní a zabije. Pro pohádky a romantiku zde není místo, místo toho zde je krutá realita s příměsí sexu a až bestiální brutality.
.
Přesto jsou zde dobře vykresleny jednotlivé postavy, dokonce i ty malé a bezvýznamné. Různá místa, tedy lesy, města i vesnice si představíte raz dva, protože autorka vám je popsala velmi zručně.
.
Knihu ocení přiznivci fantasy.

Komentáře