Recenze: Vlad: Poslední zpověď - C. C. Humphreys

Historický román Vlad: Poslední zpověď vydalo nakladatelství Jota v roce 2010, v originále vyšel pod názvem Vlad: The Last Confession v roce 2009 a napsal ho C. C. Humphreys.

Anotace:
Románový příběh skutečného Drákuly
DRÁKULA. Jméno, které v nás vyvolává představu hrůzy, zvrhlosti a temné smyslnosti.
Skutečný Drákula byl však stejně fascinující jako děsivý a jeho životní příběh plný rozporů není příběhem nějaké nestvůry, ale příběhem člověka.
Nepřátelé mu přezdívali "Tepeš" - Napichovač. Stal se z něj národní hrdina.V zimě roku 1431 se narodil transylvánskému knížeti a otec ho pokřtil jménem "Vlad", mezi lidmi se mu ale začalo říkat "Drakův syn". V dějinách proslul jako Drákula. Tento román vypráví o skutečném životě muže, jenž se stal předlohou světoznámého mýtu. Vypráví o princi, válečníkovi, milenci, mučiteli, bojovníkovi a v neposlední řadě hrdinovi.
Jeho pozoruhodný život překypuje vášní. Několik let byl zajatcem Turků, prošel mučením, bitvami, vítězstvím i zradou, ale až při svém posledním tažení, pod prapory Draka a Kříže, našel vykoupení za své nesčetné hříchy.
..
Tato kniha pojednává o skutečném Vladovi Drákulovi, valašském knížeti. Postupně odhalujeme jeho příběh a pravdu o jeho životě. Miloval, byl zrazen, ale vždy dokázal znovu povstat a hrdě kráčet dál vstříc svému osudu.
Jedná se o historický román, tudíž horor v něm nehledejte, tedy možná jen to krásné a realistické popisování scén mučení a bojů.
.
Nejedná se samozřejmě o Vladův životopis, tutíž zde není vykreslen celý jeho život, ale jen ta nejdůležitější události, které měli vliv na jeho život.
.
Příběh je naprosto úžasně napsán, děj je strhující a nádherně popsán. Najdete zde prvky historických románů, ale i napětí a triller. Vše je elegantně popsáno do detailu, takže to pochopí snad každý.
Nejvíc mě úchvátil samozřejmě samotný příběh, ale také ten neočekávaný a překvapivý konec, který mi vyrazil dech. Tak tohle jsem skutečně nečekala.
.
Příběh se čte velmi snadno a rozhodně vás pohltí a nenechá vás odejít bez nějakých emocí. Chvílemi se usmíváte a jindy vám vyhrknou slzy nad osudy hlavních postav.
.
Na tuhle knihu jsem se těšila od jejího vydání, jen jsem si musela počkat, až bude ve slevě. Původně stojí 399,- a to je trochu moc na moje úspery, i když musím dodat, že kniha má přes 450 stran, takže se to vyplatí.
Knihu jsem zhltla během dvěma odpolednema a naprosto mě uchvátila, dokonce tak, že jsem si ji hned přečetla znovu. Samozřejmě ne abych pochopila děl, ten je v celku jednoduchý, ale pokusila jsem pochopit Vladova rozhodnutí, myšlenky i pocity, prostě aybch se do něho vcítila.
.
On nebyl zlý. Krutý? Možná. Záleží na úhlu pohledu a jak na to pohlížíte. Jistě, mučil lidi a napichoval je na kůly. Ale kdo byly ti lidé a kde se to vlastně naučil. Ti lidé, které tímto způsobem trestal, byli zločinci a zrádci, a tento způsob mučení ho naučili sammi Turkové. Je také pravdou, že za jeho vlády jeho země vzkvétala a nebyl zde žádný zločin. Nidko se nemusel bát lapků a dokonce nechal na kašnu postavit zlatý pohár, aby z něho mohli pít všichni. Ten, kdo by ho ukradl, čekala smrt na kůle.
Samozřejmě vykonal různé činy a snad i zvěrstva, ale také se musíte zamysled nad tím, v jaké době žil. Jednalo se o středověk a tudíž podobné praktiky byly ve světě naprosto běžné.
Takže je Vlad III. Drákul zločinec a největší tyran na světě? Na to vám odpovědět nemohu, to můžete jen vy se svým svědomím.
.
Takže tahle kniha není pro příznivce upírů, těm bych spíše doporučila knihy od Jenny Nowak, ta se také zabívá Drákulou, ale spíš tím upířím monstrem, který však je také schopen citů.
No nic, kniha je tedy pro ty, kteří mají rádi historii a zároveň napětí, z důvodu popisovaných mučících scén, tak asi není pro příliš citlivé nátury.
Nevím jak vy, ale já si ji asi v brzy přečtu znovu.

Komentáře