Prázdniny s drakem - Zuzana Pospíšilová

Máte prázdniny? Tak proč se nevydat s Vojtou na cestu, kde objeví, že i za humny může čekat velké dobrodružství...


     Vojtovi začaly prázdniny, ale on se na ně netěší, protože jeho rodiče pořád jen pracují a on musí trávit léto u babičky na vesnici. Jeho spolužáci jedou k moři a zažívají spoustu dobrodružství, ale jeho čeká jen samá nuda... Vše se změní, když druhý den po příjezdu narazí v lese na kluka jménem Pavel. I on musí trávit prázdniny u dědy a čekala ho nuda. A tak se tihle chlapci spřátelí hned po prvním pozdravu a už si v lese staví pevnost, kde budou vymýšlet další nápady. Jenže pak najdou obří stopu nějakého ještěra a vydají se stopovat neznámého tvora... A tak se stane, že se seznámí s mluvícím tříhlavým drakem, který má rád výlety, a tím jejich dobrodružství teprve začíná...
     Dostanou se Vojta s Pavlem k moři? A neuvidí třeba i egyptské pyramidy? Jak moc si tyhle prázdniny oba chlapci užijí?

     Kniha je z edice Čtení pro prvňáčky, takže má velká písmena, ale taky docela dost textu. Většinou se od takové knihy čeká, že bude mít málo písmen a hodně obrázků, ale tady je to vyvážené a asi víc textu. No, kniha je pro prvňáky, aby se zdokonalovali ve čtení, tak ať se trochu namáhají. Ovšem mohou to dělat postupně, protože je kniha rozdělena do šestnácti krátkých kapitol, takže se čtení dá zvládnout.
     Ilustrace příběh skvěle doplňují, někdy jsou přes celou stranu, jindy jen na kousku, ale jsou nádherné. Ilustrátorka Daniela Skalová kreslí jednoduše, ale moc hezky.

     Na knihu jsem náhodou narazila v knihovně a zaujala mě jak názvem, tak drakem na přední straně. Sice už nejsem ta správná věková hranice, ale čtení jsem si užila. Příběh je napínavý a dobře propracovaný. Samozřejmě, vše je celkem jednoduché, ale autorce se podařilo skvěle vykreslit přátelství dvou kluků, které čekala nuda na vesnici a seznámení s drakem. Je to pohádka, ale pěkně napínavá a dobrodružná, navíc děti se mohou inspirovat a postavit si nějakou pevnost, kde budou vymýšlet další dobrodružství.


     Když se řekne drak, tak většinu dětí (nebo i dospělých) hned napadne - hrozivá příšera chrlící oheň a požírající princezny. Ale tady to tak není. Tříhlavý drak (jméno jsem nenašla) je přátelský a má rád výlety, takže když zaslechne Vojtu s Pavlem, že by chtěli k moři, rád jim vyhoví.
     Jen by mě zajímalo, kde se tam ten drak vzal. To žije celou dobu ve skále uprostřed lesa a nikdo si nikdy nevšiml obří létající tříhlavé potvory? Nebo cestuje po světě a byla náhoda, že se zrovna usadil tady v lese? Já vím, už zase moc přemýšlím a šťourám do něčeho, co děti obvykle nezajímá. :-)
     Ale neodpustím si ještě jednu poznámku, tentokrát k ilustracím, které jsou krásné, ale pochybuji, že by ten drak mohl ve skutečnosti létat. Je obří, tělo má statné, ale křidélka hodně malá. Jak se sakra vznese do vzduchu? Já vím, je pohádkový a kouzelný, ale stejně by měl mít mnohem větší křídla. :-D

     Kniha má docela malý formát, je lehoučká, takže se hodí nejen na čtení doma, ale klidně si ji malý čtenář může vzít k vodě nebo na dovolenou. Závěr je tak trochu pootevřený a oběma klukům slibuje možné další dobrodružství, takže bych si klidně další pokračování ráda přečetla.

     Je to napínavý příběh, který bude bavit malé čtenáře a rozvíjet jejich představivost. Zdokonalí se ve čtení a užijí si skvělé knižní dobrodružství.

Název: Prázdniny s drakem
Autorka: Zuzana Pospíšilová
Ilustrace: Daniela Skalová
Počet stran: 72
Vydal: Grada, edice Bambook, 2016 (1. vydání)

Komentáře

  1. zajímavý tip, jenom prosím hned v úvodu "Vojtovi začali prázdniny" opravit hrubku. Nebo je to takhle v knížce?

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.