Prázdninové pohádky – Zuzana Pospíšilová

Užijte si krátké pohádkové příběhy, které souvisí s prázdninami. Někdy jsou to „obyčejné“ příhody dětí a jindy se stávají „neobyčejnými“ s přičiněním nadpřirozených bytostí. Objevte tajemství, že velká dobrodružství mohou na děti čekat za nejbližším kopcem.


     Kniha Prázdninové pohádky v sobě ukrývá dvacet příběhů, které navodí tu správnou prázdninovou pohodu a touhu po zábavě a dobrodružství. Hlavní je aby se děti o prázdninách nenudily a léto si pořádně užily. A s knihou si je vychutnají pořádně.

     Pohádky jsou krátké, jen na tři až pět stran, mají v sobě vtip a někdy také poučení. Příběhy jsou samostatné a nijak na sebe nenavazují. K tomu nechybí v knize krásné ilustrace, kterých není málo. Takže se kniha hodí na čtení před spaním, nebo pro děti na čtení mezi letními aktivitami. Tedy pokud si ke knize nesednou a nepřečtou si ji najednou.
     Příběhy jsou zábavné a některé jsem si hodně oblíbila, až je škoda, že jsou tak krátké, protože by si zasloužily větší prostor. Ale co já k tomu mám cokoliv mluvit, nejsem zrovna cílová věková skupina, ale prostě si ráda čas od času přečtu nějakou pěknou pohádku a léto je k tomu ideální.

     Nejvíc se mi líbil příběh „Zahradní strašidlo“, který je vtipný i krásně kouzelný. U něho jsem opravdu litovala, že je tak krásný, přestože vlastně v knize patří mezi delší. Ten příběh si opravdu zasloužil víc místa a klidně i pokračování. Hodná strašidla mám prostě moc ráda.
     Snad nevadí, když ho tu v krátkosti převyprávím, takže prozradím i jeho vyústění, proto tu jsou spoilery. Ale jde jen o jeden příběh z dvaceti, tak snad to nevadí.
     Malá Viktorka se s rodinou vydá na prázdninový výlet na hrad a potká tam strašidlo, které není zlé nebo škodolibé, vlastně je hodně přátelské, ale na hradě se nudí a nikdo ho kromě Viktorky nevidí. Nejspíš je to tím, že Viktorka si přála vidět nějaké strašidlo, a tak se jí přání splnilo. Během pobytu na hradě se Viktorka se strašidlem spřátelí a navrhne, aby šlo s ní domů. A tak se z hradního strašidla stane strašidlo zahradní.

     Jak už jsem zmínila, v některých pohádkách vystupují nadpřirozené bytosti a v jiných ne. Někdy si děti snadno vystačí se svou představivostí, třeba když v pohádce „Čekání na dinosaura“ děti najdou ve stodole záhadné vejce a čekají, zda se z něho nevylíhne dinosaurus.

     Čerti, vodníci, skřítci, víly a další bytosti jsou někdy hodné a lidi mají rádi, jindy jsou zlé, škodolibé a lidem škodí. Například v pohádce „Vodník Řasinka“ je hodný vodník, který chce mít klid, spokojeně si žít ve svém rybníce a hlavně žádné lidi netopit. Ovšem je tu „Záhada modrého tobogánu“, kde se ukáže, že všichni vodníci nemusejí být hodní…

     Prázdninové pohádky jsou skvělá kniha hodící se na léto, kdy děti touží po dobrodružství a zábavě, což tyhle příběhy splňují. Stačí se začíst a užívat si jednotlivé pohádky. Knihu mohu jedině doporučit.

Název: Prázdninové pohádky
Autor: Zuzana Pospíšilová
Ilustrace: Michal Sušina
Počet stran: 112
Vydal: Grada – edice Bambook, 2016 (1. vydání)

Komentáře