Jak mi Francie zachránila manželství - Amy Finley

Může cesta po Francii zachránit rozpadající manželství? Nebo je to jen útěk před problémy? Existuje možnost, jak se projíst ke štěstí?


     Amy vždy bavilo vaření, není tedy divu, že se z ní stala profesionální kuchařka, ale vždy měla sen o tom, mít vlastní pořad o vaření v televizi. Proto se také přihlásí do reality show a nakonec ji vyhraje. Tím se jí splní sen a může vařit pro televizní diváky. Co víc by si ještě mohla přát? Jenže manžel těžko nese její úspěch, i to, že je jejich život propírán na veřejnosti. Krize vyvrcholí jeho odchodem od rodiny a nevěrou. Amy se hroutí šťastné chvíle, ale rozhodne se bojovat. Vezme svého manžela, děti a fenku, společně vyrazí na rok dlouhou cestu po Francii, kde chce najít ztracené štěstí i ochutnat mnohé speciality. Ve Francii se s manželem poprvé potkali, tak kde jinde by k sobě měli opět najít cestu?

     Knihu jsem si půjčila v knihovně díky Narcisce, která mi jí doslova vrazila do ruky, že se mi bude určitě líbit. No, je vidět, že mě zná velmi dobře, protože kniha je příjemná oddychovka, kde máte možnost poznávat všechny francouzské regiony a místní speciality. Jen je škoda, že kniha v sobě nemá zabudovanou ochutnávku zmíněných jídel, protože se mi během čtení často sbíhaly sliny.

     „Jak mi Francie zachránila manželství“, má podtitul Putování jedné rodiny za opravdovým jídlem a ztraceným štěstím a patří do edice Příběhy psané s chutí. Autorka Amy Finlay příběh sepsala podle svých vzpomínek a zkušeností. Není tedy náhodou, že se hlavní postava jmenuje stejně jako ona.

     Je to příběh o manželské krizi, kterou by stěží zachránil manželský poradce, ale Amy se o to přesto pokusí, i když trochu netradičním způsobem. To vede k nepochopení okolí, protože si všichni myslí, že před svými problémy utíká, ale ona je na své cestě řeší. Manžel Greg i děti nejsou z počátku velkým výletem po Francii zrovna nadšeni, ale přizpůsobí se. Ovšem nikdo nesmí mít pocit, že najednou je vše dokonalé. Cestování se neobejde bez hádek a trapasů, ale rodina se snaží držet pohromadě a Amy všemu postupně dává řád.

     Amy je hlavní tahoun knihy, její rodina má sice v příběhu své místo, ale tato žena je ta, která vše vypráví, a tak se kolem ní všechno točí. Vnímáme její pohled na věc, myšlenky, sny i problémy. Svého manžela miluje, ale zároveň i trochu nenávidí za nevěru a odluku. Bere to, že je to jeho chyba, ale zároveň si postupně uvědomuje, že i ona dělala chyby. On nesnáší, když se o jeho život zajímá víc lidí, věděla to, a přesto se přihlásila do soutěže. Šla si za snem a nebrala ohledy na svou rodinu. Až Francie jí otevře oči...

     Pokud je řeč o vaření, tak se v knize objeví i otázka „Jak zabít zvíře, které chceme sníst?“. Ano, někdy si můžete ingredience do receptů prostě koupit v obchodě, ale pokud si jako Amy pronajmete dům v malé vesnici v Burgundsku a chcete si připravit místní specialitu Lapin á la moutarde, kde je hlavní surovina králík, tak si ho musíte vykrmit a nakonec zabít, abyste ho mohli uvařit. Dokáže Amy zabít živého tvora? Ovšem ani po této zkušenosti se z ní vegetarián nestane.
     „Kupovat maso je snadné. Možná by měl každý jednou za čas zabít něco, co chce sníst, aby si uvědomil, že nějaké zvíře musí zemřít, aby člověk mohl jíst. Je těžké si tohle uvědomovat v obchodě.“
     „Jsem rád, že jsme králíka poznali osobně,“ říká Greg. „Pomáhali jsme ho krmit, Scarlett si s ním hrála, a když nastal pravý čas, pomohli jsme mu zemřít. Myslím, že tohle je přirozený způsob, jak žít se svou potravou...“
(str. 17)
     Kniha je příjemnou oddychovkou, takže od ní nečekejte nic velkolepého, ale cestování po různých koutech Francie jsem si vážně užila. A kdo by rád nenahlédl pod pokličky kuchařům, kde vám ukáží mnoho francouzských specialit.
     Jen je tu něco, co nemusí všem vyhovovat, a to, že se během vypravování dost skáče v čase. Hned prolog je vlastně časově skoro až na konci výletu po Francii, a pak se teprve dozvíme o reality show a dalších vzpomínek. Trochu to působí jako neuspořádané myšlenky, kde se skáče z místa na místo. Mně osobně to nijak nevadí a kniha se mi dobře četla, ale někomu jinému to může dost vadit.

     Pokud máte Francii a její kuchyni rádi, tak si knihu přečtěte. Neočekávejte příliš, ale jako letní počtení tato kniha skvěle obstojí.

Název: Jak mi Francie zachránila manželství (orig. How to Eat a Small Country, 2001)
Autor: Amy Finley
Překlad: Eva Rýznerová
Počet stran: 280
Vydal: Motto, 2012 (1. vydání)

Komentáře

  1. Kdo dnes čte toto svědectví, měl by se mnou as mou rodinou slavit, protože to začalo jako žert pro některé lidi a jiní říkali, že to není možné. Jmenuji se ČENĚK ELIÁŠ a jsem z Prahy, ale s manželkou jsem se přestěhoval do Chicaga. Jsem šťastně ženatý s dvěma dětmi a krásnou ženou. Něco hrozného se stalo mé rodině, když jsem přišel o práci a moje žena opustila dům, protože jsem se nemohla dobře starat o sebe a o rodinné potřeby. a mých dětí v daném okamžiku. Podařilo se mi devět let, žádná žena, která by mě podpořila, abych se dobře postarala o děti. Snažím se poslat zkušební zprávu své ženě, ale ona blokuje mě z rozhovoru s ní Snažím se mluvit se svým přítelem a její rodinní příslušníci, ale stále vím, že by mi mohl pomoci a já jsem byl podání žádosti později tolik společností, ale stále to udělal neříkej mi, dokud nepřišel věrný den, že nikdy nezapomenu v mém životě. Když jsem potkal starého přítele mého, kterému jsem vysvětlil všechny své potíže a řekl mi o skvělém muži, který mu pomohl získat dobrou práci v Coca cola společnost a on mi řekl, že jeho kouzlo kolečko, ale já jsem člověk, který nikdy nevěří v kouzlo kolečko, ale já jsem se rozhodl, že ho zkusit a Drigbinovia mě poučil a ukázal mi, co mám dělat v těchto sedmi dnech oběda kouzlo. Řídím se všemi pokyny a dělám to, co mě požádal, abych udělal dobře .Digbinovia se ujistěte, že všechno šlo dobře a moje žena mě znovu uvidí po nádherné práci Drigbonovia. Moje žena mi zavolala s neznámým číslem a omluvila se a řekla mi, že mi opravdu chybí a naše děti a moje žena se vracejí domů a po dvou dnech Společnost, které jsem podal dopis s oceněním, nyní jsem manažerem společnosti v USA. Doporučuji Vám, pokud máte nějaké problémy, pošlete zprávu na tento email: doctorigbinovia93@gmail.com nebo WhatsApp ho na +2348144480786 a dostanete nejlepší výsledek. Vezměte věci za samozřejmost a bude to od vás. Přeji Vám to nejlepší.

    OdpovědětVymazat
  2. DR JOHN je neuvěřitelný! Můj bývalý manžel a já jsme se smířili minulý týden poté, co jsme se rozvedli na dva roky. V současné době pomáháme poradenstvím pro páry a jsme odhodláni se znovu oženit příští měsíc po období obnovy DR JOHN. Před smíření jsme měli několik nesprávných startů; DR JOHN je však věrný a stalo se „náhle“. Krásná část je, že po našem posledním falešném startu jsem zapůjčil pomocnou ruku a tuto situaci jsem úplně dal do rukou DR JOHN a později jsem o tom moc nepřemýšlel. Najednou se ke mně přiblížil a zeptal se, jestli bychom se mohli vrátit spolu. Opět je DR JOHN tak věrný a tak dobrý. Dodržuje všechny své sliby. je skvělý pomocník. Pošlete mu e-mail (drjohnsoco@gmail.com) nebo zavolejte NEBO co
    +2348147766277

    OdpovědětVymazat
  3. Bylo to jako filmový trik, když mi doktor Edede vrátil mého manžela do 24 hodin, vyzkoušel jsem mnoho zpusobu, jak dostat mého muže zpet, ale vždy se setkávám se špatnými lidmi, dokud jsem nemyslel doktora Ededeho radu každému, kdo má stejný problém kontaktujte ho na Ededetemple@gmail.com nebo Whatsapp +233235887825 Slibuji, že vás nikdy neodradíme.

    OdpovědětVymazat
  4. Můj manžel a já jsme manželé už 6 let. Byli jsme šťastně ženatí se synem. Před 3 měsíci jsem si na něm začal všímat nějakého podivného chování a o několik týdnů později jsem zjistil, že můj manžel někoho vidí a už se o mě ani o děti nestará, Někdy jde ven a ani nepřijde zpátky domů na několik dní. Udělal jsem vše, co jsem mohl, abych tento problém napravil, ale vše bezvýsledně. Procházel jsem internet, když jsem narazil na web, který navrhl, aby mi doktor AJAYI mohl pomoci vyřešit mé manželské problémy. Cítil jsem tedy, že bych ho měl zkusit. Kontaktoval jsem ho a on pro mě udělal kouzlo. O dva dny později ke mně přišel můj manžel a omluvil se za křivdy, které udělal, a slíbil, že to už nikdy neudělá a moje rodina bude znovu šťastně žít .. Všechno díky dr. AJAYI. Pokud potřebujete sesilatele kouzel, který dokáže seslat kouzlo, které skutečně funguje, navrhuji, abyste ho kontaktovali. Nezklame vás. Whatsapp +2347084887094 Mail: drajayi1990@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  5. O manželství je potřeba pečovat, to je jasná věc. To, že jste šťastní na začátku ještě neznamená, že to tak bude i za 10 let. Já jsem si našla o manželství zajímavou audioknihu Sedm principů spokojeného manželství a s každým bodem plně souhlasím a snažíme se oba s manželem body dodržovat, aby nám manželství vydrželo napořád :-) .

    OdpovědětVymazat
  6. Jakmile se jednoho dne dostanete do kontaktu s někým kdo o vás bude pečovat od první chvíle tak byste se ho měli držet. Já si třeba až po letech uvědomuji že jsem opravdovou lásku skutečně našla. Dokazuje mi to třeba i tím že každý čtvrtek přes rozvoz květin dostanu puget do práce.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.