Recenze: Pekáč buchet – Kateřina Petrusová

Může láska překonat velké rozdíly mezi dvěma naprosto protikladnými lidmi? A jak velkou roli v tom bude hrát chutné jídlo, při jehož konzumaci se sbíhají sliny?


Klára miluje jídlo, píše svůj blog o vaření a také je redaktorkou ženského časopisu, kam přispívá recenzemi restaurací. Není tedy divu, že svůj volný čas musí, ke své nelibosti, trávit ve fitku, aby mohla ochutnávat další skvělá jídla. Jenže stačí jednou hloupé včelí bodnutí a alergická reakce její kolegyně, a Klára má udělat rozhovor s adrenalinovým sportovcem a mistrem Evropy v lezení po zamrzlých vodopádech, panem Kopřivou. Klára je zděšena, protože sportování je podle ní odporná nevyléčitelná nemoc, takže jak asi může dopadnout tento rozhovor? Přeskočí jiskra? A budou sympatie oboustranné? Jak by mohl fungovat vztah tak protikladných lidí?
...............

Českou autorku Kateřinu Petrusovou nemusím jistě dlouze představovat, do podvědomí čtenářek vstoupila sérií Bavettovi a toto je její již pátá kniha. Píše nenáročné romance pro ženy, které jsou hravé, ale přináší i trochu napětí.

Kniha mě zaujala na první pohled, protože má krásnou obálku. Navíc každá kapitola přináší jeden recept na chutný pokrm, některé bych chtěla vyzkoušet. Klára není jedinou milovnicí dobrého jídla, a tím si jistě čtenářky velmi rychle získá. I když je trochu s podivem, že si při jejím stravování, dokáže udržet pěknou figuru, její trenér ve fitku asi vážně odvádí moc dobrou práci.
„Culíš se jak měsíček na hnoji,“ poznamenala Míša. „Skoro to vypadá, jako bys myslela na sex. Takže myslíš na jídlo, co?“
(str. 31)
Děj není nijak složitý, hezky pozvolna plyne a často přináší vtipné situace. Klára od počátku nesnáší pana Kopřivu a ten je jí naprosto okouzlen, a tak se i žena kolem třiceti může začít chovat jako puberťačka. Očekávala bych od ní, že už bude mít trochu rozum, ale ona pokaždé začne bláznit, když se Kopřiva zase objeví na scéně. Sama sebe se ptá, co na ní ten mladý koloušek může vidět. Odpověď je přitom velmi jednoduchá, i on miluje dobrá jídla, a tak brzy zjistíme, že láska opravdu prochází žaludkem.

Od knihy nemůže očekávat nic velkého, ale zábavná je a jako román pro ženy velmi snadno obstojí. Vtipné situace i nevhodné rady kamarádky, to vše dělá z knihy atraktivní záležitost, která vás bude bavit, a čtení si užijete.
„Jsem zvědavá, jestli mu tak budeš říkat i v posteli. ´Kopřivo, opíchej mě!´“ ušklíbla se.
„Kopřiva nepíchá, kopřiva pálí.“
„Kopřiva žahá, ale dobře víš, že o to tu nejde. Nevadí, uvidíme hned dneska večer. Najíme se, já vysmahnu a ty zjistíš, jak mu říkáš v posteli. Co ty na to?“
(str. 79-80)
Pekáč buchet je zábavné počtení pro ženy, protože hlavní hrdinka si nebojí ze sebe udělat občas legraci a k mužům (hlavně ke Kopřivovi) přistupuje s ironií. Někdy je prostě nutné brát život kolem sebe trochu s nadhledem, jinak by se z toho Klára asi zbláznila. Ale hlavně dokáže lákavě mluvit o jídle, takže se připravte, že během čtení dostanete chuť ochutnávat všechno, o čem ona vypráví či vaří.
Příjemná oddychovka, která je přiměřeně dlouhá, a tak se nudit určitě nebudete.

Hodnocení: 70 %
Velice děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí audioknihy k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:

Název: Pekáč buchet
Autor: Kateřina Petrusová
Vazba: Vázaná
Počet stran: 160
Vydal: Fragment, 2014 (1. vydání)
Doporučená cena: 199

Komentáře

  1. Knihu som síce nečítala, avšak čítala som niekoľko recenzií a takmer všetky sú pochvalné, takže kniha bude zrejme naozaj dobrá :-) Obálka je rozhodne pútavá, dej ma až tak nezaujal, avšak tie recepty sú dobrý nápad :D

    OdpovědětVymazat
  2. Tuto knihu bych si chtěla přečíst. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Povedený článek :) knížka je velice pěkná, jen jsem ke konci měla pocit, že tam "něco" chybí, sice ideální oddechová knížka, ale přesto jsem měla pocit, že i na oddechovku byla příliš jednoduchá :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.