Recenze: Padesát odstínů svobody - E. L. James

Erotická romantická série Padesát odstínů... je u konce. Hurá! Najde Ana s Christianem cestu z temných stínů minulosti?

Anastasia Steelová je šťastná, má svého Christiana Greye, který se pro ni změnil a Ana už dávno není jeho sub-partnerka na erotické hrátky v červené mučírně. Jejich společná budoucnost je tady... Jenže Christian má stále svých padesát odstínů, s kterými bojuje. Ana je tu pro něho a společně se postaví jeho minulosti...
Dokážou si vybojovat své štěstí? Mají budoucnost? Nebo se snad po všech problémech rozejdou?
...........

Erotická romance dospěla ke konci, a my se konečně dozvíme, jak to dopadlo. Jen kdyby to náhodou někdo nedokázal odhadnout už na začátku prvního dílu. Ach jo. Přiznám se, že mě tato trilogie dost unavovala svou délkou, jelikož každý díl má přes šest set stran a tím pádem je příběh šíleně natahovaný. 
Dějové by se celá trilogie snadno vešla maximálně do délky jedné knihy, a to dokáže čtenáře otrávit. Přesto má zvědavost zvítězila a já ji chtěla dočíst až do konce.


Tento díl mi přišel jako nejslabší z celé trilogie, což je více méně tragédie. Místo velkého finále na čtenáře čeká docela nuda a neustále hádky mezi Anastasií a Christianem, kteří mají ve zvyku se udobřovat v posteli různými sexuálními hrátkami.

Nejvíce mě štvala hlavní hrdinka Anastasia, která po děsných rozmluvách se sexuální bohyní v její hlavě, si začne povídat se svým dítětem v břiše (ano, je těhotná) jako s „Tečkou“ na ultrazvuku. Což je už příliš a celé to vyznívá naprosto ujetě.
„Chtěla bych jet na skútru.“
Lehce mu povolila brada. „Ehm.“ Mračí se a marně hledá, co by na to řekl.
„Nechci s tím obtěžovat Christiana.“
Potlačuje zafunění. „Paní Greyová... uhm... myslím, že by se to panu Greyovi moc nelíbilo - a já bych si moc rád udržel práci.“
(str. 75)
Christian Grey se chová pořád stejně majetnicky a není divu, že z Any, která mu neustále odmlouvá, doslova šílí. Většinou se chová jako nadržený puberťák, který myslí jen na sex a na nic jiného mu nezbývají mozkové buňky. Tím ovšem jen plní svou úlohu „pana Greye“, ale stejně ho nesnáším.

Děj, pokud se tu dá nějaký najít, je hrozně nastavovaný myšlenkovými pochody Any a tak se často nudíte. Autorka se snažila knihu vylepšit pořádnou dávkou sexu, protože Ana s Christianem to dělají naprosto všude, ale ani ten už nebyl tak živočišný jako v minulých dílech.

Kniha mě vážně zklamala, prostě jsem čekala trochu víc, ale závěr vyšuměl do zářivého happyendu „a žili šťastně až do smrti“. Což se pochopitelně čekalo už od prvních stránek Padesát odstínů šedi. Těm, kdo přelouskali všechny tři díly, gratuluji za vytrvalost.
Když se následujícího rána budím, ještě před zvoněním budíku, vine se kolem mě Christian jako břečťan. Hlavu má složenou na mém hrudníku, ruku kolem mého pasu a svou nohu vklíněnou mezi mými - a to vše na mé straně postele. Vždycky je to tak, takhle končí pokaždé, když se večer pohádáme - stočený kolem mě, neskutečně horký a celý ztrápený.
(str. 223)
Na konci se mihl náznak o napětí (Ana se po vzoru Belly ze Stmívání rozhodla pro svou lásku obětovat), které ovšem vůbec napínavé nebylo, jelikož jste věděli, že všechno musí dopadnout dobře. Kniha tak vůbec nepřekvapila.

Erotické romance mám ráda, jsou to obvykle zábavné odpočinkové četby, nad kterými nemusíte přemýšlet. Nesmíte od nich očekávat příliš, protože hluboké příběhy se tu nevyskytují. Hlavní složkou jsou směšně romantické vztahy, láska a sex. Jenže Padesát odstínů svobody působí sklesle, až podřadně.

Pokud jste sérii už načali, tak si Padesát odstínů svobody nenechte ujít. Jinak ovšem bavit příliš nebude.

Hodnocení: 30 %

Název: Padesát odstínů svobody (orig. Fifty Shades Freed, 2011)
Autor: E. L. James
Překlad: Zdeňka Lišková
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 656
Vydal: XYZ, 2013 (1. vydání)

Komentáře

  1. Táto séria je pre mňa fakt pomimo. Nikdy som po nej ešte nesiahla. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mám pocit, že tato série má své odpůrce a příznivce. Prostě ji buď milujete nebo nesnášíte. Tak aby to tu nebylo jen černé, já jsem ten příznivce :-)
    Celou sérii jsem zhltla (opakovaně), a právě to pitvání se v pocitech Any se mi líbilo. A po každé šestistovce jsem si říkala, škoda, že už je konec.
    A vnitřní bohyně - vy v sobě takovou nemáte? Když jste v hezkých šatech a botách na podpatcích někde na párty, neprobudí se ve vás? Pravda, někdo tomu říká sexappeal...
    Nicméně první díl se mi líbil nejvíc.
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Knihy milují většinou ty, které buď vztah nemají a sní o ideálním, nebo ve vlastním vztahu/manželství nejsou moc spokojeny. Skutečná realita je jiná a ženy si rády přečtou alespoň červenou knihovnu, ovšem nesmí to tak moc žrát a nežít realitou. Možná kdyby místo čtení romantiky na vztahu zapracovaly, měly by jej lepší, ovšem chápu, že ne vždy se dá něco zlepšovat. Člověk jen nesmí přestat na vztahu pracovat, protože snad druhého milujeme i přes ty jeho chyby. A hlavně nebrat si s nereálných románových hrdinek jako je Ana, příklad a netoužit po románových hrdinech, v reálu neexistují :D Proto červenou jsem nikdy moc nemusela a ani 50 odstínů, mě nikdy nenadchly (ovšem neplést si to s tím, že nemám ráda romantiku, jen ne tu přeslazenou), já prostě raději tu realitu, i když není ideální.

      Vymazat
    2. Zajímalo by mě co tam je za zápletku s tím Hydem. Knížku zatím nechci číst, protože si chci počkat přímo na film, ale tohle by mě zajímalo. :D Děkuji

      Jinak zatím oba díly se mi líbí, ale ta dvojka se mi zdá lepší jak jednička, ale jinak skvělí film, ráda si je pouštím.
      Ale je buď se to někomu líbí a nebo ne. Někdo to kritizuje, protože ve dvojce není už tolik erotiky, ale ten film není snad jen o sexu, je to o tom, jak CH. a A. mají opravdový vztah a ne jen vztah o sexu.
      Jednička byla o tom jak se poznali a o vtahu a jak to má Ch. ale druhý díl, je o tom jak CH. chce být s Annou a mít normální vztah s A. Tak že mi přijde, že to na sebe dobře navazuje a je to aspoň o něčem jiném, než jen o sexu, ale o tom jak se rozvijí jejich vztah. Ale každý má na to svůj názor.

      Vymazat
  3. Přečetla jsem zatím jenom jednu a půl knihy a hodlám v tom pokračovat. Sice mě až tak moc kniha nepohltila ale dá se číst. Líbí se mi takové podobné knihy protože děj vás odtrhne alespoň na chvíli od reality a nemusíte se starat o problémy které máte. Tato trilogie nemá jen ,dobrou' stranu ale i ,špatnou' stránku. Kniha vás třeba odpoutá od vašich problému ve vztahu ale nevyřeší je a dává proto planou naději do vašeho současného vztahu ale i do budoucích. Ale řekněme si na rovinu kdo nemá rád šťastné konce. Ale každý se na to může dívat jinak. Za pár dní mi bude čtrnáct a zatím nemám zájem o vztah nehledě na to jestli je sexuální a nebo ne zatím na takové věci nemyslím a za pár let se na to všechno budu dívat úplně jinak.

    OdpovědětVymazat
  4. Moc zajímavá recenze. Pokud byste se pro knížku rozhodovali, tak můžu doporučit - https://www.srovname.cz/e-l-james-grey/srovnani-cen/k.3397244 Kupovala jsem jí před měsícem a našla jsem jí za skvělou cenu.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.