Recenze: Kubula a Kuba Kubikula - Vladislav Vančura

Česká pohádka o medvědáři, medvědovi a jednom vymyšleném medvědím strašidlu...

Kuba Kubikula je medvědář, stejně jako býval jho otec, jenže jeho medvěd Kubula ho vůbec neposlouchá, má blechy, nechce se mýt a hrajou s ním všichni čerti. Jednou toho má Kuba Kubikula už dost, to zrovna přespávají u kováře, a vymyslí si na Kubulu medvědí strašidlo Barbuchu. Jenže jak už to v pohádkách bývá, všechno se může vyplnit, a tak se z Kubulova strachu zrodí opravdové strašidlo Barbucha. To ovšem nemá lehký život, jak by se mohlo zdát, má totiž vosí hlavu, žihadla na tlapách a kožich s kouře...
Jak se téhle trojici bude dařit? Co se přihodí u Rychtáře? A jak se do příběhu zapletou dívenky - kovářovic Lízinka a rychtářovic Marjánka?
..............

Kouzelný příběh, který nesmí skončit jak jinak než pohádkově, a tak vše dobře dopadne, i když to medvědář nebude mít vůbec lehké a chvílemi bude mít na mále. Vždyť skončí i v šatlavě... takže o vypjaté situace není nouze.

Autor používá nádherný jazyk, pohrává si se slovy a hravostí češtiny, která lahodí uším a hlavně probouzí fantazii. Vše se tak lehce představuje a hlavně se rádi oddáte příběhu...
Za časů ušatých čepic bývaly náramné zimy a obráceně, tehdy, když tak zběsile mrzlo, šili čepičáři ušaté čepice. Je tomu doslova sto let, svět byl ještě mladý a šmahem se věřilo na pohádky. Teď nás na takové věci nikdo nenachytá, ale za těch starých časů se bál klekánice i pan učitel, a kdyby byl na něho v noci někdo zadupal, mazal by to domů a pelášil by ostošest. Tehdy nebývaly se strašidly žerty.
(str. 5)
Kniha je vhodná pro děti od šesti let a myslím si, že se skvěle hodí jak k předčítání, tak i ke čtení malých a velkých čtenářů. Navíc se v příběhu objevují drobná ponaučení a snaha naučit děti poslouchat dospělé, ale i to, že se nevyplácí přát si naprosto všechno. Ono by se to totiž mohlo vyplnit a pak z toho budou jen potíže.

Hodný medvědář Kuba Kubikula si nedokáže poradit se zlobivým medvědem Kubulou, a tak si na něho vymyslí medvědí strašidlo. Chce ho tím napravit, jenže medvídě má takový strach, že Barbucha existuje, až se to stane skutečností... Zrodí se medvědí strašidlo Barbucha.
Tím to ovšem nekončí, strašidla se krmí strachem, jenže Barbucha je přátelské a brzy se ho už medvěd Kubula nebojí. Dokáže být strašidlo bez strachu? Co se s Barbuchou stane, až z něho nikdo nebude mít strach? Naštěstí je na světě hodně hloupých a pověrčivých lidí, kteří se leknou vlastního stínu, natož pak opravdového medvědího strašidla. Ale jak to všechno skončí?
Ale Barbucha se dal do hádky. „Cože? Kdo mě to přivedl na svět, kdo mi udělal tuhle vosí hlavu a tu nemožnou oháňku a tyhle pitomé pazoury! Vy, vy, vy! Aby do vás tisíc láter, vy pacholkové! Proč jste se do toho dávali, když to neumíte? To jsou nějaká šlapadla? Tomuhle se říká kožich? Propánečka, vždyť mám strach, abych se nepřetrhlo!“
(str. 20)
Já si z dětství pamatuji hlavně kreslený Večerníček, který je zpracovaný naprosto úžasně. Ovšem i kniha stojí za přečtení, a to nejen příběhu, ale hlavně kvůli nádherným ilustracím od autora Krtečka. Kniha se tak hodí nejen ke čtení, ale i k prohlížení. Jen pozor, aby se děti nebály hrozivého strašidla Barbuchy!

Jen je velká škoda, že už jsem vyrostla, a nemůžu si příběh užít tak jako před dvaceti lety. Přesto mi kniha pomohla se dostat do dětských let alespoň na chvilku, a za to jí patří velké díky.
Děti si však dobrodružství Kubuly a Kuby Kubikuly užijí a budou je jistě doslova prožívat.

Krásná česká pohádka, která dnes patří už ke klasice. Stále má své kouzlo i sílu příběhu a touhy po objevování pohádkového světa. Skvělý zážitek.

Hodnocení: 100 %

Název: Kubula a Kuba Kubikula
Autor: Vladislav Vančura
Ilustrace: Zdeněk Miler
Vazba: Tvrdá
Počet stran: 96
Vydal: Albatros, 1997 (13. vydání - v Albatrosu 11. vyd.)

Komentáře

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.