Recenze: (Faust) Erik - Terry Pratchett

Další bláznivé dobrodružství na Zeměploše!

Mrakoplaš je ztracen, nebo alespoň byl. Během boje se supermágem obětoval svůj život, ale Smrť se ho nedočkal. Místo toho ho malý kluk Erik, který je démonolog, vyvolal, aby mu splnil tři přání - stát se vládcem světa, získat nekrásnější ženu světa a žít navěky. Jenže Mrakoplaš je přece nedostudovaný mág, který nezvládne žádné kouzlo, jak by tedy mohl vyplnit tato přání? Naštěstí je tu král démonů, jenž chce Erikovo zatracení, a Mrakoplaš začne náhle plnit přání pouhým lusknutím prstů. Navíc, je tu stále jeho zavazadlo, které ho věrně sleduje kamkoliv... i když mu to často dá pořádně zabrat.
.....................

Devátý výlet na Úžasnou Zeměplochu přivede dva staré známé, kteří mi už chyběli. A to Mrakoplaše a jeho Zavazadlo. Tahle dvojka je zárukou dobré zábavy, protože s nimi vás ani nenapadne, že byste se mohli nudit. Tohle bude jedno z nejbizardnějších dobrodružstvích, které proběhne nejen na různých místech Zeměplochy, ale i v čase.
„To jsem zvědavý, jak budeme na tomhle smetišti hledat nejkrásnější ženu na světě,“ zaškaredil se.
(str. 67)
Úžasná Zeměplocha je placatá, vlastně má podobu koláče, jenž leží na zádech čtyř velkých slonů - Berilian, Tubul, T´Phon Velký a Jerakeen, kteří kráčí po krunýři želvy - Velké A´Tuin. Okraj Zeměplochy je zahalen závojem vodopádů a raději se neptejte, co se stane s tím, kdo přepadne přes Okraj...
Zní vám to bláznivě? A o to jde, Úžasná Zeměplocha je parodie nejen na fantasy, ale i na sci-fi a dělá si žerty ze všech hrdinských eposů. Zároveň jde o obdivuhodný magický svět, kde platí speciální pravidla a všechno je tady možné.

Smrtě se jako obvykle dočkáme pouze poskromnu, za to Zavazadlo z myslícího Hruškovníku konečně dostalo pořádnou dávku prostoru. Chudák musela za Mrakoplašem běhat kamkoliv a ten mu práci rozhodně nijak neulehčoval, protože Zavazadlo někde nechá a vůbec se o něj nestará. Není divu, že toho všeho má Zavazadlo už plné zuby (nebo spíš víko) a občas se pořádně naštve. To pak doporučuji být co nejdál, abyste náhodou neskočili v jeho útrobách...

Tahle kniha se mi vážně líbila, přestože byla velmi krátká. Je to jedno z nejlepších a nejbláznivějších dobrodružství ze série, které jsem prozatím četla. Tleskám autorovi za jeho bujnou fantazii, a za to, že dokáže takovou fantasmagorii vytvořit.
Jsem moc ráda, že jsem se opět setkala s Mrakoplašem, jelikož mi už chyběl a po boji se supermágem jsem o něj měla obavy. Naštěstí je nezničitelný... a vážně úžasný, stejně jako jeho Zavazadlo.
„Je to jenom nějaká bedna, seržante,“ vyštěkl. „Nevypadá, že by se do ní vešel chlap, natož dva.“
„Promiňte, pane,“ prohlásil seržant a jeho tvář nesla výraz člověka, jehož svět se v několika posledních minutách úplně změnil. „Jsou v ní už přinejmenším čtyři, pane. Desátník Dobros Nanicas a jeho družstvo, pane. Poslal jsem je tam, aby to otevřeli.“
„Jste opilý, seržate?“
„Ještě ne, pane,“ odpověděl seržant významně.
„Takové bedny přece nežerou lidi, seržante.“
„Potom se to pěkně namíchlo, pane. Vidíte, co to udělalo s bránou?“
(str. 71-72)
Děj byl pěkně nabitý a plný nečekaných zvratů a událostí. Ono, přát si tři přání, se nemusí vždy vyplatit. Proto se Erik a Mrakoplaš vydají do historie za nejkrásnější ženou Zeměplochy, stanou se vládci jednoho národa a spatří zrod Zeměplochy, přitom uvidí samotného Stvořitele, jak se činí, což bude neopakovatelný zážitek.

Po mágech a čarodějnicích se nám představí peklo, démoni i sám král pekla, který netrvá na tradicích, ale prosazuje nové přístupy. Co kdyby se duším v pekle líbilo? To by bylo přece skvělé, ne?
Jak je vidět, Úžasná Zeměplocha může ještě překvapit, a tak se těším na další díly, protože s přibývajícími knihami se mi série líbí čím dál více.

Hodnocení: 100 %
Recenze na předchozí díly:
http://literarnikoutek.blogspot.cz/2013/04/uzasna-zemeplocha-reading-challenge.html

Název: Faust Erik (orig. Faust Eric, 1990)
Autor: Terry Pratchett
Série: Úžasná Zeměplocha
Díl: 9
Překlad: Jan Kantůrek
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 142
Vydal: Talpress, 2010 (1. vydání v souboru)

Komentáře

  1. Jee, tam jsou i takové krásné ilustrace?
    Tohle byla jedna z mých prvních knížek, kterou jsem od Terryho četla a okamžitě si ho zamilovala :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.