Recenze: Potápěč - Håkan Östlundh

Nervy drásající thriller odkrývající děsivé události odehrané před mnoha lety a nyní konečně vyplouvají na povrch!


Čtyřiadvacetiletá Jenny Lundgren se po dvou letech nočních můr rozhodla - udá svého otce za vraždu stopařky. Když jí bylo šest, tak zažila otřesný zážitek, který vytěsnila z hlavy, jenže díky otcově smrti se jí vzpomínky vracejí. Před osmnácti lety její otec zavraždil ve Francii stopařku a toto na policii ve Visby vypoví. Opravdu se to takhle stalo? Nebo má Jenny zkreslené vzpomínky?
K tomu je v lomu nalezen mrtvý potápěč, což zprvu vypadá jako nehoda, ale jen do té doby než pitva ukáže, že byl zavražděn.
Oba případy mají na starosti detektivové z Gotlandu, hlavně kriminalista Frederik Broman a Sára Oskarssonová, je na nich, aby odhalili pravdu. Je možné, aby spolu zdánlivě rozdílné případy souvisely? Kdo potápěče utopil a proč? Co Jenny v dětství viděla? Jaké děsivé rodinné tajemství je potřeba odhalit? A bude si Jenny chtít vzpomenout?
..........

Håkan Östlundh v první knize s kriminalistou Frederikem Bromanem „Zápach odlivu“ rozehrál skvěle propracovaný příběh, který děsí svými detaily a chladnokrevností vraha. Ve druhém díle s názvem „Potápěč“ se mu povedlo navázat na vysokou úroveň, a nejen to, on laťku ještě zvýšil. Čtenáři je tak naservírován místy až brutální thriller, při kterém mrzí v zádech.

Policisté musí kousek po kousku poskládat události dávno minulé, které mohou mít spojitost s přítomností, nebo je vše úplně jinak? Tato nejistota nechává čtenáře ve střehu, aby jim náhodou neunikl důležitý detail, který je dlouho skryt před detektivy. Ti více jak polovinu knihy tápou na mrtvém bodě a o to větší radost pak mají ze sebemenší stopy, ty ovšem mohou vést i do dalších slepých uliček.
Zajímavé je, že se tentokrát nepohybujeme jen v Gotlandu, ale cesty nás zavedou i do Francie a na jiná místa. Tady ovšem nepůjde o dovolenou, policie musí mezi sebou spolupracovat. Jenže odhalit dávno zapomenutý zločin, který se navíc vůbec nemusel stát, není nikterak lehké a všichni musí zapojit jak své známé na různých postech, ale i důvtip a inteligenci, aby přišli pravdě na kloub.

Postavy jsou vzájemně propletené, hlavně co se týče vztahů a problémů s nimi. Policisté tak často neřeší jen přidělené případy, ale též rodinné záležitosti, své vlastní úzkosti nebo přílišné sebevědomí. Například Frederik se ještě nevyrovnal se zabijákem, co ohrožoval jeho rodinu a má proto problémy s manželkou, Sára zase touží být nejlepší a udělat kariéru, což je v Gotlandu dost těžké.
Jistě si tu najdete své oblíbené postavy, kterým budete fandit, aby se jim vše lépe dařilo.

Děj obsahuje dvě linie, první je případ Jenny Lundgrenové a druhý s mrtvým potápěčem. Policisté z Visby jsou tak rozděleny a každý si vyšetřuje něco jiného, ovšem dá se očekávat, že se případy nějakým způsobem propojí. To je však jediné, co můžete předvídat, jinak na vás čekají samá překvapení, až se místy nestačíte divit, čeho je člověk schopen. Jaký dávný zločin se stal, že nyní ožívá v mysli Jenny Lundgrenové? A ten mrtvý potápěč byl opravdu oběť?

Příběh je čtivý a hlavně napínavý proto se od knihy nedokážete odtrhnout a plnými doušky si vychutnáte každé písmenko prosycené atmosférou thrilleru.
Děsivost ovšem nepochází z místa činu a z provedení vraždy, ale z popisu a výpovědí pachatelů, kteří dělají jako by se vůbec nic nestalo. Vlastně to z jejich pohledu může vypadat i tak že oběť si za smrt může sama. Kdyby se nebránila, tak nemusela zemřít. Možná ano, ale jinak, nebo... to už nikdy dál nedomyslí. Přece šlo jen o zábavu, ne? Nejhorší na tom je to, že ta jejich zábava stála život několika lidí a oni to nevidí, ale tak to chodí i ve skutečnosti, což způsobí pořádné mrazení v zádech.

Potápěč je děsivě napínavý krimi thriller s psychologicky propracovanou zápletkou, který bere dech a ocení ho všichni příznivci tohoto žánru. Skvělá kniha a výborné počtení.

Hodnocení: 5/5

Velmi děkuji nakladatelství Baronet za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:


Název: Potápěč (orig. Dykaren, 2011)
Autor:
Håkan Östlundh
Překlad: Tereza Dudková
Série: detektiv Frederik Broman
Díl: 2
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 440
Vydal: Baronet, 2013 (1. české vydání)
Doporučená cena: 349 Kč

Recenze na předcházeí díl - Zápach odlivu

Komentáře

  1. Tohle teď čtu, jsem v půlce a doufám, že brzy se začne něco dít. Zatím je to tak trochu v poklidu.

    OdpovědětVymazat
  2. Bylo to jako filmový trik, když mi doktor Edede přivedl mého manžela do 24 hodin, vyzkoušel jsem mnoho způsobů, jak dostat mého muže zpět, ale vždy se setkávám se špatnými lidmi, dokud jsem nemyslel doktora Ededeho radu každému, kdo má stejný problém kontaktujte ho na Ededetemple@gmail.com nebo Whatsapp +233235887825 Slibuji, že vás nikdy neodradíme.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.