Recenze: Tajuplná zahrada - Amanda Quick

Romantický příběh protkaný tajemnem, nadpřirozenem i napětím, který svou lehkostí zaujme každou ženu toužící po něze a ráda o ní čte...


Evangeline Amesová pracuje jako profesionální společnice a tuto profesi využívá k detektivní činnosti, kdy hledá hamižné lovce věn a podvodníky, kteří si vyhlídnou bohatou dívku a po svatbě jí sprovodí ze světa, aby získali peníze nebo majetek. Po hrozné zkušenosti, kdy v sebeobraně zabila Douglase Masona, se Evangeline rozhodla odjet z Londýna a pronajala si domek v Little Dixby, aby zde nalezla inspiraci pro svůj román. Jednou v noci je však v domku napadena a před vrahem se í podaří uprchnout až do Křišťálových zahrad, kde jí zachrání Lucas Sebastian. Jako pravý džentlmen jí nabídne pomoc v podobě ochrany, protože má podezření, že si útočníka někdo najal. Ovšem všechno se náhle zkomplikuje příjezdem Lucasovou rodinou i samotným místem. Křišťálové zahrady jsou totiž velmi nebezpečné, Lucasův strýc v nich dělal botanické pokusy a v útrobách pozemků se skrývá obrovská paranormální moc. Údajně je zde i ukrytý poklad, který se pokouší najít hledači už celé roky a spousta z nich přišla o životy, nebo prostě v zahradách zmizeli.

Co způsobuje nebezpečnou moc Křišťálových zahrad? Kdo chce Evangeline vidět mrtvou? Není vrahů více? Dokáží k sobě Lucas a Evangeline najít cestu? Jak dokáží vycítit nadpřirozeno?
..........

Kniha má velmi povedenou obálku, která se k příběhu hodí a na první pohled vás zaujme, stejně tak i lehký děj s příjemnou a nenáročnou zápletkou. Rozhodně jde o skvělou odpočinkové čtivo, které ocení většina žen hledající romantické rozptýlení v šedém stereotypu života a tady si ho užijí do sytosti.

Evangeline je milé děvče, které však život příliš nepřál a kvůli otcovým dluhům zůstala téměř bez prostředků, ale naštěstí se o sebe umí postarat a k tomu je také chytrá, proto začala pracovat jako profesionální společnice v bohatých domácnostech a zároveň odhaluje podvodníky a lovce věn pro organizaci, která se právě na tohle soustřeďuje. Jenže ona má k tomu ještě neurčitou paranormální moc, která jí v pátrání pomáhá, protože dokáže odhadnout lidi, přesněji vycítit, jací jsou uvnitř, a pak s ní dokáže i ublížit.
Pak ovšem potká Lucase, s kterým si na první pohled padnou do oka, a hlavně i on má určitou moc. Dalo by se říci, že jsou spřízněné duše, bohužel o tom ještě neví, a i když je to k sobě táhne, tak vzdorují, pak už jen stačí jedna noc v Křišťálových zahradách a dostaveníčko je připravené.

Tajuplná zahrada je historická romance s příměsí tajemna i lechtivějších scén, kterých tu ovšem není přespříliš. Všeho s mírou a autorka se soustřeďuje hlavně na emoční rozpoložení hlavních postav. Zajímavostí je, že se dočkáme lásky a citů i u služebnictva, což je jistě zapříčiněno magii zahrad, ale stejně je to neobvyklé, protože se většinou všechno motá pouze kolem hlavního páru a na ostatní postavy se nemyslí. To ovšem dokazuje, že i romance může být promyšlená.
Přesto nejde očekávat příliš, jde jen o lehký příběh bez hloubky, nic víc se od červené knihovny nedá čekat. Hlavní je, že čtení baví a nudit se vás ani ve snu nenapadne. Škádlení Evangeline a Lucase příběh zpestřuje a čtenářka si ho ještě více užije.

Téměř všechno je v knize předvídatelné, nebo se to alespoň dá vytušit, ale to příliš nevadí, protože po tomto typu literatury se sahá, když si chcete odpočinout od shonu každodenního života a proto se nemusíte soustředit na děj, ten vám ubíhá před očima a postavy si všechno vyřeší samy.

Postav je tu tak akorát, takže je zajímavé je sledovat a čekat, s čím přispějí do děje, ať už je to pomocí, láskou, nebo pomstou a odhodláním získat moc či poklad. Příliš to nepřekvapí, stejně jako závěr, kde se konečně všechno vyjasní, možná až příliš rychle.

Tajuplná zahrada je lehké čtivo plné romantiky, vztahů, napětí, tajemstvích a najde se tu i trocha sexu. Výborný román pro ženy, které si ho užijí a mohou se u něho zasnít i odpočinout.

Hodnocení: 3/5

Název: Tajuplná zahrada (orig. Crystal Gardens, 2012)
Autor: Amanda Quick
Překlad: Daniela Čermáková
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 288
Vydal: Baronet, 2013 (1. vydání)
Doporučená cena: 259 Kč

Komentáře