Recenze: Zlaté zrcadlo - Ondřej S. Nečas

Detektivní fantasy, které přinese zajímavé vyústění příběhu, jenž málokdo očekával...


Ambrož, hejtman z Bludova, a jeho nový písař Ginka Tril odjíždí za Jonásem Blinem, který mu napsal o pomoc. Jeho pán Kazimír zemřel a jeho neteř Eliška se má provdat za sousedova syna, jenže je potřeba vyřešit dědictví a Kazimírovu minulost, ve které se objevily neobvyklé nesrovnalosti.
Hejtman Ambrož se tedy pustí do tichého vyšetřování, jelikož je tohle nad rámec jeho pravomocí. Pak ovšem dojde k vraždě a vrah je podle všeho neviditelný, možná i nějaká příšera z podzemí, o níž v okolí kolují báchorky, a Ambrož je nucen zasáhnout nebo povolat někoho k přešetření situace. Bohužel sebou nemá svůj vyšetřovací tým, ale jen písaře Ginka. Oba se domnívají, že vrahem je člověk z masa a kostí, ale Ginka dokáže všechno ještě více zamotat.

Kdo měl motiv k vraždě? Jaké tajemství ukrýval pan Kazimír? Co se přihodilo před deseti lety v klášteře? A jak s tím souvisejí zvěsti o Vlkovi, Lišákovi a Opičákovi? A čím písař Ginka překvapí svého hejtmana?
..........

Další případ pro hejtmana Ambrože z Bludova, který je tentokrát nucen opustit hranice Bludova a nechat svůj vyšetřovací tým (vílu Lilianu, bojovnici Jasymu, zvanou Železná tykev, strážníka Ctimíra Žítka, kamenného golema Neotesánka a „patoložku“ vílu Zvonimíru) doma. Sebou si vzal jen nového písaře Ginka Trila, který svou zbrklostí všechno jen komplikuje.
Ambrož se tedy pustí do objasňování vraždy sám, přesto si neodpustí být „šéfem“ a pomocí kouzelné pomůcky (obdoba telegrafu) rozdá několik úkolů i svým podřízeným v Bludově, kteří se tak rozhodně nenudí.

Již podle zápletky je jasné, že v této knize půjde o klasickou detektivku, kde vyšetřovatel pomocí dedukce a výpovědí svědků i podezřelých musí odhalit skutečného pachatele, než znovu zabije. Jen pozadí příběhu není současnost, ale fantasy svět, kde se bojuje sečnými zbraněmi nebo kouzly a hlavně se zde objeví mnoho magických tvorů, jako víly, skřítci, čarodějové a další bytosti. (viz. Zkažené sémě)
„Tak aby bylo jasno, mně je jedno, co jste zač, kolik máte vílí krve nebo jestli vaše prababička byla vlkodlak.“
(str. 118)
Děj je svižný a čtení rychle ubíhá, proto se můžete ponořit do příjemného příběhu a užít si jej. Hlavně pokud máte rádi městské fantasy a detektivky klasičtějšího rázu, tak tato kniha bude pro vás to pravé ořechové.
Indicií je zde hodně, přesto se vrahovi daří dlouho skrývat, dokonce ani Ambrož neví, co si má o případu myslet. Pak je však odhalena významná stopa a už to jde ráz na ráz. Jen pozor, abyste ne nezmýlili ve vrahovi nebo ho motivu, protože je zde hodně záhad i podivných událostí.

Postav je v příběhu jen několik, ale jen Ambrož a Ginka sou hlavními hrdiny, kteří postupně odkrývají dávno skrytou pravdu. Jde o nadpřirozeného vraha, nebo o člověka? A proč nikdo nechce hovořit o minulosti? Zakládají se snad místní báchorky o vraždícím netvorovi z podzemí na pravdě? A poznáte rozdíl mezi chlapcem a dívkou? Zde se všechno mění před očima, tak si dávejte pozor, protože nic není takové, jaké se to na první pohled zdálo.

Zápletka je zdařile propracovaná, jen je tu několik otřepaných momentů, protože bylo vcelku jasné, že vrahem bude někdo z domu či okolí. Zavřete bandu různorodých lidí do domu s tajnou chodbou a o vraždu je postaráno. Což je ovšem častý motiv klasických detektivek, a tak kniha příliš nepřekvapí. Jen si však počkejte na závěr, kde děj vyvrcholí a všechno se konečně objasní.  
Co se týče vyšetřování, tak to vyšlo úplně nastejno, jako kdyby tu místo Ambrože byl některý ze současných detektivů, protože zápletka byla čistě detektivní, jen v pozadí prosakoval fantasy svět, což knize dodávalo šmrnc.

Zlaté zrcadlo je velmi dobré fantasy s krimi zápletkou, které potěší jak příznivce fantasy, tak detektivek a ještě se u toho pobavíte. Jedná se o skvělou oddychovku, jen mi přišla o trochu slabší než předchozí díl Zkažené sémě.

Hodnocení: 3,5/5


Název: Zlaté zrcadlo
Autor:
Ondřej S. Nečas
edice: Pevnost, sv. 84
Vazba: Měkká
Počet stran: 200
Vydal: Epocha, 2013 (1. vydání)
Doporučená cena: 129 Kč (společně s časopisem Pevnost č. 6/13)

Komentáře