Recenze: Bosá královna - Mika Waltari

Méně známé dílo uznávaného finského autora, kterého proslavil Egypťan Sinuhet, aneb jak se z dcery biřice stala švédská královna...


Švédská říše (16. století) ztratila krále Gustava Vasa a na trůn usedá jeho syn Eric, při jehož narození bylo předpovězeno, že prolije mnoho krve a svým způsobem se později věštba naplnila.
Eric je mladý, nezkušený a touží po moci, jeho nevlastní bratři usilují o jeho trůn a Eric spoléhá na svého rádce Jörana Perssona, kterého však vedou vlastní cíle. Král se snaží najít si manželku mezi evropskými princeznami, aby si potomkem a dědicem utvrdil své postavení. Jednou však pozná prostou Karin, dceru biřice a bezhlavě se do ní zamiluje. Odvede si ji na hrad, kde ji nechá vzdělávat, nosí jí dary, zařídí jí vlastní komnaty, krásné šaty a postupně si jí získá, až se z Karin stane královská milenka. Nastane doba válek, lid hladoví a král Eric je proklínán, že nic nedělá a jen financuje další válečná tažení. Jeho rádce Jöran slaví a snaží získat moc, ale plány mu zhatí krásná Karin, která má na krále velký vliv, ale ne dost velký, aby ho uchránila před osudovými chybami. Král churaví, možná je i posedlý ďáblem a všichni kolem se proti němu spikli, nebo si to alespoň myslí, jen jeho Karin e dokonalá milenka, která se o něho (i o jejich dvě děti) postará a nikdy ho nezradí. Vždy tu pro něho byla a on se jí odvděčí tím, že ji pojme za manželku, a tak se Švédskou královnou stává prostá žena z lidu. Tím si Eric opět získal lidi na svoji stranu, ale před pádem ho už nic zachránit nemůže. Jeho nevlastní bratr Jan vždy chtěl získat trůn.

Může láska zvítězit nad nenávistí? Udrží si Karin královu přízeň? A jaký je král Eric doopravdy?
..........

Mika Waltari (1908 – 1979), toto jméno světoznámého finského autora se nemusí dlouho představovat a všichni si ho spojí s románem Egypťan Sinuhet. Waltari byl ovšem všestranný autor a psal básně, psychologické novely a romány, detektivky, rodové ságy a historické romány.

Bosá královna je historický román z 16. století odehrávající ve Švédsku, jehož součástí v té době bylo i Finsko. Na pozadí děje můžete spatřit běžné mocenské pletichaření, kdy se domlouvala spojenectví i manželství jako výhodné obchody. Nikdo nemohl věřit nikomu, protože důvěra mohla stát život. Není tedy divu, že král Eric je takový, jaký je, nedůvěřivý, podezřívavý a někdy až krutý. Jeho láska ke Karin není nic romantického, jde spíše o posedlost vlastnit ji a naivní Karin si to vůbec neuvědomuje. Všechny jeho skutky ospravedlňuje slovy: „Král nemůže udělat nic nesprávného!

Mohlo by se zdát, že kniha bude nudná historie, ale opak je pravdou. Přestože děj v sobě obsahuje několik let Ericovi vlády (os nastoupení na trůn, až po jeho pád a smrt), ale zároveň je čtivě napsaný a hlavně nepostrádá zvraty v příběhu. Nikdy si tak nemžete být jisti, co přijde a jaký osud postavy čeká. V tom tkví kouzlo této knihy, která rychle odsýpá, a čtení si užijete naplno.

Kdo by očekával historickou romanci, tak bude zklamán, protože román je hlavně o zachycení historie do dějových linií a láska Karin a krále Erica z nich jen vyplívá, hlavně nejde o žádný čistý cit plný dokonalosti, ale o chorobnou posedlost z Ericovi strany a naivní poddanosti ze strany Karin. A přestože děj nelze předvídat, tak už od počátku vás neopustí neblahé tušení, že tato láska nemůže bít šťastný konec.

Postavy jsou propracované a výborně je na nich vidět uvažování lidí - dokud jim někdo pomáhá, je oslavován, ale v těžkých chvílích je vše dobré zapomenuto, a tak se z laskavé biřicovi dcery, která během hladu krmila chudé, stala náhle všemi opovrhovaná králova děvka. Stejně tak král Eric je nejprve oslavován, pak proklínán, znovu oslavován, aby byl později všemi popřen a téměř zapomenut.
Život v té době prostě nebyl jednoduchý a běžní lidé si nemohli dovolit hledět do budoucnosti, ani do minulosti, pro ně tu byla přítomnost, která přinášela všechny každodenní starosti.
Tyto prvky z běžného života dodávají románu na skutečnosti, protože se děj netočí jen kolem šlechty a krále, ale vidíme životy všech, i chudých a „bezvýznamných“ lidí. To vše způsobuje, že je kniha čtivá a čtenář bude jednotlivých postavám fandit nebo s nimi truchlit nad ztrátami.

Bosá královna je historický román, který nepostrádá dějové zvraty i nestálost, proto kniha rozhodně stojí za pozornost, stejně jako i další knihy od tohoto světoznámého autora. Čtení bylo skvělým zážitkem, které mě bavilo a knihu bych doporučila všem milovníkům historie a románu o ní.

Hodnocení: 4,5/5

Velice děkuji nakladatelství Hejkal za poskytnutí výtisku k recenzi.
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách:
Bosá královna


Název: Bosá královna (orig. Kaarina Maununtytär, 1942)
Autor:
Mika Waltari
Překlad: Vladimír Piskoř
Vazba: Tvrdá s přebalem
Počet stran: 248
Vydal: Hejkal, 2008 (1. české vydání)
Doporučená cena: 269 Kč

Komentáře

  1. O Bosé královně jsem psala zhruba v době, kdy vyšla, jednu ze svých prvních knižních recenzí. :-) Líbila se mi, to opravdu jo, bylo to pěkné čtení, ale ve srovnání se Sinuhetem je to bohužel pořád ještě nezralé dítko. Ale Sinuhet u mě zkrátka stojí na piedestalu. Pěkná recenze. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Od tohoto autora jsem prozatim cetla jen Bosou kralovnu, ale na Sinuheta se tesim.

      Vymazat
  2. Bylo to jako filmový trik, když mi doktor Edede přivedl mého manžela do 24 hodin, vyzkoušel jsem mnoho způsobů, jak dostat mého muže zpět, ale vždy se setkávám se špatnými lidmi, dokud jsem nemyslel doktora Ededeho radu každému, kdo má stejný problém kontaktujte ho na Ededetemple@gmail.com nebo Whatsapp +233235887825 Slibuji, že vás nikdy neodradíme.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Velmi děkuji za váš komentář.